Tania Nilsson om tiden i A-laget

Sjukgymnasten Tania har jobbat med A-laget på Kaknäs under nio månader och har nu återvänt tillbaka till DIF Akademi med nya lärdomar och erfarenheter.

Intervjun är gjord för kommande nummer av
medlemstidningen Djurgårdaren. Du är väl medlem?

 
Med all respekt för de många och långa diskussionerna om de mentala aspekterna av fotboll är det ändå i grund och botten en fysisk sport. Det kräver att skador tas om hand och i bästa fall förhindras och där kommer Djurgårdens sjukgymnast Tania Nilsson in i bilden.
 
Efter avslutade studier i Lund arbetade hon med Kalmar FF:s akademi och U21-lag, plus diverse landslagsuppdrag, men rekryterades sedan till DIF Akademi inför säsongen 2018 och har nu även hunnit med nio månaders arbete med A-laget ute på Kaknäs.
– Det har varit en härlig tid på Kaknäs. Det är ju en jättefin miljö där ute med både ledarteamet och spelargänget, så det har varit både kul och lärorikt. Sedan har det ju varit en speciell säsong med corona och allt som det fört med sig, så det blev ju annorlunda jämfört med det man hade tänkt från början. Men jag tycker att vi har fixat det bra, berättar Tania som ställts in för många praktiska utmaningar med tanke på smittskyddsaspekten.
– I början av pandemin var vi tvungna att hitta förhållningssätt. Men jag tycker att vi löste det bra där framför allt Kalle Barrling (naprapat) tagit mycket ansvar kring hur vi styr upp behandlingar och hur vi umgås och agerar under träningar och matcher. Det har gett oss en fungerande vardag.

 
I och med sejouren på Kaknäs har Tania fått uppleva tillvaron i både A-laget och pojkakademin.
– Nu när man sett båda verksamheterna så tycker jag att vi har väldigt professionell verksamhet både i A-laget och akademin, där känns det som att Djurgården utmärker sig. Den stora skillnaden för min del när jag jobbat med A-laget är att det finns mycket mer resurser, det är fler ledare per spelare vilket gör att man kan göra ännu mer per spelare. Sedan har man även en väldigt nära kontakt med lagläkarna Håkan Nyberg och Bengt Sparrelid som stöttar det medicinska teamet. Det skapar en extra trygghet och underlättar när man jobbar med skador.


Just skadeprevention är en viktig faktor inom arbetet där historiken ofta banar väg för nutiden.
– Vi jobbar på liknande sätt genom hela verksamheten. Det handlar om att ha koll på spelarnas tidigare problem i karriären, identifiera svagheter och jobba med att stärka dem. Det blir mycket prepp i gymmet inför träningen som är individanpassad utifrån varje spelares problemställning. Sedan gör ju Viktor (Helander, fystränare) ett stort jobb på planen med skadeprevention med styrka, löpningar med mera. Det bygger upp spelarna och hjälper oss förhoppningsvis att undvika skador, berättar Tania som vänligt avböjer att lyfta fram enskilda exempel på A-lagsspelare som förtjänar en extra guldstjärna för sitt jobb med fysen. 
– De sköter det bra och är seriösa allihopa, så det är svårt att lyfta någon specifik.
 
Att hon som kvinna är verksam i en miljö med stor majoritet män upplever hon inte som något problem alls.
– Jag är van vid det och har jobbat länge inom fotbollsvärlden där jag ofta varit enda tjejen. Men på Kaknäs har jag ju Bella och Maria i köket och Yvonne (Strömberg, mentor) också. Men jag har alltid blivit jättebra bemött och aldrig kännt mig åsidosatt av ledare eller spelare, så det har egentligen inte varit något jag funderat över.
 
Närmast får Tania dock ta hand om det fysiska välmåendet för de äldsta lagen inom pojkakademin när hon nu återvänder till Hjorthagen.
– Jag kommer att jobba med PA19 och PA17 tillsammans med Simone Cullura som också är sjukgymnast. Han jobbar halvtid med lagen och då blir vi 1,5 där i den rollen. Så det blir full fart med det och samtidigt jobbar jag med mina doktorandstudier i idrottsvetenskap inom skador och träningsbelastning som tar lite tid. Tanken är att jag ska bli doktor i idrottsvetenskap när jag är färdig, avslutar Tania.

Intervjun är gjord för kommande nummer av medlemstidningen Djurgårdaren. Du är väl medlem?

Senaste nytt
Fler nyheter