Robin Söderling ambassadör för Djurgårdens uppsökande idrott

Före detta världsstjärnan i tennis, Robin Söderling, blir stolt ambassadör för Djurgårdens uppsökande idrottsverksamhet som inkluderar våra uppskattade Mini-Camper och den nya spännande satsningen på en skolidrottsförening.

Tibro-födde Robin Söderling skördade stora framgångar på ATP-touren under 2000-talet, med en fjärdeplats på världsrankingen som högst (15 november 2010). Två år i rad (2009-2010) nådde han finalen i Franska Öppna. På grund av skadeproblem lade Robin Söderling racket på hyllan redan vid 26 års ålder. 
 
Tio år efter avskedet från tennisen är Robin Söderling aktuell i en ny roll – som ambassadör för Djurgårdens IF:s uppsökande idrott. Genom att arbeta uppsökande över hela Stockholm ökar Djurgården tillgängligheten till idrott, erbjuder en positiv fritid för fler samtidigt som föreningen stärker sin position och aktiva närvaro i Stockholm. Verksamheten, som kompletterar föreningens upplevelseidrott och föreningsidrott, medför ökade insatser för barn och ungdomars dagliga motionerande och aktiviteterna är utformade utifrån expertis i samråd med skolor och inte minst barn och ungdomar för att säkerställa att deras upplevda behov möts. 
- För mig som vigt mitt liv åt fysisk aktivitet så är det oroande att se utvecklingen med allt mer stillasittande bland våra barn och ungdomar. Jag har själv länge känt en önskan om att kunna göra någonting konkret åt det och har under en tid följt Djurgårdens arbete med att sätta Stockholms barn i rörelse. När jag sen fick presenterat för mig hur genomarbetad organisationen är och mängden aktiviteter som utförs varje dag runt om i Storstockholm så blev jag både glad och imponerad. När frågan tillslut kom om jag vill hjälpa till och bidra så var det enkelt att tacka ja, det här är en spännande resa som Djurgården påbörjat och det ska bli riktigt roligt att få vara en del av den, säger Robin Söderling.

Staffan Holmberg, verksamhetschef för den uppsökande idrotten hos Djurgårdens IF berättar mer.
- Djurgården finns överallt i Stockholm där man kan skapa fysisk aktivitet; inomhus i gymnastikhallar, fotbolls- och hockeyhallar och utomhus på fotbollsplaner, utomhusrinkar, parklekar och asfaltytor, säger Staffan Holmberg.

Djurgården har sedan en tid tillbaka gjort särskilt stora insatser för barn och ungdomars fysiska aktivitet. Genom våra Mini-Camper har vi besökt över 80 skolor och träffat över 17 000 flickor och pojkar. Insatsen har blivit så uppskattad hos barn, föräldrar och skolor att vi ofta blivit ombedda att komma tillbaka. Därför har vi under 2020 lanserat ett ambitiöst program för skolsamverkan. Genom uppstartandet av Djurgårdens IF Skolidrottsförening investerar vi, tillsammans med skolor och i samarbete med Stockholms stad och partners, i att skapa mer fysisk aktivitet för barn och ungdomar över hela Stockholm.
- Den positiva responsen på våra Mini-Camper från barn, vårdnadshavare och skolor inspirerar oss att göra ännu mer. Vi sänker nu, genom vårt Skol IF, trösklarna för ännu fler barn och unga att få möjlighet att idrotta genom att vi tillhandahåller ett varierat utbud av idrottsaktiviteter i anslutning till skoltid, säger Staffan Holmberg.

Närvaro på 10 skolor

- Vi är verksamma i i skolans absoluta närmiljö där alla barn redan är och alla våra aktiviteter är helt gratis för alla i skolan som vill vara med, fortsätter Staffan Holmberg stolt och berättar vidare att Skol-IF numera har en permanent verksamhet i tio skolor runtom i Stockholm där man på varje skola tillför fyra timmars extra fysisk aktivitet per skoldag utöver den ordinarie idrottsundervisningen. Det innebär 20 timmar extra fysisk aktivitet i veckan!

”Mini-camperna”, det framgångsrika mobila konceptet som togs fram tillsammans med Djurgården Hockey, rullar även det vidare runtom i huvudstaden sedan ett par år tillbaka. Under 2020 turnerar den specialanpassade Djurgårdsbussen skolor, idrottsplatser och parker i vår vackra huvudstad i princip sju dagar i veckan. Över hela Stockholm skapar Djurgården rörelseglädje för alla som vill vara med.

Se intervjun med Staffan Holmberg, verksamhetschef för Djurgårdens uppsökande verksamhet

Senaste nytt
Fler nyheter