A-lagskontrakt för Ellen Andersson

Djurgårdens mittbackstalang tar klivet upp från DIF FA19 till A-laget.

Djurgården fortsätter att producera talanger från de egna leden och nästa spännande namn som står på tur att ta steget upp till A-laget är mittbacken Ellen Andersson. Trots att hon bara är 18 år fyllda har hon redan hunnit med ett flertal A-lagsmatcher och visat upp en imponerande mognad i sitt spel.

Insatser som varit med och lagt grunden till ett nyligen påskrivet kontrakt med A-laget fram till och med 2022 och Ellen är väldigt glad över att ta klivet upp.
– En otrolig känsla och sjukt kul att få skriva kontrakt med Djurgården. Det är ju det lag som jag hejat på i hela mitt liv, så det känns magiskt att det är klart. Det är det här jag har jobbat för och det är nu det händer, berättar Ellen som hade en viss aning om att det kunde bli en uppflyttning.
– Jag har ju fått mycket chanser att visa mig i matcher, så jag hade väl lite på känn att det fanns ett intresse. Men när man väl får det på papper så blir det alltid lite overkligt.

Samtidigt var det inte ett helt lätt beslut med tanke på de erbjudande om spel inom college-fotbollen i USA som Ellen fått.
– Några skolor i USA har hört av sig och varit intresserade. Men när jag fick ett erbjudande om kontrakt med Djurgården så kändes det ändå som det självklara valet. Så det fanns en plan B men den behövde ju inte användas.

Ellens fotbollsresa har innehållit några olika adresser och startade strax söder om Tele2 Arena.
– Jag har spelat tre år i Djurgården och kom hit 2018 från BP, innan dess har jag spelat i AIK och min ursprungsklubb är Örby IS, berättar hon och passar på att ge en kort beskrivning av sina styrkor som spelare.
– Jag skulle säga att jag är en ganska passningsskicklig mittback. Jag tycker att jag behärskar det långa och korta spelet bra och även min speluppfattning är rätt bra, om jag ska lyfta fram något.

Egenskaper som har slipats ytterligare genom träningar och matchande med A-laget på sistone.
– Det är jättekul att jag kunnat samla på mig mycket rutin med damerna och även fått chansen i matcher också.
– Gruppen är fantastisk och har varit väldigt positiva och stöttande till alla vi som varit med från FA19. Jag trivs jättebra i laget och känner några innan som till exempel Hanna Ekengren och Elvira Björklund, så jag har verkligen känt mig välkommen.

När det gäller målsättningen är utveckling ett huvudspår men Ellen siktar självklart även på att ta en plats i elvan.
– Jag hoppas så klart på att få så mycket speltid som möjligt i Damallsvenskan de här kommande åren. Sedan har jag som ett delmål att kunna visa upp mig för landslag. Men annars handlar det ju om att utvecklas så mycket som möjligt och att gnugga på mina svagheter.

I övrigt är Ellen positivt inställd och taggad inför den stundande säsongen.
– Jag tycker att vi har fått ihop ett bra lag med många duktiga spelare. Premiären är ju om en vecka och jag tror att det kommer att gå bra för oss. Det är ett härligt gäng både på och utanför planen så jag hoppas och tror att det kommer att bli ett bra år för oss, summerar hon.
 

Jean Balawo om Ellen

Med tanke på sina dubbla roller som sportchef för både DIF Dam och Flickakademin har Jean Balawo naturligtvis haft god koll på Ellen sedan tidigare. En spelare som har goda framtidsutsikter, enligt Jean.
– Glädjande att vi åter lyfter upp en spelare från vår flickakademi. Ellen har tagit den långa vägen upp med tanke på att hon bytt position under sin tid i akademin där hon slutligen träffade rätt när hon fick spela mittback. Tränarna i både FA19 och damtruppen har lyckats identifiera hennes fina fötter vilket gör henne till en stor tillgång i speluppbyggnaden.
– Jag tror att Ellen kommer att bli en riktigt bra spelare på sikt och vi kommer att ge henne den tid hon behöver. Men hon har redan hittills visat fina kvaliteter och spelat 86 minuter mot Umeå i cupen och spelade hela matchen mot Piteå. Det är ett tecken på att hon hela tiden tar kliv och klarar av den allsvenska miljön. Så med Ellen spetsar vi till konkurrensen i backlinjen som vi har haft ett behov av att göra, säger Jean.

 

Fakta Ellen Andersson

Position: Mittback
Född: 1 augusti 2002
Längd: 1,78 m
Tidigare klubbar: BP, AIK, Örby IS

Senaste nytt
Fler nyheter