Det spelades intressanta derbyn för akademilagen i förra veckan. Här kommer rapporter från matcherna samt övrigt nytt på ungdomsfronten.

Hammarby F19 - DIF FA19 1-2 (0-1)

Mål DIF: Tilda Sjöqvist, Ellen Andersson

FA19-tränare Dennis Gabrielsson om matchen:
– Andra mötet med Hammarby på kort tid och denna gång åker vi till Kanalplan. Det blir en tuff match där Hammarby står för största delen av bollinnehavet och vi får jobba mycket i vårt försvarsspel. Vi tycker att vi har god kontroll på Hammarby i 70 minuter där vi lägger mest kraft i försvarsspelet men sticker ändå upp med en del kvalitativa målchanser. Vi gör 1-0 tidigt och det ger oss kraft. I andra halvlek gör vi 2-0 på en hörna, vilket är kul! Efter 70 minuter började vi krokna lite och Hammarby lyckas skapa en del farligheter och en reducering kommer.
– Jag är väldigt nöjd med att ödmjukheten för att jobba hårt visade sig igen, tjejerna sliter för varandra och det ger en bra grund för att vinna fotbollsmatcher. Nästa steg är att fortsätta jobba på att ha kontroll med bollen oftare och längre i matcherna. Vi har med tre spelare från vårt FA17 i denna match där alla gör gedigna insatser. Nu blir det två träningsveckor innan nästa match.

DIF PA17 - AIK P17 2-2

PA17-tränare Joel Riddez om matchen:
– Vi spelade 2-2 mot AIK i lördags i en match med flera ansikten. Stundtals bra spel, men vi släpper till allt för många målchanser för att kunna vara riktigt nöjda. Spelarna jobbar dock hårt och det märks att flera av dem utvecklas på ett bra sätt. Nästa utmaning är mot BP nu på lördag som är tänkt som ett genrep inför den preliminära seriestarten i Juni.

Pojkakademichef Christian Gentile summerar:

"Vecka 21 i pojkakademin hade tre tydliga highlights i form av alliansmatcher, denna helg mot AIK och Brommapojkarna. Alliansmatcherna får alltid lite nerv i sig oavsett om det är träningsmatch eller tävlingsmatch. Det är många duktiga fotbollsspelare på plan vilket är utvecklande.

P2005-1 spelade mot AIK på söndagen. En fin period i första halvlek, och överlag en fin halvlek, ger Djurgården en ledning i halvtid med 3-1. Det mesta stämmer i första halvlek både offensivt och defensivt, medan AIK spelar upp sig i andra och tröttare Djurgården får ett lite längre lag (mer yta för AIK att spela på) och lyckas inte med lika mycket. AIK reducerar och Djurgården får jobba hårt för att hålla emot, men lyckas hålla resultatet 3-2 till slutet.

Lagledningen skriver på lagets instagram: ”första halvlek sätter vi vår höga press bra och vinner boll på deras planhalva flera gånger…. I den andra är det jämnare. Vi blir långa mellan lagdelarna och får försvara lågt”.

För PA16 väntade BP på Stadshagen. Även PA16 tar sin till en fin ledning med 3-1 i inledningen av andra halvlek under en bra period. Men mycket av det som stämt i första halvlek och inledningen av andra stämmer inte mot slutet då BP spelar upp sig och hotar framåt om och om igen. En straff som reducerar resultatet ger BP mersmak samtidigt som DIF har svårt att kontrollera och hålla längre anfall. 3-2 blir 3-3 på ett bolltapp och en kontring. Efter det skapar också Djurgården några ytterligare chanser. I matchens sista minut gör BP även 3-4 medan Djurgården skapar ytterligare en jättechans som, lite symboliskt för sista delen av matchen, inte blir mål.

På Skytteholm mötte PA17 AIK. Lagen spelade mot varandra för en månad sedan. Den matchen var lite mer avslagen (AIK vann med 4-1) än lördagens tillställning där båda lagen jobbade värdigt en alliansmatch. En jämn första halvlek, med två lag som noggrant värderar sina motståndares styrkor och svagheter, därefter en lite öppnare andra halvlek. Slutresultatet 2-2 var totalt sett rättvist, för det var en jämn match. En bra träningsmatch för PA17 som i helgen möter BP på Östermalms IP."

Flickakademichef Jean Balawo summerar:

FA19 spelade match mot Hammarby i söndags. Spelmässigt gör vi en bra match där vi följer matchplanen. Vi blir lite trötta de sista 20 minuterna men lyckas hålla undan och vinner med 2-1. Värt att ta med sig är att Hammarby flyttade ner unga damspelare. För vår del var det vår yngsta matchtruppen hittills i F19-sammanhang med fyra 04:or och två 03:or.

FA17 spelade i torsdags mot IK Frejs damjuniorer i 16-19-serien där det blev seger med 4-1. Spelet var helt okej under stora delar även om vi slarvar ibland med den sista passningen, men vi får jobba med närkampsspelet vilket är bra. Finns inte så mycket att säga om matchen i övrigt utan det är viktigt att vi får spela matcher hela tiden. Nu laddar vi för nästa helg då vi har match i mot Bajen i 16-19-serien

F2006 gjorde en helt okej insats mot Täby där vi inte riktigt får ut det vi vill. Vi kämpar på med anfallsspelet utan att få utdelning men vi krigar vidare.

F2007
– Det spenderas mycket tid på att kolla igenom tidigare matcher. Började redan torsdags, ett sammandrag från Lötvallen med matcher mot BP, Hammarby, Nacka och Viggbyholm. Där blandade vi grymma resultat som 1-1 mot BP och vinst mot Bajen med mindre bra resultat.

F2008 hade ett mindre hemmaläger på Östermalms IP som avslutades med match mot Österåker där vi dessutom lyckades få med ett positivt resultat från den matchen.

F2009 spelade bortamatch mot Lidingö. Seger med 1-0 med endast åtta spelare där vi gick på knä de sista tio minuterna men höll ihop laget. Vi är bra i första, jämnare i andra och i tredje är Lidingö klart bättre i takt med att vi blir trötta.

Utöver det så är jag inne i slutspurten av de individuella samtalen med ledarna.