Tung förlust mot Linköping på Stadion

• 17 okt 2020

Det blev inga poäng för DIF mot gästande LFC som vann lördagens match med 3-0.

Defensiven var intakt där Kathrine Östergaard Larsen vaktade målet med Camilla Huseby, Gudrun Arnardottir, Portia Boakye och Rachel Bloznalis i backlinjen. På mittfältet spelade Amanda Kander och Sheila van den Bulk släpande mittfältare bakom Lina Motlhalo medan Hannah Wilkinson återfanns på topp med Olivia Schough och Frida Boriero på varsin kant.

Det bjöds på skönt gassande höstsol på Stockholms Stadion där Djurgården inledde piggt mot seriefyran Linköping. De fina offensiva intentionerna ledde dock inte till något riktigt vasst läge även om Hannah Wilkinsons inspel från vänsterkanten skapade lite kaos i gästernas straffområde.

Bakåt var det till en början stabilt och inga registrerade avslut för LFC med kvarten spelad även om Gudrun Arnardottir fick visa prov på sina defensiva kvaliteter och fick reda ut en oroande omställningssituation. Strax efter var det Olivia Schoughs tur att visa sina kvaliteter när hon dribblade sig fram på vänsterkanten och serverade Linda Motlhalo i boxen som dock inte fick ordning på mottaget.

I 26.e minuten fick sedan Kathrine Östergaard Larsen göra sitt första ingripande när Linköpings playmaker Frida Maanum gick på skott. På andra planhalvan var det också oroligt som när LFC-keepern Cajsa Andersson ta hjälp av ribban på Olivia Schougs frispark.

Djurgården fortsatte att skapa framåt där Camilla Huseby var mycket aktiv på sin högerkant och matade in farliga inlägg. Snäppet farligare var det sedan på en hörna från gästerna som rensades i grevens tid och en ännu hetare chans skulle sedan komma när Ebere Orji fick friläge men där Östergaard Larsen kom ut och räddade skickligt.

Strax efter skulle dock nollan ryka när Frida Maanum fick måtta skott mitt i boxen och sätta ett ledningsmål vilket blev kulmen på en bra period för LFC.

Bara att inleda kvitteringsjakten och Hannah Wilkinson skapade ett friläge helt på egen hand när hon erövrade boll högt upp på planen och sprintade mot mål. Dock stoppades hon av en LFC-försvarare där det var knepigt att avgöra om det var träff på boll eller spelare.

Men ingen straffspark enligt domare Sara Persson och ytterligare dramatik skulle hinnas med innan halvtidsvisslan gick när Frida Maanum prickade stolpen med en lurig frispark. Kort därefter blåstes halvleken av där Djurgården visserligen hade 6-3 i avslut men där Linköping ledde matchen med 1-0.

Djurgården gick ut för att jaga ikapp men det var Linköping som hotade mest och det blev farligt direkt när Grace Kanu stötte på ett inspel från höger. I 49:e minuten kom dessvärre tvåan för LFC när ständiga orosmomentet Frida Maanum kunde avancera och placera in bollen i nät, tätt intill Kathrine Larsens högra stolpe.

Ett tungt mål som gjorde uppförsbacken lite brantare i jakten på de välbehövliga poängen i slutspurten av serien. Det var dessutom nära ett tredje mål för LFC när Alva Selerud sköt strax över och med timmen spelad såg det onekligen rätt tufft ut för blåränderna.

Det blev ett byte där Fanny Lång ersatte Amanda Kander och en farlig frisparksvariant väckte lite hopp strax efter. I ärlighetens namn var det ännu närmare ytterligare ett mål bakåt ett par gånger om när Linköping tryckte på. Men DIF-försvaret avstyrde och istället hotade Rachel Bloznalis med ett tungt skott som dock hamnade i skopan hos Cajsa Andersson.

I 70:e drogs sedan rullgardinen ner ännu en bit när Grace Kanu tryckte in trean för gästerna och med tjugo minuter kvar och tremålsunderläge var förhoppningarna om poäng nu mycket begränsade. Sheila van den Bulk hade dock inte gett upp hoppet utan testade Andersson med ett tungt skott där dessvärre ingen blårand hann först på returen.

Det blev även speltid för Hanna Stokki som kom in i 81:a minuten istället för Frida Boriero. Men varken hon eller övriga laget fick se något regelrätt mål även om Hannah Wilkinson hade en boll i nät där det dock var offside på Fanny Lång som stötte fram bollen till henne.

Efter tre övertidsminuter gick sedan slutsignalen och för Djurgårdens del gäller det nu att ladda om batterierna under det kommande landslagsuppehållet inför de tre avslutande matcherna som blir oerhört viktiga. Först ut väntar Eskilstuna United på Tunavallen den 1 november, då gäller det att plocka med sig poäng och allra helst tre.

17 oktober, lördag 15:00Stockholms Stadion