BP effektivast på Grimsta

• 6 feb 2021

Djurgårdens herrlag var tillbaka i minusgraderna på Grimsta för årets andra träningsmatch. Division I-motstånd väntade i form av Brommapojkarna som vann med 3-1 efter tre mål under de sista tio minuterna.

Antalet tillgängliga spelare hade ökat sedan förra veckans premiär, men med anledning av söndagens match mot Vasalund innehöll truppen endast elva A-lagsnamn och fick kompletteras med U19-spelare. I elvan fanns framför Tommi Vaiho mest rutin på mittfältet med Dzenis Kozica, Curtis Edwards och Magnus Eriksson, medan lagkaptenen Jacob Une Larsson fick styra en backlinje med Melker Jonsson bredvid sig centralt och de båda nyförvärven Leo Cornic och Axel Wallenborg på kanterna. I tremannanafallet återfanns Emir Kujovic och Mattias Mitku tillsammans med Nicklas Bärkroth.

Trots ett par bra Djurgårdschanser såg den första halvleken ut att sluta mållös, men halvlekens gigant Jacob Une Larsson ville annorlunda. DIF-kaptenen nådde väldigt högt på en högerhörna från Nicklas Bärkroth och nickade bollen utom räckhåll för Jonas Olsson i BP-målet.

Det var på alla sätt en rättvis halvtidsledning med tanke på Djurgårdens kraftiga spelövertag. Brommapojkarna kämpade hårt för att hålla försvaret samlat och fick inrikta sig helt på omställningar i anfallsspelet.

De blåtröjade kunde mycket väl tagit ledningen redan i den fjärde minuten. Efter en hörna från vänster studsade bollen fram till Emir Kujovic som befann sig mitt framför målet, men DIF-anfallarens avslut kunde räddas av Jonas Olsson. Minuten efter skapade BP sin farligaste chans i halvleken genom 15-årige Jardell Kanga men Tommi Vaiho hade värmt upp ordentligt och svarade för en ganska kvalificerad dubbelräddning.

I övrigt var det nästan bara DIF under de första 45 minuterna. Bollen befann sig så gott som konstant på BP:s planhalva, men hemmalaget hann alltid sjunka lågt med större delen av laget för att göra det trångt runt eget straffområde.

Djurgården hotade främst genom de aktiva ytterbackarna Cornic och Wallenborg som svarade för flera farliga inspel. Nära nätkänning var det när Axel Wallenborgs inspel från vänsterkanten gick rakt igenom målgården längs med mållinjen, men ingen blårand hann fram.

Emir Kujovic hade ytterligare en bra chans att bli målskytt sedan Nicklas Bärkroth prickat honom i straffområdet. Kujovic fick träff med pannan trots att han var något felvänd, men bollen tog vägen över ribban.

Djurgårdens Mattias Mitku var nöjd i halvtid:

– Vi har mycket boll och tålamod i vårt spel. Vi har skapat chanser och med bättre avslut hade det varit riktigt bra.

BP bytte större delen av elvan i halvtid och kom ut med kraft och pigga ben. Matchbilden förändrades direkt även om Tommi Vaiho inte sattes på allt för stora prov i DIF-målet. En hårdare press från motståndarna gick ut över Djurgårdens passningsspel, men tack vare bollvinster av framför allt Magnus Eriksson kunde de blåtröjade jämna ut spelet efter hand.

En timme in i matchen var det ytterst nära att ledningen utökades sedan Eriksson jobbat in bollen i straffområdet. Mattias Mitkus avslut med vänstern såg ut att gå i mål men träffade bortre stolpen.

Djurgårdens 2-0-mål stod i stället ut att serveras i den 79:e minuten när en misslyckad BP-nick i eget straffområde damp ner framför inbytte Kofi Asare, men bollen hamnade utanför målramen.

I stället kunde Brommapojkarna kvittera sedan Monit Jelassi gjort en effektiv räd på högerkanten och sedan hittat Marijan Kosic som slog till direkt. Den förre DIF-spelaren fick en perfekt träff på bollen som gick i en båge över en chanslös Tommi Vaiho.

Två minuter senare fick Vaiho plocka bollen ur kassen igen och den här gången var det Omar Faraj som slagit till på volley. En kalldusch för DIF som varit så nära ett andra mål bara minuterna innan.

Någon riktigt forcering för ett kvitteringsmål blev det aldrig. Efter en misslyckad passning på mittplan kunde i stället Monit Jelassi utöka BP:s ledning till 3-1 på övertid.

En godkänd halvlek räckte inte mot ett hungrigt Brommapojkarna som var fysiskt starkare efter paus. Axel Wallenborg, i fjol i BP-tröjan, fick en smäll på den axel han haft problem med tidigare och tvingades bryta matchen när 20 minuter återstod.

För Djurgården finns chans till revansch redan under söndagen då Vasalund väntar på Tele2 Arena, men då är det andra halvan av truppen som luftas.

6 februari, lördag 14:00Grimsta IP