DIF föll mot BP efter straffläggning

• 6 feb 2021

Efter 2-2 vid full tid gick semifinalen i Volkswagen Stockholm Challenge vidare till straffar där BP till slut avgjorde.

Med ett antal skador, skavanker och sjukdomar i truppen blev det ett påtagligt bortfall i truppen inför matchen. Icke desto mindre ställdes en stark startelva upp med nyförvärvade målvakten Kelsey Daugherty mellan stolparna bakom en backlinje bestående av Sara Olai, Rachel Bloznalis, Gudrun Arnardottir och Fanny Lång.

På det centrala mittfältet återfanns Nellie Lilja och Nicole Ruiz Granados (FA19) med Hanna Stokki som offensiv spets medan Hanna Ekengren startade på topp flankerad av yttrarna Julia Walentowicz och Tilde Lindwall.

Väl skyddade från den bistra vinterkylan kickade matchen igång inne på Tele2 Arena. En finalplats i Volkswagen Stockholm Challenge mot AIK eller Hammarby låg i potten mot ett BP som visserligen spelar en division under i Elitettan men som rekryterat smart inför 2021 och som visat prov på bra spel.

För Djurgårdens del var det första matchen för året med en hel del nytt och ett behov av att bygga ihop kemin i laget. Det blev också en lite trevande matchinledning utan klara målchanser åt något håll fram till den 12:e minuten när BP:s Jennifer Sjösten drog ett distansskott i ribbans underkant och även Alexandra Lobanova gick på skott strax efter som smet en bit över.

Djurgården kom upp i enstaka offensiva framstötar men de heta lägena var få där BP hade mer tryck framåt och skapade en hel del hörnor. Den femte skulle sedan ge utdelning när Matilda Johansson-Prakt kunde skalla in 1-0 för BP i 25:e minuten.

En tung start men inte helt oväntat sett till ett visst övertag för BP. Kvitteringsjakten inleddes omedelbart och Julia Walentowicz var hyfsat nära med en nick strax efter, en indikation och förhoppning om en vändning. Strax efter kom också kvitteringen när Fanny Lång slog en hörna som skapade oreda i straffområdet och där Wilma Wäruf till slut råkade sätta bollen i eget mål.

Nu var det bättre fart i matchen och nyförvärvet Nellie Lilja blev allt mer involverad i DIF-attackerna framåt. Men de fasta situationerna skulle fortsätta att vara avgörande där BP utökade till 2-1 genom Lovisa Norrby. Matchens tredje hörnmål och ett nytt underläge som behövde vändas.

Hanna Stokki hotade med ett farligt inspel i 36:e minuten och även Walentowicz hade ett fint läge strax efter men fick inte till avslutet. BP fortsatte att vara hyperfarliga på sina hörnor och det var mycket nära ett tredje mål när Tempest-Marie Norlin höll sig framme på en retur efter en räddning av Kelsey Daugherty men skottet gick lyckligtvis över.

I sista matchminuten prickade Jennifer Sjösten ribban på nytt och Djurgården kom undan med underläge 1-2, siffror som kunde varit betydligt större. Nu fanns en chans att samla styrkorna i pausen och gå ut och vända på matchen.

Det blev dubbla byten inför andra halvlek där debuterande Hayley Dowd och Tilda Sjöqvist (FA19) ersatte Julia Walentowicz och Hanna Stokki. Det var bra fart framåt där Sara Olai fick ett hyfsat läge omgående men avslutet gick utanför.

Hayley Dowd var pigg och var nära att raka in en retur från BP-keepern Lovisa Koss men skottet stoppades av en BP-försvarare. Nu var det bra DIF-tryck där det skapades lägen frekvent och när Tilde Lindwall vräktes omkull i straffområdet i 52:a minuten kom kvitteringschansen.

Kapten Rachel Bloznalis klev fram och var hur kylig som som helst från elva meter och satte 2-2. En viktig kvittering och Djurgården fortsatte att mata på framåt och skapade bra tryck. Tempot var högt nu och kort därpå blev det ett ymnigt blodflöde ur näsan för Fanny Lång efter en duell i straffområdet.

De unga FA19-spelarna stod för fina insatser och med timmen spelad var det dags för ännu en ung talang att debutera i form av 16-åriga Lousie Larsson samtidigt som Fanny Lång fick kliva av.

Hayley Dowd fortsatte att oroa BP-försvaret och hennes inspel vinklades mot mål av nyss inbytte Larsson, men skottet blockerades och på returen sköt Nellie Lilja centimetrar utanför stolpen. Nästa FA19-spelare att debutera blev Nea Flyborg som bytte av Ruiz Granadoz och samtidigt klev även Linda Motlhalo in.

Motlhalo hotade omgående med ett farligt skott efter hörna och med tio minuter kvar var känslan att Djurgården var närmast ett avgörande mål. Flyborgs hade ett par farliga hörnor och Tilde Lindwall ett hyfsat farligt skott men minuterna tickade snabbt iväg mot en väntande avgörande straffläggning.

Fyra övertidsminuter kom upp på skylten men några fler mål blev det inte även om Michelle Rojas Flores var ruggigt nära i matchens sista anfall där Kelsey Daugherty räddade DIF med en utmärkt fotparad.

Fem blårandiga straffskyttar plockades ut och BP inledde genom Jennifer Sjösten som rullade in 3-2. Därefter var det dags för Rachel Bloznalis som var lika säker denna gång och satte 1-1. Matilda Johansson-Prakt tog nästa för BP och satte 4-3 innan Hayley Dowd kvitterade till 4-4.

Nästa exekutör för BP blev Michelle Rojas Flores och Daugherty var på straffen men kunde inte hindra den från att gå in. Pressen låg Nellie Lilja nu men hon var mycket kylig och satte säkert 5-5. Frida Boriero stod på tur och även här var Daugherty på bollen men den gick ändå in. Linda Motlhalo var iskall även hon och satte 6-6 men Daniella Famili satte nästa och ny press landade på Gudrun Arnardottir. Isländskan tryckte dock in bollen säkert, men ett nytt BP-mål därefter satte ytterligare press på Sara Olai som dock höll kvar DIF med en fin straff i högra hörnet.

Ett nytt BP-mål satte 16-åriga Nea Flyborg i ett tufft läge men hon dunkade in bollen skoningslöst med vänstern. Lovisa Norrby följde upp med ett nytt BP-mål men unga Louise Larsson var också kylig och satte sin straff. Daugherty var mycket nära att rädda nästa straff men bollen gick in och unga Tilda Sjöqvist fick tungt ansvar på sina axlar. Den här gången gick dock Lovisa Koss åt rätt håll och räddade och därmed går BP till final i Volkswagen Stockholm Challenge medan DIF får spela bronsmatch mot antingen AIK eller Hammarby.

Matchen spelas nästa söndag 13.00 och visas även den på Sportbladet Plus.

6 februari, lördag 13:00Tele2 Arena