DIF övertygade i genrepet

Det blev seger med 4-0 mot Örebro SK på Tele2 Arena där Haris Radetinac klev fram som tvåmålsskytt i en match med många positiva tendenser inför cupstarten nästa helg.

Laget

I vad som skulle kunna anses vara årets första riktiga startelva, eller ”ganska nära”, som Thomas Lagerlöf uttryckte det, tog Tommi Vaiho plats mellan stolparna med Jacob Une Larsson och Hjalmar Ekdal framför sig medan Aslak Witry och Leo Cornic tog hand om ytterbacksplatserna.

På mittfältet återfanns trion Hampus Finndell, Rasmus Schüller och Magnus Eriksson - som dessutom bar kaptensbindeln - och på topp klev Kalle Holmberg in med Edward Chilufya och Haris Radetinac som yttrar.

Första halvlek

Det var ett genrep inför Svenska Cupen för båda lagen och snäppet skarpare läge än i de föregående träningsmatcherna. Tempot var också högt från start och Djurgården inledde energiskt där dock Jacob Une Larsson tvingades rädda upp en farlig ÖSK-omställning med en fin brytning en-mot-en med Robin Book i fjärde minuten.

Nästa läge skulle dock bli Djurgårdens när Kalle Holmberg snodde åt sig bollen på offensiv planhalva och tvingades ÖSK-keepern Bobby Allain till en avancerad fingertoppsräddning där avslutet smet decimetern utanför stolpen.

En riktigt vass målchans och DIF fortsatte att trumma på framåt och vann ofta boll genom intensivt presspel. I 13:e minuten stod Bobby Allain för en ny akrobatisk räddning när han tippade undan Edward Chilufyas nick precis framför en framrusande Haris Radetinac.

Djurgården etablerade ett bra tryck nu och det kändes som att ett mål kom allt närmare. Det kunde ha kommit åt andra hållet i 20:e minuten när Agon Mehmeti fick fritt fram i djupled men sköt över. Dock en enstaka framstöt för Örebro som allt som oftast hade problem i uppspelsfasen när DIF pressade högt och hårt.

Utdelningen skulle också komma till slut när Magnus Eriksson fortsatte sin fina assist-trend med en briljant boll från vänsterkanten till en framrusande Aslak Witry på bortre stolpen. Den norske ytterbacken bredsidade behärskat in bollen till 1-0, ett logiskt ledningsmål sett till matchbilden.

Men Djurgården var inte klara för dagen och i 35:e minuten var det Witrys tur att servera Magnus Eriksson i boxen, som i sin tur nickade ner bollen till Haris Radetinac. Evigt unge Haris vände runt snabbt och drog in bollen med vänstern och därmed var det 2-0 till Djurgården med ett tydligt initiativ i matchen.

Pigge ytterbacken Leo Cornic var också sugen på att hamna i målprotokollet och bröt fram centralt i 41:a minuten men avslutet gick dessvärre rakt på Allain. Örebro hotade med en sista farlig framstöt i slutminuten av halvleken men avslutet blockerades och DIF kunde gå till halvtidsvila med nollan intakt efter en stark prestation.
– Vi gör det mycket bra. Presspelet sitter som det ska och folk vill göra mål och visa sig på planen. Det har varit lite Hawaii i de matcher som vi spelat tidigare där vi inte fått presspelet att sitta med rytmen i vem som går. Men idag ser det bra ut och vi visar oss framåt allihopa, sa målskytten Aslak Witry till discovery+ i pausen.

Andra halvlek

Det blev ett målvaktsbyte inför andra halvlek där Jacob Widell Zetterström klev på och han fick gripa in omgående när han hindrade en framrusande Rasmus Karjalainen två gånger om, först genom att blockera ett friläge och sedan med en enhandsräddning på ett lurigt skott i anfallet efter.

ÖSK var mer på hugget nu och oroade en del men även Djurgården öste på framåt i en underhållande match. Gästernas målvakt fortsatte dock att visa hög klass där Allain stod för en ny vass räddning när Kalle Holmberg försökte curla in bollen i bortre hörnet.

Även Magnus Eriksson höll sig framme strax efter med ett avslut som smet strax över och DIF började gradvis återta greppet om matchen. Därpå följde ett nytt farligt genombrott för ÖSK när Dennis Collander slet sig loss i djupled med Hjalmar Ekdal och Widell Zetterström löste situationen bra.

Istället var det Haris Radetinac som skulle utöka till 3-0 för DIF efter ett fint kombinerande där Kalle Holmberg lättade bollen till en framrusande Haris som rullade in trean mellan benen på Allain.

Tremålsledning och gott självförtroende i laget där Kim och Tolle fyllde på med pigga ben i 64:e minuten då Albion Ademi och Curtis Edwards klev in istället för Edward Chilufya och Hampus Finndell.

DIF var på spelhumör och Albion Ademi visade omgående upp en del av sitt register med några sköna finter på högerkanten. Fler byten följde i 72.a där Nicklas Bärkroth och Emir Kujovic byttes in istället för Kalle Holmberg och Leo Cornic samtidigt som Haris flyttade ner som vänsterback.

Tempot bedarrade något men gästerna hade inte kapitulerat och Noel Milleskog tvingade Jacob Widell Zetterström till en ny fin enhandsräddning med ett lurigt vänsterskott. Matchen kunde också definitivt dödats när Djurgården kom tre-mot-två och Nicklas Bärkroth blev frispelad av Kujovic. Avslutet letade sig dessvärre inte förbi Allain som stod för ytterligare en av många räddningar under dagen.

Det fanns fler bud på ett fjärde mål där Albion Ademi var ytterst nära ett debutmål men ännu en gång stod Bobby Allain i vägen för skotten. Fast på övertid skulle 4-0 komma till slut när Emir Kujovic steg till väders och skallade in Bärkroths välavvägda vänsterinlägg.

Strax därefter gick slutsignalen där Djurgården gjorde ett genrep som onekligen bådar gott inför cuppremiären mot Brage nästa söndag.
– Vi har riktigt bra press idag, har mycket boll och skapar många lägen. Sedan gör vi fyra mål så vi gör en bra 90-minutare idag, sa Haris Radetinac som även var nöjd med sin egen prestation.
– Gör man två mål så får man vara nöjd. Jag tycker att det var en bra insats för min del, men det är klart funkar laget bra så funkar det ofta bra för egen del.

Senaste nytt
Fler nyheter