Delad pott mot Vittsjö

• Damer
  • 11 sep 2021

Det blev 2-2 i en underhållande och chansrik match på Stockholms Stadion där Fanny Lång och Hayley Dowd stod för Djurgårdens mål.

Kelsey Daugherty vaktade återigen målet bakom ett nykomponerat försvar med anledning av Portia Boakyes avstängning. Comebackande Fanny Lång gick in i trebackslinjen tillsammans med lagkapten Sheila van den Bulk och Kamilla Karlsen med Julia Walentowicz och Sara Olai  som wingbacks.

På mittfältet var det oförändrat med Nellie Lilja, Elizabeth Addo och Lina Motlhalo vilket även gällde offensiven där Daniela Zamora och Hayley Dowd bildade anfallspar.

Det var assisterande tränare August Fors som ledde laget i en behaglig sensommmarvärme inför hemmapubliken på Stadion när huvudtränare Magnus Pålsson inte kunde närvara av personliga skäl. Viktiga poäng låg i potten för båda lagen i jakten uppåt i tabellen och vid seger skulle Djurgården komma ikapp Vittsjö poängmässigt.

DIF inledde piggt och hotade med ett farligt skott redan i andra minuten när Linda Motlhalo högg på en andraboll och tvingade Sabrina D’angelo till en vass räddning. Matchen rullade sedan vidare i bra tempo och det bjöds på en hel del tuffa dueller ute på planen.

Gästerna hotade stundtals framåt och skapade ett par nästan-lägen, men inget som oroade på allvar. För Djurgårdens del gällde det att såga sig igenom Vittsjös kompakta defensiv och kantspelet gav vågar framåt. Med kvarten spelad skapade ett långt högerinlägg från Julia Walentowicz problem för D’angelo som var tvungen att tippa bollen via ribban.

DIF var på gång nu och D’angelo sattes i arbete på nytt av ett flackt och lurigt skott från Hayley Dowd. Men det var gästerna som skulle ta ledningen i den 18:e minuten när Fernanda Da Silva skickligt tog ner ett högerinlägg i boxen och tryckte in bollen.

Ett tungt och kanske inte helt logiskt mål sett till matchinledningen men inte mycket annat att göra än att jaga ikapp. Vittsjö fick dock energi av målet och skapade ett visst tryck samtidigt som DIF hade svårt att bryta igenom, även om Julia Walentowicz bjöd på lite fina dribblingskonster ute på högerkanten med halvtimmen spelad.

Strax efter kom ett mycket farligt bolltapp som gav Vittsjö en rejäl gratischans men Kelsey Daugherty skopade avslutet komfortabelt. DIF klev fram i enstaka framstötar och i 37:e minuten kom en fin sekvens från blåränderna där Nellie Lilja gick på ett avslut som smet strax utanför stolpen. Sheila van den Bulk drog sedan iväg ett närmast identiskt inlägg som Walentowiczs som på nytt studsade i ribbans överkant, men i övrigt var det tunt med vassa DIF-chanser.

I halvlekens sista minut kom dock ett gyllene läge. Elizabeth Addo revs ner precis utanför straffområdet, frispark och ett utmärkt läge för Fanny Långs känsliga vänsterfot. Fanny klippte till distinkt och med hjälp av en touch via muren rullade bollen in bakom en ställd D’angelo.

Det var också det sista som hände i halvleken och direkt efter gick domare Arian Chalaks pipa där DIF gick till pausvila med ett sk psykologiskt viktigt mål.

Det var oförändrade elvor i båda lagen inför andra halvlek och det höll på att bli en chockstart för DIF. Clara Markstedt kom farandes på ett högerinlägg och skallade bollen rakt i ribban och Djurgården kunde andas ut.

Istället var det blåränderna som skulle ta kommandot i 52:a minuten när Hayley Dowd fick en fin boll djupled och stångade sig förbi sin försvarare. Avslutet var behärskat och amerikanskan rullade in 2-1 till vilt jubel på Stadion.

Grymt skönt och strax efter var Daniela Zamora nära ytterligare ett mål efter en ny omställning med ett skott som styrde strax utanför via en försvarare. Det var chansrik, underhållande och full fart framåt åt båda hållen nu där Michelle De Jong sedan bröt sig loss och sköt strax över i bra läge.

Med timmen spelad blev det allt mer bollinnehav för Vittsjö som jagade kvittering medan DIF krympte ytor och spelade kompakt försvarsspel. Men när tillfälle gavs stack blåränderna upp i kontringar och Daniela Zamora hade ett fint läge i 64:e men fick inte till avslutet.

Strax efter kom första bytet för DIF när Alexandra Takounda bytte av Julia Walentowicz, samtidigt som Zamora gick ut som wingback till höger. Men den tilltänkta bevakningen av ledningen fick ett abrupt slut när Kelsey Daugherty tvekade på en höjdboll och Clara Markstedt hann emellan och nickade in 2-2.

Ett mål som innebar att DIF nu fick flytta fram styrkorna i jakt på ett segermål. Hayley Dowd testade skott och Alexandra Takounda hotade med ett farligt inspel från höger. Men även Vittsjö tryckte på, skapade lägen och hade en hel del oroande hörnor.

Nya pigga ben kom in i form av Nea Flyborg som ersatte Elizabeth Addo med tio minuter kvar. Siktet var inställt på tre poäng men det höll istället på att gå helt åt andra hållet när inhoppande Ebba Wieder fick ett kanonläge i boxen efter inspel från höger. Skottet smet lyckligtvis decimetern utanför stolpen.

Forceringen för ett segermål intensifierades hos gästerna och Djurgården fick mest fokusera på försvarsspel och att bevaka poängen. Hanna Stokki klev in i den 87:e minuten men det var mestadels defensivt jobb för DIF och Sheila van den Bulk svarade för en högklassig brytning som förhindrade ett friläge.

Det kändes som att det gällde att rädda en poäng men en snabb DIF-kontring gav Nea Flyborg ett fint skottläge i boxen där D’angelo räddade och på returen fick Vittsjö-keepern parera på nytt när Daniela Zamora avlossade ett tungt högerskott.

Riktigt nära ett blårandigt segermål men även Vittsjö satte Daugherty i arbete och efter tre övertidsminuter gick slutsignalen med 2-2 och delad pott. Ett relativt rättvist resultat ändå i en underhållande och chansrik match där det kunde blivit betydligt fler mål åt båda hållen.

Därmed är Djurgården fortsatt obesegrade på Stadion sedan 17 maj och närmast väntar ett landslagsuppehåll. Omstarten sker sedan den 25 september med ett hemmaderby mot Hammarby - en match som blir oerhört viktig och intressant.

11 september, lördag 15:00Stockholms Stadion