Bister derbyförlust på Skytteholm

AIK stod för matchens enda mål i ett tight och chansfattigt derby.

Laget

Höstsäsongens första allsvenska startelva innebar att Kelsey Daugherty tog plats mellan stolparna bakom en trebackslinje bestående av Sheila van den Bulk, Kamilla Karlsen (som gjorde damallsvensk debut) och Portia Boakye, som wingbacks återfanns Sara Olai och Fanny Lång.

På det centrala mittfältet kamperade Elizabeth Addo tillsammans med damallsvenska debutanten Nicole Ruiz Granados och på topp tog Daniela Zamora samt Hayley Dowd plats.

Första halvlek

För Djurgårdens del var det omstart och skarpt läge sedan sommaruppehållet medan AIK hade smygstartat serien för en vecka sedan med match mot CL-kvalande Kristianstads DFF. Den påtagliga derbyladdningen fanns ändå där i solskenet på Skytteholm, även om inga DIF-supportrar kunde se matchen på plats.

Djurgården inledde stabilt under de första minuterna med bra bollrullande men i sjätte minuten blev det oroligt när Kelsey Daugherty tvekade i en utrusning och Rosa Kafaji var på väg igenom. Situationen kunde dock redas ut genom resolut försvarsspel från Portia Boakye.

Chansen gav hemmalaget energi och Djurgården fick hantera ett viss AIK-tryck under en period men i elfte minuten var det Djurgårdens tur att hota framåt när Daniela Zamora tråcklade sig nästan hela vägen fram på högerkanten men stoppades i sista stund.

Strax efter sågade sig Djurgården igenom med fina kombinationer där sedan Hayley Dowd gick på avslut strax utanför och det kändes som att DIF var på väg att växla upp. Dowd var på spelhumör och fortsatte att utmana när hon dribblade sig fram till ett fint läge men avslutet stoppades i sista stund av Hannah Davisons utsträckta ben.

Känslan var att DIF höll på att koppla ett visst grepp om matchen men strax efter hade AIK ett par halvfarliga inlägg och matchen fortsatte att svänga fram och tillbaka. De heta chanserna saknades dock åt båda hållen och med halvtimmen spelad även om det hände mycket via Djurgårdens högerkant där Sara Olai och Daniela Zamora var aktiva och matade in hotande inlägg.

Men spelövertaget till trots lös utdelningen med sin frånvaro och under de sista minuterna var det istället AIK som tryckte på mest framåt. Dessbättre utan att skapa alltför mycket oro bakåt och efter 45 minuter blåste domare Farouk Nehdi för paus efter en påfallande odramatisk, jämn och chansfattig halvlek.

Andra halvlek

Det var en oförändrad startelva som klev ut på ett nu betydligt molnigare Skytteholm med en fortsatt ganska sval känsla även i matchen. Det kändes som att det behövdes en tändande gnista i matchen i form av en riktigt het målchans eller allra helst ett DIF-mål.

Ett fint frisparksläge, efter att Fanny Lång klipptes rejält, slarvades dessvärre bort. Men strax efter kombinerade Elizabeth Addo och Linda Motlhalo skickligt i straffområdet och Addo gick på avslut som blockerades till hörna.

En positiv signal och starten på en bra DIF-period med bra tryck men precis som tidigare - inga klara målchanser. Med dryga timmen spelad blev det istället oroligt bakåt för DIF när Jenny Danielsson tog sig fram på högerkanten och hotade med ett farligt inspel.

Ännu farligare blev det strax efter när Honoka Hayashi sköt en lurig frispark som Kelsey Daugherty räddade akrobatiskt. Men på den efterföljande hörnan kom dessvärre utdelningen för hemmalaget när Linda Hallin kunde stöta in bollen i mål efter visst flipperstudsande i straffområdet.

En tung smäll och uppförsbacke med en halv halvlek kvar att jobba ikapp. Det var dock AIK som fick mest energi av målet och Kelsey Daugherty fick kliva ut och göra en viktig räddning när Hayashi kom fri i djupled.

Minuterna tickade på och Djurgården började mobilsera för en forcering, men trots ett stort bollinnehav var det fortsatt glest med heta lägen. Pigga ben kom in i form av Alexandra Takounda som ersatte Nicole Ruiz Granados i 85:e minuten och nu började det bli rejält bråttom.

Mot slutet tryckte DIF på och matade in bollar men utan att hota alltför mycket och när de tre övertidsminuterna hade gått hade Djurgården egentligen inte skapat någon riktig het målchans under hela matchen. AIK var istället betydligt närmare ett andra mål när Rosa Kafaji dribblade sig fram och Portia Boakye fick rensa hennes inspel på mållinjen.

Därmed är ytterligare en derbyförlust ett faktum. Ett bistert resultat och nu återstår inget annat än att gå vidare, studsa tillbaka och hitta tillbaka till vinnarspåret igen i kommande hemmamatchen mot Växjö lördagen den 28 augusti på Stadion

Senaste nytt
Fler nyheter