Pierre Fondin guidar inför försäsongen 

DIF Dams tränare berättar om träningslägret på Cypern, truppbygget och de fem nyförvärven.

I tisdags startade DIF Dam upp säsongen i Johan Björkmans Hall på Hjorthagen och det var en något glesare skara än brukligt som kickade igång inför 2020. Med en renoverad trupp under uppbyggnad, där dessutom vissa spelare ännu inte är på plats än, jobbar Pierre Fondin och assisterande tränare August Fors med blicken framåt där siktet är inställt på att ha bygget klart till det kommande träningsläger på Cypern den 1-8 februari.

Att glädjen är stor över att vara igång märks dock tydligt hos Pierre som förklarar hur planeringen av säsongen ser ut.
– Vi drog igång i tisdags med lätt träning och upptaktsmöte i onsdags och sedan stegrar vi successivt med boll under torsdag och fredag. Nästa vecka blir det tester av styrka och löpning för att få en check på hur alla ligger till fysiskt samt individuella genomgångar med varje spelare. Så vårt fokus från nu fram till och med träningslägret handlar mycket om vad vi ska göra taktiskt och att bygga upp fysiken till en bra nivå fram tills matcherna börjar, säger Pierre som också ser fördelar med att jobba med en mindre grupp medan truppen är under uppbyggnad.
– Man blir mycket hands on för de som är på plats. Sedan hade vi kanske önskat att vi var några fler direkt från start. Men de som är med nu får mycket feedback och vi kan vara väldigt noggranna när vi jobbar med spelarna.

Träningslägret drar som sagt igång den 1 februari men något matchande blir det emellertid inte i Ayia Napa.
– Vi spelar ingen match under träningslägret men vi har planerat in en träningsmatch mot Uppsala som vi hoppas kunna lägga på tisdagen den 11 februari när vi är tillbaka. Därefter genrepar vi inför Svenska Cupen på Tele2 mot Linköpings FC och sedan blir det skarpt läge i cupderbyt mot AIK borta den 22 februari. Efter det blir det fler cupmatcher mot Umeå och Eskilstuna i mars och sedan trycker vi på så mycket vi kan i träning inför seriestarten. Det är ändå viktigast även om vi självklart siktar på avancemang från Svenska Cupen.
 

Om nyförvärven

Ser man till truppstatus i nuläget (mer info om den hittar du här) finns i nuläget fem nyförvärv i truppen. En intressant lista som Pierre Fondin kommenterar på följande sätt:

Hanna Ekengren

– Det är jättekul att ha henne med och att vi kan plocka från FA19. Jag åkte med dem när de var nere och spelade Skandinaviska Mästerskapen och då fick man en överblick på övriga FA19-truppen. Det finns många intressanta spelare där och även i FA17 men som vi ser det nu är Hanna längst fram. Fast vi siktar på att ha med minst två spelare till från FA19.

Kathrine Östergaard Larsen

– En målvakt som har varit uttagen i danska landslaget även om hon inte spelat någon match än,  men hon siktar på att ta förstaplatsen där. Med Kathrine får vi lite mer längd och bättre luftspel och hon har höga ambitioner.

Rachel Bloznalis

– Mittback som vi har plockat in från Umeå där hon varit i två år. Umeå spelar en ganska rolig fotboll så det är en duktig fotbollsspelare som är bekväm med bollen. Men även snabb, stark och duktig på att kommunicera och hon har goda förutsättningar att bli en ledartyp i backlinjen.

Frida Boriero

– Henne jobbade jag med under 2-3 säsonger i Växjö. För två år sedan så startade hon i stort sett alla matcher och hon är en riktigt bra innermittfältare. Skicklig båda vägarna och jätteduktig med boll så vi är jätteglada över att ha fått in henne. 

Simone Edefall

– Kom från Sandviken i division 1 där hon öst in mål. Hennes främsta styrka är att gå i djupled och hon är en forward med öga för målet. Det hoppas vi kunna få se i Damallsvenskan också. 

Truppläget i övrigt.
– Det är ju en del som inte är klart. Vissa har ju inte förlängt kontrakt men har inte gått till någon annan klubb och där har vi ju samtal. Samtidigt kollar vi ju på spelare utifrån, det är ju egentligen fyra spelare som vi vill ha in.

Vad som sedan till slut blir en lämplig målsättning för året får sättas när alla bitarna väl är på plats beträffande lagbygget.
– Vi har inte pratat om det än utan vill få truppen på plats och kanske spela någon match först. Då kan vi få en känsla för var vi står gentemot de andra och sedan hitta en realistisk målbild utifrån det. Men vi ska helt klart vara bättre än vi var förra året när det gäller poäng och tabellplacering, avslutar Pierre.

Senaste nytt
Fler nyheter