Här hittar du rapporter från de äldre akademilagens senaste matcher samt övrigt nytt på ungdomsfronten.

Örebro SK P19 - DIF PA19  2-2 (1-1)

Målskytt DIF: Kofi Fosuhene Asare 2

PA19-tränare Johan Palm om matchen:
– Matcherna borta mot ÖSK är ofta tuffa med mycket duellspel men också med ett högt tempo för att vara en P19-match. Denna fredagskväll på Behrn Arena var inget undantag. Båda lagen pressade varandra högt vilket påverkar matchens tempo mycket då det både leder till bollvinster/bollförluster på deras eller vår planhalva och därmed många omställningar. Det betyder också att vid lyckade speluppbyggnader är lagen relativt långa och att spelyta 3 bakom motståndarnas eller vår backlinje är stor.
– Jag tycker vi hanterar denna matchbild bättre än våra motståndare sett till hela matchen och vi har större kontroll på både vårt anfallsspel. Men vi lyckas tyvärr inte avgöra matchen i andra halvlek trots bra avslutslägen i och runt motståndarnas goldzone.
– Matchen var lärorik för spelarna och de arbetar hårt för varandra både vid ledning 1-0 i första halvlek samt vid underläge 1-2 i andra halvlek. Vi ser redan fram emot att möta ÖSK igen i slutspelsserien och hoppas att även kommande match blir lika utmanande och lärorik för spelarna. Idag (måndag) avslutar vi matchen genom gemensam analys för att, som alltid, fortsätta arbeta för att bli bättre främst som individer men också som kollektiv.

Umeå FC Akademi - DIF PA17 0-1 (0-0)

Målskytt DIF: Christian Kiork

PA17-tränare Joel Riddez om matchen:
– Vi slog Umeå borta igår med 1-0. En stark prestation i en match som vi borde avgjort i första halvlek där vi hade många chanser. Bra försvarsspel och hårt arbete lade grunden för segern men vi hade lite slarviga bolltapp i uppspelsfasen och är för uddlösa i avslutsmomenten för att vi ska vara helt nöjda.
 – Nu väntar en seriefinal mot AIK på lördag. Vinst där och vi säkrar en plats i slutspelsserien. Lyckas vi inte med det väntar en direkt avgörande match i sista omgången.

DIF FA19 var spellediga förra veckan.

Pojkakademichef Christian Krigström Gentile summerar:

”Djurgårdslagen i Pojkakademin genomförde ytterligare en intensiv träningsvecka som avslutades med matcher. Veckan kastades om lite eftersom det sjätte Storgruppsmötet – en fortbildning och informationsmöte för alla tränare och specialister i Pojkakademin – för året genomfördes med alla tränare.

Innehållet är ibland deltagardrivet, med diskussioner, paneldebatter och planering och ibland drivet med innehåll från klubben eller besök från andra klubbar. Ett viktigt inslag för Akademin för att hitta gemensam idéer kring utbildningen av alla våra spelare och låta tränare och specialister ha tid att prata kring viktiga frågor om vår ungdomsutbildning.

De yngre lagen spelade som vanligt träningsmatcher mot valt motstånd vilket innebar många roliga matcher. P2007-1 spelade mot AFC, P2006-1 mot Örebro SK. Alltid kul för spelarna att växla motståndet och spela mot lag utanför Stockholm. Våra lag födda 2008 har båda matcher söderöver i den här perioden. P2008-2 var i Malmö i helgen och P2008-1 åker till Göteborg för matcher helgen som kommer. Vi följer alltid Folkhälsomyndighetens rekommendationer på våra resor.

De äldre lagen hade alla matcher i de nationella serierna i helgen:

PA19 öppnade helgen med match borta i Örebro. ÖSK är ett duktigt och välorganiserat lag som var ett av de tuffaste motstånden hittills i år. PA19 hade fått plocka om lite i startelvan på grund av skador och sjukdomar men ställde ändå många kompetenta spelare på planen. Efter ledning 1-0 i mitten på första halvlek så vände Örebro till 2-1 efter mål i slutet på första halvlek och i början på andra halvlek. Därefter hade DIF mer kontroll på initiativet och skapade tillräckligt med chanser för att snyggt kvittera men Örebro fortsatte resten av matchen att periodvis hota framåt. Även DIF skapade chanser och ju längre matchen led så kändes det som en avgörande match i ett cupspel snarare än en seriematch mellan två lag som båda ligger bra till i tabellen. Det skapade visst kaos mot slutet av matchen med ”långa” lag och böljande spel. 2-2 får ses som rättvist även om DIF spelarna var tydligt besvikna över både prestation och resultat.

PA16 spelade mot Vasalund på lördagen, och hade även dem en utmaning med att få ihop ordinarie trupp, med ett par sena sjukdomar och skador. Vasalund är också ett duktigt lag och det syntes tidigt i matchen att det skulle bli en utmaning för PA16, som dock tog ledningen. Vasalund jobbade sig närmre målchanser och vid halvtid så hade de vänt till 3-1. Andra halvlek som spelar Djurgården upp sig något och låter och också två spelare födda 2006 göra sin första match med PA16. Men Vasalund blir aldrig riktigt hotade då inget reduceringsmål kommer. Istället slutar matchen 4-1 till Vasalund. Förutsättningarna att kunna spela semifinal i P16 Nationell är nu mycket små, men det återstår tre roliga fotbollsmatcher för PA16.

PA17 avrundande helgen med match borta mot Umeå. Det blev många mil för spelarna som övade sig i att klara av att prestera även efter lång resa. Matchen är full av målchanser för båda lagen men det är DIF som lyckas göra det avgörande målet. Vinst med 1-0 och ett bra utgångsläge för att spela slutspelsgrupp.

För PA17 och PA19 återstårnu två omgångar i grundserien innan slutspelsserien börjar. PA19 är klara för den medan PA17 behöver ta poäng hela vägen in till slutet för att vara garanterade slutspelsplats. I helgen väntar tvillingderby gånger tre. AIK står för motståndet för alla lagen PA16, PA17 och PA19.

I övrigt är det en glädjande nyhet att Oskar Löfström är kallad till svenska P16-landslagets samling på Bosön den här veckan.”