3-0 och ett efterlängtat återseende av våra supportrar

• 5 juli 2021

Tre nya poäng bärgades när Allsvenskan startade om efter EM-uppehållet. Och segersången ekade återigen på Tele2 Arena.

Det var en alldeles speciell måndag på Tele2 Arena. Det var en alldeles speciell känsla i luften, och den dominerande delen av den känslan var positiv. Vi börjar med den negativa:

Svensk Elitfotboll höll en gemensamt organiserad tyst minut med anledning av den tragiska händelsen i Göteborg där en polisman miste livet. Förutom den personliga tragedin är det också ett oacceptabelt angrepp på vårt demokratiska samhälle. Våra tankar är med den drabbades familj, anhöriga och kollegor. Djurgården Fotboll önskar även att vi tillsammans hedrar alla de som gått bort under den pågående pandemin.

Nu till det positiva.

Djurgårdsfamiljen var återigen samlad på samma plats kring en allsvensk match i fotboll. Det var blårandigt runt om i Stockholm på vägen till matchen, det var blårandigt på läktaren, och nere på plan var det 10 blårandiga spelare plus målvakt som äntligen fick spela inför en ljudkuliss som hördes långt innan avspark.

Tillbaka på Tele2 var även Kevin Walker som spelade sex säsonger och 132 allsvenska matcher i Djurgården och tog ett cupguld och ett SM-guld under den tiden, men som uträttade och betydde så mycket mer än så under sin tid i klubben.

I Djurgården var Rasmus Schüller med från start efter sitt EM-äventyr med Finland, och Joel Asoro startade till vänster i tremanna-anfallet, hans första start i Allsvenskan.

En som startat kontinuerligt under vårsäsongen är Hampus Finndell, och det var han som i den 14:e minuten spelade fram Edward Chilufya som med sin speed sprang ifrån sin försvarare och var på väg att runda målvakten när han drogs ner av Örebros målvakt. Straff och gult kort och Aslak Witry sopade in en stensäker straff till 1-0! Aslaks fjärde mål för säsongen.

En logisk ledning efter en matchinledning som osade motivation, passion, och beslutsamhet.

Ytterbackarna Käck och Witry behövde bara titta framåt under matchens första 20 minuter, för bakom dom fanns oftast bara ytor och planens mittlinje – det var framför dom som matchen utspelades, en match de kunde koncentrera sig på att delta i offensivt. Djurgården kom till flera avslut, ordnade flera hörnor, och spelövertaget var markant.

Ljudkulissen. Som man har saknat den. När växelsången drog igång vid 25 spelade minuter var det nog fler än undertecknad som rös till och insåg exakt hur mycket den varit saknad:

I över 100 år så har vi stått här
I över 100 så står vi kvar
Tillsammans står vi upp för varandra
Kom igen nu och kriga för vårt lag

Den första halvtimmen tillhörde Djurgården helt och hållet, och även fortsättningsvis dominerade Blåränderna även om intensiteten bedarrade en aning. Under halvlekens sista minuter tog sig Örebro fram lite mer och utan att det kändes som en chans drog Örebros David Seger på utifrån med en riktigt fin träff som träffade klockrent i ribban men som lyckligtvis inte returnerades ut till en farlighet.

Halvleken slutade 1-0 till Djurgården och det kändes väldigt välförtjänt.

– Det är fantastiskt att vara hemma på Tele2 med så här mycket supportrar. Jag tycker vi leder välförtjänt och gör en bra första halvlek, sa kapten Mange Eriksson i tv-intervjun i halvtid.

Inledningen av andra halvlek var ganska lik avslutningen av den första: spelet var jämnare fördelat mellan lagen och Örebros Johan Mårtenssons avslut från distans i den 50:e minuten var matchens hårdaste och strök strax utanför stolpen. Supportrarna fortsatte att höras och växelramsan Djurgården – Djurgården ekade högt mellan läktarna.

I den 56:e minuten bytte Örebro in Kevin Walker som fick applåder från hemmapubliken. Ett par minuter senare fick Edward Chilufya ett superläge på borte stolpen efter en hörna men bollen gick rakt på målvakten och ställningen var fortsatt fragila 1-0.

Men efter 65 spelade minuter var det dags för klockan att slå igen. Örebro orkade inte hålla upp tempot och Djurgården tog tag i bitarna lite mer och via ett anfall på vänstersidan slog Käck ett inlägg till Witry som spelade till Holmberg som sedan släppte tillbaka bollen på Mange Eriksson som placerade in bollen i bortre hörnet. 2-0!

Mittdelen av halvleken var kontrollerad med stot bollinnehav för Djurgården och flera byten gjordes i båda lagen. Ny energi som höjde bolltempot en aning men den enda bollen som hamnade i mål under den här perioden var Emir Kujovics avslut från uppvärmningen intill planen medan spelet var avblåst. För det avslutet belönades han med en varning. Ett par minuter senare blev han så också inbytt.

Örebro flyttade fram sina positioner med 10-12 minuter kvar och skapade lite mer än tidigare under matchen. Ett par hörnor efterföljande på varandra från höger slogs från Kevin Walker men inga riktiga farligheter hotade Djurgårdsförsvaret och Jacob Widell Zetterström.

Istället kunde Djurgården fortsätta framåt och i den 88:a minuten tog Emir Kujovic emot ett uppspel som han fördelade ut på Haris Radetinac som spelade in till Emmanuel Banda som med ett par touch tog sig till avslutsläge och satte 3-0 hårt bakom en chanslös målvakt.

De sista minuterna bestod mest av en sångstark insats från läktarplats och ett Djurgårdslag som spelade av matchen och det var fint att få vinna inför publik igen. Det har vi saknat, både spelarna och alla i föreningen.

Tre nya poäng och serieledning efter nio spelade omgångar! Nästa match är på bortaplan mot Halmstad den 12 juli.

5 juli, måndag 19:00Tele2 Arena