Daniela Zamora till Djurgården

Den välmeriterade chilenska landslagsyttern är klar för DIF Dam.

Det blir sydamerikansk prägel på den blårandiga offensiven framöver. Den 30-åriga chilenska yttermittfältaren Daniela Zamora har skrivit på fram till den 31 december 2022 och gör sig redo för att ansluta till laget.
– Jag är glad och tacksam för att få möjligheten att spela i Djurgården. Jag ser fram emot att komma över till Sverige så fort som möjligt för att få visa upp mig och min fotboll och jag hoppas att jag kan tillföra mycket till laget, berättar Daniela som har haft kontakt med DIF under en längre period.
– Jag har förstått att Djurgården har följt mig och visat intresse och det känns bra att allting är klart nu. I nuläget har jag precis kommit tillbaka till Chile efter att ha spelat Copa de Libertadores och förhoppningsvis är jag på plats snart.

Trots det geografiska avståndet har Daniela ändå skaffat sig en hel del kunskap om Djurgården och svensk fotboll.
– Jag har förstått att det är en förening med en lång historia och mycket tradition. Jag har googlat en del för att få information, som till exempel var träningsanläggningen ligger och ser även att det har varit flera intressanta värvningar till laget. I övrigt ser jag fram emot att få bo i Stockholm. Så jag är väldigt ivrig över att komma till Sverige, förklarar hon och passar samtidigt på att plussa för nivån på den svenska damfotbollen.
– Jag vet att det är en väldigt bra liga och jag mötte ju svenska landslaget i VM senast. Det märktes vilken kvalitet som fanns och jag vet att jag kommer till en väldigt bra fotbollsmiljö. Så jag är väldigt taggad på att få komma till Djurgården och visa upp mig, men också att få lära mig mycket av den svenska fotbollen.

Daniela kommer närmast från chilenska klubban Universidad de Chile – som nyligen blev utslagna på straffar i semifinalen av Copa Libertadores (Sydamerikas Champions League) – och hennes cv är imponerande: Hon blev vald till chilenska ligans bästa spelare 2020, har radat upp 37 A-landskamper för Chile och vann dessutom skytteligan i chilenska ligan med tolv mål från sin position som högerytter.
– Jag har spelat ute på kanten under den senaste tiden men jag gillar också att komma in centralt mot mål. Så fort jag kommer nära mål har jag alltid möjlighet att skjuta eller ge assist. Sedan har jag en spelstil där jag springer mycket och när jag är i boxen försöker jag att bidra med poäng och göra skillnad.

Hon bidrar även med ledaregenskaper på planen och Daniela är van att bära kaptensbindeln.
– Jag var ju kapten i Universidad de Chile och det hänger ihop lite med min historia eftersom jag spelat där så länge. Men jag hoppas kunna visa alla mina kvaliteter när jag kommer till Djurgården och hjälpa föreningen. Det kan ske med ledarskap eller med min fotboll, men jag vill alltid visa mig från min bästa sida.

Meriterna talar sitt tydliga språk men Daniela känner inte någon större press på att leverera inför sin ankomst.
– Jag skulle inte kalla det press utan mer att jag känner ett ansvar. Att få komma till DIF och visa tacksamhet för den möjlighet som jag får genom att ta ansvar och leva upp till förväntningar, eftersom Djurgården tror på mig som spelare. Det som jag har gjort på planen tidigare ska jag göra även i Djurgården, säger Daniela som också hoppas på att kunna bidra till resultat på sikt.
– Jag ska försöka anpassa mig till allt det nya så fort som möjligt och kunna bidra och tillföra något till laget. Sedan måste vi tillsammans hjälpas åt med hårt jobb för att uppnå resultat. Det är något som jag övertygad om att alla vill åstadkomma.

Avslutningsvis återstår den naturliga sista frågan: När kommer du?
– En bra fråga, haha. Jag har precis kommit tillbaka från Argentina och spelat Copa de Libertadores så jag behöver invänta lite svar och ordna lite saker. Men så fort allt är klart kan jag resa och väskorna är packade. Jag väntar på att någon ger klartecken och säger åk; då kommer jag direkt, summerar Daniela.

 

Jean Balawo om Daniela Zamora

Efter ett intensivt och omfattande sökande efter offensiva förstärkningar kan nu sportchef Jean Balawo glädja sig åt att räkna in ett mycket välmeriterat namn i truppen.
– Ser man till klassiska referenser brukar man tala om ”öga för öga, tand för tand”. I det här fallet säger vi "MVP för MVP”. Vi kan kanske även krydda det med årets skyttedrottning som högerytter. Så förväntningarna är stora på henne och Daniela lägger lika stora förväntningar på sig själv eftersom hon väljer tröja nummer 22, berättar Jean och fortsätter:
– I Daniela får vi in en spelare som har stor internationell erfarenhet och som är van vid att kliva fram och leda. Hon hittar målet väldigt ofta och har blivit utsedd till chilenska ligans bästa spelare samt blivit ligans skyttedrottning. Dessutom är hon trygg i miljöer där hon kan ta ansvar och leda så med den här pusselbiten så tror vi att Djurgården är redo för säsongen.

Fakta Daniela Zamora

Position: Högerytter
Född: 13 november 1990
Tröjnummer: 22
Tidigare lag: Universidad de Chile
Landskamper: 37 A-landskamper (5 mål)

Senaste nytt
Fler nyheter