Ungdomssvepet - summering av våren 2020

Pojkakademichef Christian Krigström Gentile sammanfattar säsongen för sina lag under första halvan av 2020.

I söndags avslutades vårsäsongen i pojkakademin. 32 ledare och spelare i akademins 12 lag har nu genomfört halva säsongen 2020, som för de flesta lagen fortsätter i början av augusti. Vårsäsongen har såklart varit annorlunda på många sätt men vi har lyckats hålla uppe träning och match för våra lag nästan oförändrat, vilket kanske är den största bedriften av tränarna tillsammans med kloka föräldrar och ambitiösa spelare, under våren.
 
Det som jag tror alla har saknat mest bland de yngre lagen har varit turneringarna i Sverige och Europa och för de äldre lagen det regelbundna seriespelet och tävlingsmatcherna. Vi hoppas att allt det här är igång igen till hösten, seriespelet har redan dragit igång. 
 
Några andra highlights från våren för pojkakademin är ledarmötena, både ledarnas uppstartsdag i januari, veckomöten och blockmöten där vi planerar verksamhet tillsammans och funderar på hur vi ska utveckla innehåll och organisation framåt. Vidare vill jag lyfta fram alla alliansmatcher vi har spelat i olika åldrar. Samarbetet i Stockholmsalliansen (Djurgården, Hammarby, BP och AIK) har varit extra viktigt under våren för att kunna spela många utvecklande träningsmatcher.


 
Vi har också deltagit med spelare i två akademidagar som Svenska Fotbollförbundet arrangerar tillsammans med Stockholmsalliansens klubbar. Akademidagarna har arrangerats för åldrarna 2004 och 2005. Sju spelare tillsammans med tränare för respektive ålder har medverkat och representerat Djurgården under akademidagarna där SvFF deltar med ungdomslandslagens tränare.
 
För våra yngre lag, 2006-2010 har matchcamper, hel- eller halvdagar med matcher, varit väldigt givande och viktiga under våren då lagen inte kunnat delta i turneringar. Matchcamper riktar sig oftast till lag på ungefär samma utvecklingsnivå, vilket gör att matcherna blir givande tävlingar. 
 
Det är även fantastiskt att se utbytet mellan våra Djurgårdslag, både inom akademins olika åldrar men och med våra lag 2 lag och pojklag i verksamheten, där spelare får möjlighet att rotera i träning och match för att testa nya utmaningar. Det är väldigt viktigt för verksamheten. 


 
PA10-12
 
Blocket 10-12 har arbetat flitigt under våren. Fyra träningar per vecka, varav en träning är mer riktad mot tekniska och motoriska moment anpassade för åldern, samt matchning på helgen.
 
Åldrarna 10-12 arbetar efter en gemensam plan för innehållet med anpassning utifrån spelarnas ålder och förmåga.  Blocket växlar tema varje vecka för att få med olika tekniker och olika delar av spelet in i träningen. Fokus är på tekniska utföranden och moment som sedan anpassas in i spelsituationer. Målvakterna har tränat på två gånger i veckan i separata träningar med omtyckte målvaktstränaren Viktor.
 
Mycket av höjdpunkterna i dessa åldrar är matchningen i roliga turneringar. Då det inte har varit möjligt under våren så har lagen spelat många träningsmatcher och matchcamper som har fått bli höjdpunkterna. Och nog har utvecklingen för spelarna fortsatt. Ska bli kul att följa dessa lag under hösten, det har spelats riktigt fin fotboll i blocket, och Djurgården har många duktiga små spelare i verksamheten.


 
PA13-15
 
Mellanblocket, där spelarna växer och utvecklas som mest fysiskt och mentalt och går från barnspelare till tonåringar och ungdomsspelare, är åldrar som innebär väldigt uppmärksamt och ambitiöst arbete från tränargruppen. Så även den här våren. Lagen har tränat fyra gånger per vecka, med en anpassning i innehåll och intensitet i träningarna, framför allt har vi ökat denna under den senare delen av våren, för att spelarna också ska hitta en högre intensitet i träningsmatcherna.
 
I det här blocket lägger vi in en anpassning på den fysiska belastningen på varje spelare utifrån spelarens fysiska mognad. Vi guidar spelarna och utmanar dem att hantera mer komplicerade taktiska uppgifter på planen, lite anpassat till den typen av lag som vi också möter. Precis som yngsta blocket kopplar vi träning till olika delar av matchen.
 
Matchningen har inneburit en till två matcher per vecka för lagen. De två yngre lagen har spelat upp sig under andra halvan av våren medan 2005-1 har haft en stabil vår resultatmässigt, men också i sättet som de spelat på. 
 
