DIF förlänger med Hampus Finndell 

Djurgårdens formstarka mittfältare spelar blårandigt under de kommande fyra åren.

Fotbollslivet leker just nu för Hampus Finndell som har radat upp fina prestationer på mittfältet när DIF gått som tåget i Svenska Cupen. Men det har varit en dynamisk fotbollsresa på vägen hit för Hampus som anlände till Kaknäs inför säsongen 2018 efter 1,5 år som ungdomsspelare i holländska Groningen. Övergången till den allsvenska fotbollen medförde dock att det blev tight med speltid för den bollskicklige mittfältaren. Något som till slut ledde vidare till en utlåning till Dalkurd under fjolåret där Hampus spelade frekvent och tog nya kliv framåt.

En progression som inte lär ha undgått någon som sett Hampus på planen under året och som också lett till ett nytt avtal med DIF som sträcker sig till och med 2024.
– Jag har fått en ganska bra utveckling sedan vi körde igång och vi har förhandlat lite fram och tillbaka. Så det är skönt att det äntligen är klart, säger Hampus som tyckte att beslutet var ganska enkelt.
– Ja, det var det faktiskt. Nu när jag väl har fått chansen kände jag att det är här jag trivs bäst och vill fortsätta spela. Så det kändes rätt att skriva på för flera år.

Den omtalade utvecklingskurvan ger självklart en boost för Hampus, även om han inte vill göra någon stor sak av det. 
– Jag har försökt att inte tänka så mycket på det utan bara spelat mitt spel. Tagit den rollen som jag fått och verkligen försökt ta chansen nu när jag väl har fått det här förtroendet. Det tycker jag att jag har gjort så det är bara att fortsätta på samma spår, berättar han och intygar att utlåningen till Dalkurd var lärorik på flera sätt.
– Ja, absolut. Jag fick spela väldigt mycket matcher vilket jag lärde mig extremt mycket av. Sedan fick jag ta mer ansvar utanför planen som gjorde att jag växte mycket som människa också. 

Att det ändå blir som en känsla av revansch går knappast att förbise.
– Ja, lite faktiskt. Det här är mitt fjärde år och det är nu som det har lossnat för mig. Det har varit lite frustrerande i perioder när man funderat mycket, men det känns som att det är min tur nu och det är skönt.

Den hårda konkurrens kvarstår dock i truppen med en jämn och hög kvalitet på mittfältet.
– Absolut är det så och jag tror att alla sporras av det. Vi har väldigt många bra mittfältare i laget och man måste visa framfötterna hela tiden. De bästa spelar, så enkelt är det. Samtidigt tycker jag att det har gått bra för både mig och laget. Vi har vunnit matcher och spelat en underhållande fotboll och vi ska fortsätta på samma sätt framöver.

Spelsystemet har givetvis en bärande del i detta och Hampus kan hantera olika roller på mittfältet.
– Jag trivs jättebra i det nuvarande spelsystemet. Jag har en bra roll och har även vikarierat lite som 6:a när Rasmus varit borta. Där spelade jag en del som yngre så jag känner mig bekväm både som 6:a och 8:a, som jag har spelat mest sedan jag kom tillbaka, förklarar Hampus som ser fördelar i båda positionerna.
– När man spelar i rollen som 6:a får jag mer boll och kan balansera laget, vilket jag känner mig trygg med. Som 8:a får jag vara med högre upp i banan och komma till instick och avslut. Men måste jag välja mellan båda rollerna så spelar jag nog helst 8:a 

Angenäma val för Hampus som dock gick in i säsongen med en ganska stor ovisshet.
– Helt ärligt har jag haft det tungt i Djurgården där jag kom tillbaka från en utlåning och inte visste vad som skulle hända den här säsongen. Så jag satt ner i oktober och pratade med min familj och min agent och vi kom fram till att jag ska ge det här en ärlig chans. Så jag gjorde det och förberedde mig så gott jag kunde, vilket har resulterat i ett nytt kontrakt som jag är oerhört glad över.
– Jag tycker även att relationen med Kim och Tolle är väldigt bra. De har pratat med mig mycket inför alla matcher och gett mig bra feedback, både positiv och negativ. På så sätt har jag kunnat lära mig mycket snabbare och lättare kommit in i vilken roll jag ska ha på planen - och även utanför. Det tycker jag att jag anpassat mig ganska bra till, säger Hampus som även plussar lite extra för Bosse Andersson.
– Han är unik och det är väldigt skönt att han finns med. Han är som en extrapappa till många i laget och väldigt nära allihopa. Det är få lag förunnade att få ha det så. 

Så vad kan då DIF-supportrarna förvänta sig av Hampus och laget i år?
– Vi har visat upp en väldigt bra sida redan nu under cupen. Vi i laget och alla som jobbar i Djurgården hoppas ju att alla supportrar får komma in på arenan snart och ta del av det här. Med dem tillbaka på läktarna så blir det mycket roligare och de kan förvänta sig att vi fortsätter spela en bra fotboll som vi gjort hittills, avrundar Hampus.

Bosse om Hampus

Att sportchef Bosse Andersson gärna planerar långsiktigt vet vi sedan tidigare och med ett nytt kontrakt  för Hampus som sträcker sig till den 31/12 2024 bygger han vidare på en stabil framtida DIF-grund.
– Hampus har alltid varit en talangfull spelare som var ute på fotbollsäventyr i Holland i tidig ålder innan han kom till oss. Nu gör han sitt fjärde år i Djurgården och var ju utlånad till Dalkurd under förra året där han fick väldigt mycket speltid. När vi sedan startade om i januari var Hampus väl förberedd och man såg att tagit väldigt stora steg. Han var ett utropstecken och imponerade under försäsongen, både i matcher och under träning. Så det föll sig naturligt att vi inledde en dialog om fortsättning där Hampus nu förlängt och det ska bli väldigt spännande att följa hans utveckling framöver, summerar Bosse.

Senaste nytt
Fler nyheter