Tredje raka på Bravida Arena

• 28 okt 2020

Djurgården tog sin tredje raka trepoängare mot BK Häcken på Bravida Arena. Ett mål i varje halvlek gav en 2-0-seger och ett kliv upp till andra plats i tabellen. Haris Radetinac firade sin 35-årsdag med sitt första mål för säsongen och Fredrik Ulvestad utökade ledningen på straff.

– Det var en jätteskön vinst i en viktig match. Vi hade en jobbig period innan matchen mot Malmö men nu har vi fått bra självförtroende, sa Fredrik Ulvestad som noterades för sitt tionde mål i årets allsvenska.

Blåränderna kom till Göteborg utan Jesper Karlström. Lagkaptenen var avstängd efter att ha tilldelats säsongens åttonde gula kort mot Sirius. Däremot var Erik Berg tillbaka i truppen som enda försvarsspelare på bänken. Edward Chilufya som agerat ”supersub” på slutet tvingades lämna återbud strax innan avspark på grund av en skadekänning.

På motståndarnas planhalva väntade tabelltrean med allsvenskans, statistiskt sett, bästa försvar (24 insläppta mål på lika många matcher). Frågan var om Djurgården, som mäktat med sju mål på de två senaste matcherna, skulle hitta nycklarna även på onsdagskvällen.

Det började riktigt bra, med utdelning i det första djurgårdsanfallet. Det kom efter åtta inledande minuter av Häcken-dominans, och var ett resultat av ett högklassigt anfall. Sist på bollen, efter bra förarbete av Magnus Eriksson, tillbaka i startelvan efter bänkningen mot Sirius, och Elliot Käck, var Haris Radetinac som fick till en praktträff med pannan. Onekligen ett utmärkt sätt att fira sin 35-årsdag på.

– Underbart. Det var mitt första mål för säsongen så det var jätteskönt. Jag såg att Mange (Eriksson) slog bollen bakom deras backlinjen så då rusade jag in i straffområdet och där kom bollen, sa födelsedagsbarnet till Dplay.

Ett par minuter efter Haris fullträff var det nära att Fredrik Ulvestad ökade på till 2-0, men norrmannens skott från i höjd med straffområdeslinjen hamnade decimetrarna utanför kryssribban.

Anfallen avlöste varandra och Patrik Wålemark sköt rakt på Tommi Vaiho i ett riktigt farligt Häcken-anfall. Samtidigt inleddes en svag Djurgårdsperiod där flera omställningslägen gick om intet på grund av låg kvalitet på passningsspelet.

– Det är lite slarvigt. Vi har bra lägen där vi skulle kunna komma tre mot tre men vi hittar inte rätt adress med bollarna, sa Haris Radetinac i halvtid.

Hemmalagets spelare, som hade svårt att omsätta övertaget i målchanser, sökte ihärdigt straffsituationer. Det hade de inte mycket för hos domaren Mohammed El-Hakim som även friade när bollen träffade en fladdrande hand tillhörande Aslak Vitry.

Djurgården behövde rycka upp sig i andra halvlek och kom också upp i en högre press samtidigt som felpassen blev något färre. Niklas Bärkroth försökte hota med sina djupledslöpningar men de gulsvartas högerbreddare Godswill Ekpolo Lyckades stopaa de flesta attackerna. Tack vare ett hårt defensivt arbete på samtliga positioner och ett skickligt mittförsvar tickade klockan på utan att Häcken skapade någon kvitteringschans att tala om.

Som farligast blev det när Tommi Vaiho misslyckades med en inspark, där han dessutom fick rejält ont, men det slutade med en resultatlös hörna. DIF-målvakten fick förlita sig på vänsterfoten under den resterande halvtimmen men gjorde det med bravur. ”Du är ju bättre med vänstern” ropade sportchefen Bosse Andersson från läktaren.

Ett blårandigt dubbelbyte i den 63:e minuten fick önskad effekt och Djurgården kunde äntligen få till lite kvalitetstid på offensiv planhalva. Aslak Witry serverade nyss inbytte Jonathan Ring bollen i straffområdet, men avslutet gick rakt på Pontus Dahlberg i Häckens mål.

Bara minuten senare hittade Emir Kujovic, som ersatt Kalle Holmberg i anfallet, fram till Elliot Käck med en smart passning men Dahlberg stod i vägen även denna gång.

Djurgårdens pånyttfödda anfallsspel skulle ändå ge utdelning sedan Gustaf Berggren brottat ner Fredrik Ulvestad i straffområdet. Straffsparken tog Ulvestad själv hand om och därmed var stockholmarna i en tvåmålsledning i minut 71. Pontus Dahlberg gick visserligen åt rätt håll men lyckade inte stoppa "Ulvens" tionde mål för säsongen.

– Jag vill hålla det hemligt hur jag tänker på straffarna men jag försöker att hålla ett öga på målvakten. Det var skönt att se den gå in, konstaterade Fredrik Ulvestad.

Häcken lyckades vända 0-2 till 2-2 mot Mjällby i den förra omgången men några sådana tendenser syntes inte den här gången. Hemmalaget såg inte mindre uppgivet ut sedan DIF-tränarna bytt in Erik Berg för att förstärka det redan välfungerande försvarsspelet.

Häckentränaren Andreas Alm försökte få fart på sitt lag med ett trippelbyte, men Tommi Vaihos nolla var aldrig riktigt hotad.

I och med trepoängaren tog DIF ett kliv från femte till andra plats i tabellen och ligger nu åtta poäng efter serieledande Malmö när fem omgångar återstår. I nästa match, som spelas på söndag den 1 november, väntar Falkenberg på bortaplan.

28 oktober, onsdag 19:00Bravida Arena