Jättekul för Akademin och 2005-1 att två spelare också blir kallade till Rikslägret i sommar (se separat artikel).PA16
 
För PA16 så har vårsäsongen handlat väldigt mycket om arbetet med att öka medvetenhet hos spelarna i träning, att de blir involverade i träningen men också har väldigt tydliga uppgifter och instruktioner att arbeta med för sin egen utveckling. PA16 anpassar sin träning för att spelarna över tid ska orka mer i match utan att bli skadade. Innehållet styrs efter principerna som Akademin förhåller sig till och ser till att alla delar i spelet finns med i utbildningen.
 
Insatserna i vårens träningsmatcher har inte enbart varit positiva men laget har blivit stabilare över tid i sina träningsmatcher (även resultaten), med siktet inställt på seriespelet som startade i mitten på juni. PA16 hann bara spela två matcher innan uppehållet och har ett otroligt hektiskt schema att ta sig an under hösten, oftast med två matcher per vecka. Seriespelet genomförs i en grundserie, slutspelsserie och sist nationellt slutspel.


 
PA17
 
För 17-åringarna i alliansklubbarna har perioden utan seriespel inneburit många matcher mot varandra. Djurgården har till exempel mött BP hela tre gånger under våren och de andra två alliansklubbarna två gånger vardera. 
 
Träningen har under våren genomförts på Kaknäs, där spelarna varit anvisade till att använda planen och ett omklädningsrum (separat från övrig byggnad) men har inte haft tillgång till gymmet eller lunchrum för att minska risken för smittspridning av det nya coronaviruset. 
 
PA17 leds precis som PA19 av ett team med tränare som säkerställer att spelarna tekniskt, taktiskt, mentalt och fysiskt har de rätta förutsättningarna att utvecklas. Träningen anpassas till att kunna bli bättre på alla delar, att orka utsätta kroppen för hårt arbete och att lära sig att prestera när det är dags för match.
 
Huvudtränare Joel Riddez har fått se blandade prestationer av sitt lag under träningsmatcherna, men laget har visat att högsta nivån på spelarna skicklighet är hög, däremot just nu inte regelbunden. För PA17 har det varit synd att inte spela regelbundna matcher. 
 
Seriespelet har startat sedan mitten på juni. Efter tre omgångar har laget 3 poäng, efter en snöplig förlust mot IFK Stocksund (2-3) och förlust i matchen mot BP (0-1).
 
P17 fortsätter sitt seriespel i slutet av juli. Serien spelas som en enkelserie med nationellt slutspel.


 
PA19
 
Spelarna i PA19 har varit ganska kraftigt påverkade av coronapandemin. Träningar har fortsatt som vanligt, och för vissa spelare har det varit bra för att kunna återhämta sina kroppar från småskador och bygga sig starkare. Däremot så har skolgången påverkats (studier hemifrån) och för de äldsta juniorerna så har ingen matchning varit tillåten, därmed har laget haft begränsat med träningsmatcher. Träningen har genomförts målmedvetet, för att hjälpa spelarna i de sista stegen mot seniorfotbollen. Den mentala biten utan matcher har varit annorlunda att hantera för ledarteamet.  Det medicinska teamet har sett till att spelarna över tid orkar mer i sina matcher genom tuff men kontrollerad träning, med siffror från Allsvenskan att förhålla sig till. Innehållet i träning har varit utifrån Djurgårdens principer, individuellt anpassat och behovsanpassat för kollektivet.
 
Hela sex stycken spelare roterat med herrlaget de senaste månaderna, vilket har varit väldigt nyttigt då matcherna i U21-serien helt har ställts in. Melker Jonsson, Melvin Bajrovic, Mattias Mitku, Jonathan Westerberg, Filip Lindblom och Linus Tagesson har alla deltagit i träning med herrlaget. 
 
Seriespelet för PA19 har också dragit igång, och laget gick på sommarledighet med full pott och avslutade med en fin bortaseger mot IFK Norrköping. P19 Allsvenskan spelas klart genom enkelmöten med ett nationellt slutspel. 


 
Avslutningsvis så blickar vi framåt. I sommar väntar rikslägret (som ersätter utvecklingslägret i Halmstad) för två spelare födda 2005 från DIF (se separat artikel på dif.se). Höstens återstart är för de flesta lagen i början på augusti då pojkakademin åker på en numer traditionsenlig gemensam uppstartsdag för alla tränare och spelare. De äldsta lagen kommer starta något tidigare då seriespelet fortsätter redan från slutet på juli.
 
Full fart framåt! 
 
Christian Krigström Gentile
Akademichef Pojk
 

Senaste nytt
Fler nyheter