Djurgården körde över Malmö FF

Nicklas Bärkroth visade vägen med två mål och en assist när DIF bjöd på en strålande insats och besegrade MFF med 3-1 på Tele2 Arena.

Laget

En välbekant och oförändrad elva mönstrades mot MFF där Aleksandr Vasyutin tog plats mellan stolparna bakom en fyrbackslinje bestående av Aslak Witry, Jacob Une Larsson, Hjalmar Ekdal och Elliot Käck.

På mittfältet återfanns trion Rasmus Schüller, Hampus Finndell och lagkapten Magnus Eriksson medan Kalle Holmberg tog plats centralt på topp med Edward Chilufya till höger och Nicklas Bärkroth till vänster i anfallet.

Första halvlek

Förväntningarna var uppskruvade inför ett klassiskt allsvenskt möte mellan två lag som båda har inlett serien på ett övertygande sätt. För Djurgårdens del var det en välkommen återkomst till hemmaplan med ett förvisso begränsat men ändå starkt stöd på läktaren och betydligt mer lätthanterliga yttre förutsättningar än senast i Varberg.

Men att motståndet skulle bli förväntat tufft fanns med i kalkylen där Kim Bergstrand dock betonade att ”vi måste fokusera på oss själva”, inför avspark. Det blev också en fartfylld start där gästerna oroade med några fasta situationer men bästa läget fick Magnus Eriksson som fick ett fint skottläge efter bollvinst i Djurgårdens presspel där skottet tyvärr smet över.

Det blev inledningen på en blixtrande DIF-period där först Edward Chilufya sprang loss i djupled och prickade stolpen. Tung blårandig press följde sedan där Kalle Holmberg fick ett inspel från Aslak Witry och gick på avslut som räddades på mållinjen av en MFF-försvarare.

Med bara tio minuter spelade var det 4-0 i avslut till DIF och det var en explosiv och underhållande inledning av matchen. DIF fortsatte att pressa Malmö högt och skapa tryck men även MFF stack upp emellanåt och både Hjalmar Ekdal och Aleksandr Vasyutin fick rycka in och städa upp med resolut försvarsspel.

Matchen rullade vidare där DIF fortsatte att spela en väldigt fin fotboll och i 27:e minuten var det dags för nästa ramträff när Rasmus Schüller friställde Kalle Holmberg som prickade stolpen även han. Men utdelningen skulle komma…

Assistmaskinen Magnus Eriksson slog en briljant genomskärare till Nicklas Bärkroth som tog några meter för att sedan elegant dundra in 1-0 bakom Marko Johansson.

Minst sagt välförtjänt sett till matchbilden och i 34:e var det nära tvåan när energiknippet Edward Chilufya sprintade loss på högerkanten och Kalle Holmberg mötte upp i boxen. Ett utsträckt ben från Anel Ahmedhodzic hindrade dessvärre bollen från att gå in.

Resten av halvleken var det fortsatt DIF-dominans med fartfylld välspelad fotboll och 9-1 i avslut säger det mesta om de första 45 minuterna.
– Vi tar tag i det från början därute och utnyttjar det vi varit bra på under hela försäsongen och inledningen av serien. Vi skapar chanser på lite olika sätt så det känns bra att vi får vårt mål. Någon gång ska den gå in tänkte jag och det fanns en yta och en lucka att skjuta på. Jag tror inte att vi behöver ändra så mycket inför andra så får vi se vad Malmö hittar på, då svarar vi på det i så fall,  konstaterade målskytten Nicklas Bärkroth för discovery+ i pausen.
 

Andra halvlek

Det var en oförändrad elva som klev ut och oförändrad matchbild där det var gasen i botten direkt från DIF. I 47:e fick Marko Johansson sträcka ut för att parera en tung vänsterkanon från Magnus Eriksson men även MFF började få igång en del offensiv.

Antonio Colac tryckte iväg ett skott strax över ribban, Jonas Knudsen följde upp med en projektil strax utanför och det blev en jämnare matchbild. Men nästa chans var Djurgårdens när Kalle Holmberg steg till väders och var en snäppet långhårigare frisyr ifrån att nickskarva in bollen.

Med timmen spelad var Edward Chilufya nära ifrån att rycka igenom i boxen på nytt och det blev startskottet för en ny bra blårandig period i den intensiva och underhållande matchen. Och det skulle bli ännu bättre med utdelning i den 67:e minuten.

Ett inlägg från Nicklas Bärkroth möttes upp av en framrusande Aslak Witry i boxen som stötte in bollen på volley till 2-0.

Vilt jubel bland de närvarande och det var inte slut där. Strax efteråt snodde glödhete Bärkroth åt sig bollen i en duell med Ahmedhodzic, avancerade mot mål på vänsterkanten och tunnlade Marko Johansson till 3-0.

En rejäl knockout och med kvarten kvar såg det onekligen gynnsamt ut för en trepoängare. Malmö FF jagade reducering och Nicklas Bärkroth fick sedan lite välförtjänt vila efter en grym insats och Haris Radetinac ersatte.

Men det var inte klart än. Ett inlägg från höger nådde fram till Adi Nalic som kunde skalla in 3-1 och Malmö fick kontakt. DIF gick in i ett mer bevakande spel nu för att hålla fortet medan gästerna forcerade. I 86:e minuten fyllde Kim och Tolle sedan på med pigga ben i form av ett trippellbyte där Curtis Edwards, Jesper Löfgren och Joel Asoro kom in.

Med fembackslinje och ett fåtal minuter kvar gällde det att stå emot och när det dessutom kom upp sex övertidsminuter på skylten var det fokus hela vägen. Det var onekligen inte lika elegant fotboll som under första halvlek men väldigt effektivt och ett frustrerat Malmö fick inte mycket uträttat framåt.

När Bojan Pandzic sedan blåste av matchen var det bara att lyfta på hatten och applådera en grym DIF-prestation och den delade allsvenska skytteligaledaren Aslak Witry var av förklarliga skäl mycket nöjd.
– Jag tycker att vi är det bättre laget från första minuten, vi styr och ställer och har bra koll. Vi kör, står högt, vinner bollen och segrar med 3-1. Tabellen säger sitt just nu men vi måste samtidigt bli lite bättre för varje dag, summerade Aslak för discovery+ efter matchen.

Senaste nytt
Fler nyheter