Stabil derbyseger mot AIK

Djurgården ordnade avancemanget i Svenska Cupen genom 3-1 mot AIK på Skytteholm efter mål från Fanny Lång, Rachel Bloznalis och Hannah Wilkinson.

Laget 

Det blev några förändringar i elvan inför derbyt där Nichole Persson tog plats mellan stolparna med en fortsatt trebackslinje bestående av Portia Boakye, Gudrun Arnardottir och Rachel Bloznalis.

På innermittfältet återfanns Amanda Kander, Lousie Hvarfner och Malin Diaz med Julia Walentowicz och Fanny lång som wingbacks och på topp klev Hannah Wilkinson in som forward bredvid Olivia Schough.

Första halvlek 

Det var ett AIK som gått starkt i Elitettan som väntade och därmed tuffast möjliga cuplottning för Djurgården när matchen kickades igång på Skytteholms IP. Båda lagen hade dock roterat en hel del i startelvan och noterbart är att AIK inte hade sin bästa målskytt Adelisa Grabus med i truppen.

Intensiteten som präglar derbyn var dock sig lik och Djurgården öppnade med ett fint läge redan i tredje minuten där Hannah Wilkinson dock inte kom rätt till Fanny Långs fina inspel. Strax efter fick Nichole Persson sträcka ut och tippa Rosa Kafajis inlägg/skott från vänsterkanten i stolpen.

AIK forsatte att trycka på framåt under inledningen och det såg stundtals lite oroligt ut i defensiven. Djurgården försökte å sin sida komma runt på kanterna med sina wingbacks och fick till en del inlägg, men tog sig istället igenom centralt med kvarten spelad när Olivia Schough rullade fram till Amanda Kander men Milla-Maj Majasaari parerade avslutet.

Även Malin Diaz gick på avslut som Majasaari räddade och därefter var Fanny Lång nära med ett skott strax över efter en fin framspelning av Wilkinson. En bra period av DIF som kopplade grepp och erövrade mycket boll i det närmast bibliska regnet som nu öste ner.

En lurig frisparksvariant ledde sedan fram till ett fint nickläge för Gudrun Arnadottir men än en gång hamnade bollen i nyporna på Majasaari. I 28.e minuten drogs sedan en ny DIF-projektil iväg men rakt i skopan på AIK-keepern efter att DIF vunnit boll högt upp på planen, något som skedde relativt ofta i och med att AIK ville spela sig ut pressen hela tiden. 

Djurgården hade fortsatt grepp men skapade inte de riktigt högkaratiga chanserna, även om ett antal hörnor skapade rejäl oreda för de svartgula. För AIK:s del hade inte särskilt mycket framåt, även om Kafaji stundtals oroade lite, och efter 45 spelade minuter var det ett tydligt övertag för Djurgården spelmässigt men ännu 0-0 i mål. 
 

Andra halvlek

Det blev inga DIF-byten i halvtid och även matchbilden var oförändrad där Malin Diaz var nära ett ledningsmål efter att ha fångat upp en retur och gått på skott som täcktes av en AIK-försvarare.

Men ett välförtjänt ledningsmål skulle komma i 51:a minuten. Malin Diaz hittade Olivia Schough på högerkanten vars inlägg möttes upp av Fanny Lång som behärska dunkade in bollen i mål. 

Ett efterlängtat mål och därmed var Djurgården i förarsätet även målmässigt och fortsatte ösa på framåt. Något som skulle ge effekt och 2-0 kom strax efter när Rachel Bloznalis drog på ett skott från distans som Majasaari inte lyckades greppa och bollen seglade in i kassen.

Tvåmålsledning och halvtimmen kvar och det kändes stabilt. Hårt jobbande Malin Diaz fick därefter lite välförtjänt vila och Frida Borriero kom in medan DIF fortsatte att trycka på framåt där mycket gick via högerkanten där det ofta fanns mycket ytor.

Olivia Schough satte sedan Majasaari i arbete med ett lurigt vänsterskott, Julia Walentowicz var nära att nicka in trean vid bortre och bakåt såg det fortsatt synnerligen stabilt ut för Nichole Persson som fick en lugn halvlek.

Men DIF var inte färdiga för kvällen. Hannah Wilkinson steg till väders och nickade in Fanny Långs hörna med kvarten kvar, 3-0 och ett mycket efterlängtad mål för nyzeeländskan. 

Ett fjärde mål var inte långt borta strax efter och därefter tackade anfallsduon Schough/Wilkinson för sig medan Hanna Ekengren och Hanna Stokki kom in. Ekengren fick chansen att öppna målkontot för säsongen strax efter men nickade över på Walentowiczs inlägg.

Men något nolla bakåt skulle det inte bli. AIK bröt högt uppe i bana och till slut hamnade bollen hos Clara Härdling som satte 3-1. Lite onödigt kanske men inget som förändrade matchen i stort där Djurgårdens derbyseger var komfortabel och logisk sett till det stora spelövertaget.

Därmed var även cupavancemanget säkrat inför våren och nu närmast laddas batterierna om för viktig match i OBOS Damallsvenskan borta mot KIF Örebro.

Foto: Johan Sahlén

Senaste nytt
Fler nyheter