Adam Stevens tar över ansvaret för Djurgården TFF

”Observera, analysera och optimera”, tre ledord som lägger grunden när välmeriterade ledaren Adam Stevens tar vid arbetet med att utveckla verksamheten för DIF-talangerna strax under akademinivå.

Inför hösten 2020 startades Djurgårdens Talangfotbollsförening - en verksamhetsform för att kunna odla de egna talangerna strax under akademilagen och erbjuda dem kvalitativ träning och matchning på akademinivå.

Nu har satsningen varit igång i ett drygt år och har även fått en ny huvudansvarig i form av Adam Stevens som tar över som sportchef på DIF Ungdom för nivå 2 och 3. Detta efter att tidigare ansvarige Eijlert Björkman tackat för sig och flyttat tillbaka till Göteborg.

Adam - som har en diger meritlista inom Stockholmsfotbollen där han bland annat gick i fotbollsgymnasiet med DIF-profilen ”Matte” Lundholm - har gradvis rullat igång i sin nya roll under sommaren och det finns mycket på to do-listan.
– Jag tog ju över efter Eijlert eftersom han var tvungen att hoppa av och fick samtidigt frågan om jag var intresserad av att fortsätta - och det var jag ju. Det här ska vara en form av elitverksamhet och Eijlert har gjort ett gediget jobb där han har lagt en bra grund. Nu tar jag vid därifrån och initialt så handlar det mycket om att observera. Intervjua och prata med ledare och spelare i olika åldersgrupper. Hur ser det ut ute på planen? Se vad de tycker har varit bra och vad som varit mindre bra. Sedan får jag analysera det och därefter optimera. Så för att sammanfatta metodiken: Observera, analysera och optimera, berättar Adam som i övrigt är mer i standbyläge inför det långsiktiga.
– Jag kör säsongen ut fram till sista matchen. Det är så långt jag är kontrakterad som ledare vilket innebär fram till i slutet av oktober. Sedan få vi se vad det tas för beslut kring verksamheten men jag hoppas på att kunna vara delaktig i den processen. Framför allt kring var jag tror att potentialen ligger framöver. Den här typen av verksamhet kan inte uppnå svindlande höjder direkt utan måste få sätta sig. Man måste ge det lite tid och göra det på ett bra sätt, det är en elitverksamhet och vi ska också agera utefter det.

Vissa åtgärder har dock redan genomförts, enligt Adam.
– Jag började med 18-årslaget för att de hade en del problem och de var dessutom äldst. Där ville jag verkligen sätta in en stöt och jag tycker att det funkar bra nu. Jag har också haft kontakt med 05- och 06-laget och pratat med alla ledare och många av spelarna. Där är jag just nu på väg in i analysera/optimera-fasen. 

Det finns dock lite tidsmässiga aspekter att ta hänsyn till för Adam.
– Jag är ju inte heltidsanställd så min tid ger inte möjlighet att vara på alla träningar. Men jag försöker att ha så tät kontakt som möjligt med framför allt ledarna i det här läget. Försöka hjälpa till med, i vissa fall, ganska enkla lösningar och skruva på saker för att få en högre fart på träningarna och mer effektivitet. Minska spilltiden på träningar och optimera verksamheten helt enkelt, förklarar han och poängterar att ribban måste läggas högt. 
– Jag tycker att man alltid ska sträva efter perfektion, även om man inte kommer att nå dit. Men man ska komma så nära som möjligt och aldrig riktigt vara nöjd när man optimerar. Man kan vara nöjd i tio sekunder efter att man har vunnit en match men sedan är det någonting nytt. Det är samma sak med vår verksamhet, man kan vara nöjd en kort stund men sedan finns det alltid någonting annat att ta tag i som man kan skruva lite till på. Det gäller att hela tiden förbättra och få alla att vara med på det.

Onekligen en tydlig definition av begreppet utveckling, vilket ju också är syftet med verksamheten. Att utveckla fler elitspelare inom de egna leden med individen i fokus.
– Jag började träna lag för länge sedan och blev snabbt varse om att individen är det som är viktigt. Du kan optimera saker i ett lag men det är individerna som gör laget. Alla är bra på olika saker och måste behandlas som individer, det går inte att se det som en grå massa. Detsamma gäller även i vår verksamhet. Vi måste hela tiden förbättra spelarna och ledarna och vi ska aldrig vara nöjda. Konstant driva framåt mot nya möjligheter och mål. Så just nu jobbar ledarna med målsättningen för de respektive lagen och för mig är den given: att vi ska vinna så mycket poäng som möjligt. Vi ska ha lag som är framgångsrika och därmed också spelare som är framgångsrika. Har vi lag som tar poäng har vi bra spelare, betonar Adam som i övrigt gärna ser blårandiga riktlinjer kring hur fotbollen ska se ut. 
– Man måste anpassa spelet efter det spelarmaterial även om vi ska sträva efter att spela en fotboll som är Djurgårdsmässig. Vi vill kunna spela bollen snabbt och effektivt till varandra och helst så mycket längs marken som möjligt. Det finns ju en grund i ett 4-3-3 som man kan utgå ifrån och det vore dumt att inte göra det eftersom A-laget spelar så. 

Summa summarum: Vägvinnande bollrullande med en ambitionsnivå som siktar mot toppskiktet av tabellen i en lämplig serie.
– Vi ska ligga topp 3-4 i de serier som vi spelar. Det här är en andralagsverksamhet och så pass bra ska vi vara. Vi måste göra oss attraktiva för andra lags spelare så att de vill söka sig till oss och då är det viktigt att ligga högt upp i serierna, avslutar Adam.

Senaste nytt
Fler nyheter