Cornelia Kuoppala klar för DIF

Den 21-åriga målvakten från Sätra SK ansluter till DIF Dam för spel under säsongen 2021.

Miljön är hon redan van vid efter att ha tränat tillsammans med DIF Dam under en längre tid. Men nu tar målvaktslöftet Cornelia ett definitivt kliv över från Sätra SK in i Djurgårdens  A-trupp med kontrakt under 2021. Ett välkommet besked för Cornelia som har starka känslor för föreningen.
– Det känns stort och väldigt kul. Det är ju mitt första professionella kontrakt och samtidigt är jag ju också Djurgårdare så då blir det ännu större. För mig är det en väldig stolthet att få representera DIF och det är ett fantastiskt lag som jag har tränat tillsammans med under en tid. Jag har verkligen kommit in i det och känt att jag tillhör gruppen. Det har gjort övergången jättesmidig för mig där alla gratulerade och tyckte att jag redan var som en del av laget, berättar hon.

Cornelias Djurgårdsbakgrund är som sagt solid och sträcker sig långt tillbaka.
– Hela familjen är Djurgårdare. Mamma började gå på hockey någon gång som tonåring och själv gick jag på mitt första derby när jag var sex år. Så det har gått genom generationer i familjen, förklarar Cornelia som haft Sätra SK som bas under en stor del av sin tid som ungdomsspelare.
– Det har mest varit Sätra för mig, sedan jag var 15 år i alla fall. I övrigt har jag varit i lite andra klubbar men bara under korta sejourer, så Sätra har varit min hemmaklubb.

Det är en ambitiös målvakt som anländer och som betonar att hon konstant vill bli bättre. Men några styrkor lyfter hon ändå fram.
– Jag är skicklig i en-mot-en-situationer, skulle jag nog kunna säga. Samtidigt försöker jag att vara lyhörd och är väldigt verbal så att mina utespelare känner sig trygga framför mig. Men helst får andra bedöma mig som målvakt.

Något som målvaktstränare Pontus Wilgodt är bäst lämpad för och Cornelia tycker att samarbetet fungerat utmärkt.
– Han är väldigt lyhörd och vi har en bra kommunikation. Bara på de månader som jag har varit med i träning har han hjälp mig att ta flera steg. Så det är ett otroligt bra samarbete med en skicklig målvaktstränare, säger Cornelia som enbart sporras av konkurrensen med sina målvaktskollegor Kelsey Daugherty och Elvira Björklund.
– Vi är en väldigt rolig grupp där alla har olika färdigheter. Framför allt ser jag möjligheter att utvecklas tillsammans med båda två, så de är perfekta för att hjälpa mig ta nästa steg.

Ett av dessa steg var Cornelias truppdebut i skarpt läge när hon var uttagen i Svenska Cupen mot Uppsala.
– Det var stort att få vara med i ett tävlingssammanhang och få heja fram laget. Det blir ju en väldigt passionerad upplevelse eftersom man redan hejar på laget sedan tidigare. Så det var en otrolig känsla och väldigt kul att vara med.

När det gäller förväntningarna på tiden i DIF är fokus främst inställt på utveckling.
– För egen del att jag själv ska ta massa personliga steg i utvecklingen. Men också så klart att Djurgården ska etablera sig på en stabil placering i Damallsvenskan i år - och framför allt vinna alla derbyn, det är viktigt, sammanfattar Cornelia.

 

Jean Balawo om Cornelia

Med Cornelias Kuoppalas ankomst har nu sportchef Jean Balawo en komplett målvaktstrojka redo för säsongen och han uppskattar potentialen och den höga ambitionsnivån som finns hos henne.
– Cornelia är en spelare som vi har haft hos oss under i stort sett hela året och som har smugit under radarn. Karaktären är fantastisk och hon har gnuggat på och kört dubbla pass både med oss och sitt eget lag. Hon har verkligen visat att hon vill vara i vår miljö och tar kliv och suger åt sig precis allt som våra tränare säger, framför allt vår målvaktstränare Pontus Wilgodt. Hon förbättras efter varje träning och det ger oss en trygghet att vi kan knyta till oss Cornelia, säger Jean som även vill utdela lite extra cred i samband med övergången.
– Jag vill passa på att tacka Sätra SK med Goran, Krispin och Salle i spetsen som gjort detta möjligt.

Senaste nytt
Fler nyheter