Nellie Lilja klar för Djurgården

Djurgården förstärker truppen med en spelskicklig mittfältsmotor som bär kaptensbindeln i det svenska U23-landslaget.

Nyförvärven duggar tätt i DIF Dam just nu och nästa spelare in är 21-åriga centrala mittfältaren Nellie Lilja som närmast kommer från KIF Örebro, där hon varit på lån från Rosengård. En bollskicklig tvåvägsspelare med gott om rutin, trots sin relativt unga ålder, som nu skriver på för två år med Djurgården.
– Det känns jättespännande att ta ett nytt steg i min utveckling. Djurgården känns som en professionell förening och det blir en bra miljö för mig att utvecklas vidare i. Så jag ser verkligen fram emot att vara en del av Djurgården de närmaste åren, säger Nellie som har hunnit skaffa sig hyfsad koll på sitt nya lag.
– Jag har följt DIF en del och tittat på några av matcherna i år. Annars har jag ingen direkt koppling och bor ju inte så nära Stockholm heller. Men jag ser fram emot att lära mig mer om Djurgården nu framöver.

Det är en klassisk mittfältsmotor som anländer. Nellie är en bollskicklig tvåvägsspelare som är aktiv på planen och själv beskriver hon sina egenskaper på följande sätt:
– Jag vill ändå påstå att jag är i mina yngre dagar och hoppas att det kommer att synas i min vilja på planen. I övrigt tycker jag att jag har bra spelförståelse där jag vill ha mycket boll. Jag brukar ju ha en central position på mittfältet och jag gillar att styra spelet därifrån. Så jag hoppas att jag kan få fram mina egenskaper på bästa sätt i Djurgården.

Egenskaper som har formats under en lång tid av fotboll på elitnivå där Nellie gjorde A-lagsdebut redan vid 12 års ålder i Husie och därefter spelade i Elitettan med Limhamn Bunkeflo vid 14 års ålder. Från 2017 och framåt har det sedan varit kontinuerligt spel i Damallsvenskan i LB07, FC Rosengård och KIF Örebro.
– Det har så klart gett en stor erfarenhet att jag fått börja spela så pass ung och växt genom den nivån som varit i mina ungdomsår. Det har skapat en trygghet att jag haft så mycket speltid och kunnat få bra träningar under hela den här perioden, berättar Nellie som utöver det har samlat på sig ytterligare rutin med 46 matcher i blågula ungdomslandslag där hon för närvarande är kapten i svenska U23-landslaget.
– Det har alltid varit en dröm sedan man började spela fotboll att få spela i landslaget. Mina idoler har spelat där och jag blev kallad till den första landskampen i min ålder och spelade direkt som lagkapten, så det är ett av mina största minnen inom fotbollen. Det är alltid en stor ära att få spela i landslaget och det hoppas jag att så småningom ska få chansen att göra i svensk damlandslaget också. Men just nu kör jag U23-landslaget och hoppas att kunna fortsätta där för att sedan ta nästa kliv.

Förhoppningsvis får vi se nya kliv för Nellie även i den blårandiga tröjan framöver när säsongen drar igång igen i januari.
– Jag hoppas att vi ska komma på en bra tabellplacering under 2021 och att det är högt i tak så att vi kan ställa höga krav på varandra. Men samtidigt att vi är ett lag som verkligen sliter för varandra och jobbar hårt in i det sista. För egen del hoppas jag på så mycket speltid som möjligt så jag hoppas att jag kan göra bra ifrån mig och förtjänar att få spela mycket.
 

”Klass rakt igenom”

För sportchef Jean Balawos del kan han glädja sig åt att en viktig värvning nu är i hamn och jobba vidare med lagbygget inför 2021.
– Jag tänker alltid på karaktär när vi tar in nya spelare och Nellie kommer att bidra med vinnarmentalitet och tjurskallighet på planen. Hon är en mittfältare som kan försvara såväl som anfalla och gör en hel del poäng. Dessutom har hon mycket erfarenhet från landslag och Damallsvenskan så hon är klass rakt igenom. Väldigt skönt att få in en spelare som kan hjälpa oss i vår jakt på de övre tabellplaceringarna, summerar Jean.

 

Fakta Nellie Lilja

Position: Mittfältare
Född: 28 februari 1999
Tidigare klubbar: KIF Örebro, FC Rosengård, Limhamn Bunkeflo, Husie IF
Landslag: 12 st. WU23 , 18 st. WU19 och 16 st. WU 17.

Senaste nytt
Fler nyheter