Taggat Djurgården säkrade kontraktet

• Damer
  • 15 nov 2020

Djurgården spelar i Damallsvenskan även nästa säsong. Blåränderna hade avgörandet i egna fötter och vann rättvist med 2-0 (1-0) på Stockholms Stadion mot redan avsågade Uppsala.

Precis som förra säsongen hängde nedflyttningshotet över Stockholms Stolthet inför den sista omgången. Då gick det vägen tack vare resultatet i en annan match, men den här gången kunde Djurgården greja det av egen kraft.

– Förra året kände jag mer lättnad, nu är det bara glädje faktiskt. Vi ville vinna mer än Uppsala idag och det är kanske inte så konstigt, sa Djurgårdens landslagsstjärna Olivia Schough efter matchen.

Ett taggat DIF satte full fart från början med en hög press på bortalagets backlinje. 18-åriga Hanna Ekengren som startade på topp var nära att få tag på en slirig djupledsboll redan i den första minuten.

Ett förlösande 1-0-mål dröjde inte längre än till den fjärde minuten och det började med en vunnen närkamp av Amanda Kander. Bollen hamnade hos Olivia Schough som slog ett av många välriktade inlägg från sin högerkant. Straffområdet fylldes av inrusande Blåränder och vänsterbacken Rachel Bloznalis kunde nicka bollen i nät. Ett vackert mål, och inte mindre viktigt med tanke på matchens betydelse.

Det såg ut som att Djurgården skulle köra över Uppsala och säkra kontraktet redan i första halvlek. Så blev dock inte fallet även om Frida Boriero hamnade rätt centralt och kunde mata Olivia Schough med bollar i djupled. Schough hotade med välslagna inspel gång efter annan men avsluten stoppades antingen av täckande Uppsala-försvarare eller landslagsmålvakten Emma Holmgren.

I andra halvleken blev avstånden mellan lagdelarna längre ju tröttare spelarna blev på Stadions regntunga men jämna gräsplan. Djurgården fortsatte att dominera även om ett lurigt långskott från Ekengrens i minut 47 länge var halvlekens bästa chans.

Då Umeå ledde över Eskilstuna levde dramatiken i högsta grad. Vetskapen om att en Uppsala-kvittering skulle förpassa DIF under nedflyttningsstrecket gjorde tillställningen till något av en rysare även om spelövertaget var markant.

Med Tilde Lindewall, som byttes in direkt efter halvtidsvilan, hade hemmalaget ett djupledshot även på vänsterkanten. Det var också Lindewall som spelade fram till Linda Motlhalos 2-0-mål i den 78:e minuten.

– Det var skönt när 2-0 sitter och vi kan slappna av lite. Stundtals spelade vi ganska bra, men vi började bli trötta, sa Olivia Schough.

Motlhalos träff med yttersidan var inte klockren men bollen skruvade sig mot den bortre stolpen. Emma Holmgren har stoppat betydligt hårdare avslut än så men gjorde sitt enda svaga ingripande i matchen.

Uppsala stack omgående upp i ett farligt reduceringsförsök men Gudrun Arnardottir i DIF-försvaret svarade för en brytning av det viktigare slaget. Närmare ett mål än så kom aldrig Uppsala trots ett försök till forcering under slutminuterna.

I stället var inbytta DIF:s Hannah Wilkinson nära sin första allsvenska fullträff, efter högklassigt förarbete av Linda Motlhalo, men Emma Holmgren tog en liten revansch och parerade till hörna.

3-0 hade definitivt speglat matchbilden bättre, särskilt med tanke på Djurgården högexplosiva inledning, men målskyttet har varit något av en akilleshäl under säsongen.

– Vi har ändå tagit tio poäng fler än förra året och ändå hamnar vi i samma situation inför den sista matchen. Det har varit en tuffare säsong med många lag som presterat bra och vi har tappat flera ledningar i slutet av matcherna, sa Olivia Schough.

I och med segern slutar Djurgården på 24 poäng och nionde plats i Obos Damallsvenskan 2020. Trots att ledningen mot Eskilstuna stod sig blev det Umeå som gör Uppsala sällskap i Elitettan nästa säsong. Då hoppas vi att det blårandiga kontraktet grejas betydligt tidigare än i sista omgången.

{^widget|(name)DIFPlay|(VideoPage)eb8bcbd2-6965-4fb0-9f93-6b773521b155|(image_guid)bd0a9abf-bf30-4f5b-b1c1-ed1f7196ff2d|(widget_displayname)DIF+Play^}

15 november, söndag 15:00Stockholms Stadion