Bister sorti ur Svenska Cupen

• 4 apr 2021

Trots ett massivt spelövertag och ett antal bollar i målramen fick inte Djurgården hål på Hammarby som vann med 1-0 och därmed är cupresan slut för i år.

Aleksandr Vasyutin tog plats mellan stolparna i derbyelvan med mittbacksparet Jacob Une Larsson och Hjalmar Ekdal framför sig och Aslak Witry samt Elliot Käck som ytterbackar.

På mittfältet blev det förnyat förtroende för Rasmus Schüller, Hampus Finndell och lagkapten Magnus Eriksson och längst fram återfanns Kalle Holmberg på topp med Edward Chilufya och Nicklas Bärkroth på respektive kant.

De ödsliga läktarna till trots var det ändå en påtaglig derbyladdning i luften inför avsparken på Tele2 Arena. Till detta adderades en ovisshet där coronasituationen i respektive lag gjort uppladdningen rörig och rest en hel del frågetecken i förberedelserna.

Men det var intensivt direkt från start och Hammarby fick omgående ett farligt läge när en hemåtnick skapade problem för Vasyutin som rensade undan med foten i sista stund. Det var mycket bollinnehav för gästerna under de första fem minuterna men DIF trummade sakta igång efter det. En första farlig chans kom sedan när Magnus Eriksson tog sig fram på vänsterkanten och slog ett flackt inspel som skapade ett visst kaos i boxen.

Hammarby svarade med en farlig omställning för Akinkunmi Amoo strax efter men DIF började kolla ett visst grepp om händelserna och hotade med kontinuerliga attacker från kanterna.

Det var dock mest nästan-lägen än så länge men även de grönvita skapade en del chanser. Ett olyckligt baklängesmål skulle också komma när Gustav Ludwigsson fiskade upp en andraboll och drog iväg ett skott som var på väg långt utanför men som styrde i mål via höften på Outarra Mohammed Aziz.

Klassiska marginaler på fel sida och mer av den varan skulle följa när Hjalmar Ekdal drog en volley på hörna i ribbans underkant. Underhållningsvärdet gick dock inte att klaga på där Magnus Eriksson följde upp med tung frispark som David Oustedt parerade.

Nästa läge var Hammarbys då Astrit  Selmani hade en farlig nick på högerinlägg och strax därpå kom en oroande frispark från Darian Bojanic som gick halvmetern över.

Tempot visade inga tecken på att bedarra och DIF öste på framåt i jakt på en kvittering. Hammarby hamnade under tryck och pigge Nicklas Bärkroth var kreativ på sin vänsterkant och skapade mycket framåt. I 29:e var Hjalmar Ekdal på nytt mycket nära ett mål när han nickade en hörna strax utanför. En av många farliga DIF-hörnor och det kändes som att det låg en kvittering i luften.

Men det här var en halvlek där de berömda marginalerna inte var på rätt sida. I 35:e minuten gick Magnus Eriksson på avslut som tog i både ribba och stolpe och på returen höll sig Edward Chilufya framme och nickade i ribban även han.

Fyra ramträffar, rejält spelmässigt övertag men inget mål och ett sista farligt avslut hanns med i 44:e minuten när Edward Chilufya skarvnickade Elliot Käcks vänsterinlägg strax utanför.

Men på resultattavlan stod det 0-1 och bara att kavla upp ärmarna och sikta på att jaga ikapp i andra halvlek.
– Det var en tuff första halvlek sett till utdelningen men jag tycker att vi gör det bra. Vi kontrollerar matchen och har vi samma tålamod som vi haft kommer det nog att ge utdelning. Vi ska fortsätta göra det som vi gjort bra, högt bolltempo, hota dem i djupled. Men vi behöver bli skarpare och göra mål för att vinna matchen sa Kim Bergstrand till C More i pausen.

Inga byten inför andra och Djurgården öste vidare framåt där Edward Chilufya inledde jakten på mål med ett avslut strax utanför. Det var kompakt blårandigt tryck nu och en regelrätt belägring av det grönvita straffområdet. Men det behövdes en fullträff och den var inte alltför långt borta när Kalle Holmberg var nära att stöta in ett högerinlägg från Chilufya.

Strax efter satte Hampus Finndell David Oustedt i arbete med ett tungt skott och strax efter fyllde Kim och Tolle på med nya krafter i form av Albion Ademi och Curtis Edwards som ersatte Nicklas Bärkroth och Hampus Finndell.

Med timmen spelad var det oförändrad blårandig dominans, men det massiva bollinnehavet ledde inte till några riktigt högkaratiga chanser och minuterna tickade på i oroande hög fart.

I 67:e kom i alla fall ett nytt avslutsläge men Oustedt plockade Kalle Holmbergs skott och kort därpå fick Hammarby sin första målchans i andra halvleken när de kom 3-mot-2. Aleksandr Vasyutin kom dock ut och avstyrde skickligt på Gustav Ludwigssons avslut och stod sedan för en fin parad på ett tungt distansskott från Mohanad Jehaze kort därefter.

Djurgården fyllde å sin sida på med fysik i offensiven där Emir Kujovic kom in i 73:e minuten istället för Kalle Holmberg. Det började bli bråttom nu och Albion Ademi gick på avslut men det seglade utanför målramen. För David Oustedts del hade han en fortsatt intensiv dag på jobbet och stod för en skicklig enhandsräddning på Rasmus Schüllers avslut. Därefter fick Emir Kujivoc ett fint nickläge men bollen gick över ribban.

Med tio minuter kvar blev läget alltmer desperat och ett tröttkört Hammarby var mest intresserade av att få ner tempot samtidigt som DIF behövde intensifiera sin forcering. Inläggen dunkades in men bollen nådde inte fram till DIF-spelarna och andrabollarna rensades av grönvita försvarare. I 87:e minuten fick Elliot Käck kliva av efter en smäll och det innebar en hastig debut för nyförvärvet mittbacken Jesper Löfgren, nu handlade det om att forcera med 193 cm Löfgren på plats i boxen.

Men den forceringen kom aldrig riktigt igång, några riktiga lägen skapades inte och efter fyra övertidsminuter var Djurgården sorti ur cupen ett faktum. Fotboll handlar till syvende och sist om att göra flest mål, vilket DIF inte gjorde idag och därmed står hoppet om Europa-spel till att BK Häcken vinner cupfinalen.
– Det är klart att det inte är roligt när man spelar relativt bra men inte gör mål. Jag tycker att vi gör allting utom mål och möter ett lag som har mycket snabbhet och är bra i kontringarna, så man kan inte lassa på hur mycket som helst framåt. Spelarna gör allt de kan för att göra skillnad men vi är inte riktigt där. Man kan inte skylla på oflyt, även om vi är otroligt nära ett antal gånger och ligger på i stort sett hela matchen. Nästa gång har vi förhoppningsvis den skickligheten att sätta bollen, summerade Kim Bergstrand för C More efter matchen.

4 april, söndag 13:00Tele2 Arena