Dramatisk trepoängare mot Degerfors

• 22 sep 2021

Haris Radetinac frälste hemmapubliken med ett förlösande matchavgörande mål i en svängig och nervig match som Djurgården vann med 3-2.

Det blev ett par förändringar i startelvan där Jacob Widell Zetterström än en gång fick förtroendet mellan stolparna, kanske inte alltför otippat med tanke på den fina insatsen mot MFF. I backlinjen var det dags för första allsvenska starten för högerbacken Leo Cornic tillsammans med Hjalmar Ekdal och Jacob Une Larsson centralt samt Elliot Käck till vänster - som för övrigt jubilerade med sin 150:e allsvenska match i den blårandiga tröjan.

På mittfältet var det återigen trion Hampus Finndell, Rasmus Schüller och Magnus Eriksson som tog plats medan Nicklas Bärkroth klev in som offensiv spets i anfallet med Edward Chilufya och Haris Radetinac på höger respektive vänster kant.

Det var ett utmärkt fotbollsväder med behaglig höstkaraktär som ramade in ett Tele2 Arena fyllt med all den publik som nuvarande restriktioner tillåter. Att påstå att viktiga poäng stod på spel var närmast ett understatement med tanke på den tighta toppstriden i tabellen, men det var verkligen ingen enkel uppgift som väntade mot ett Degerfors med mycket offensiv spets.

Men även DIF satt givetvis inne på vass offensiv och skapade rejäl oreda i gästernas straffområde redan i första minuten. I sjätte minuten var det nära igen efter att Edward Chilufya vann boll högt upp och så när nådde en framrusande Nicklas Bärkroth i boxen.

Även Degerfors ville framåt och det kändes inte helt tryggt bakåt, speciellt inte när Viktor Edvardsen fick en djupledsboll och tvingade Jacob Widell Zetterström till en skarp räddning.

Men det var Djurgården som skulle ta initiativet i den 12:e minuten. Som en karbonkopia av senaste målet mot MFF slog Elliot Käck ett långt vänsterinlägg till stekhete Hjalmar Ekdal på bortre som lobbnickade in bollen elegant. Tredje målet på tre matcher för Hjalmar!

Ett mål som gav temporär energi men matchen sköt inte riktig fart än, även om ett hotfullt blårandigt inspel från höger oroade det rödvita försvaret rejält. Degerfors fortsatte å sin sida att ställa om snabbt med mycket folk och i 23:e minuten fick Widell Zetterström sträcka ut med en ny parad på ett skott av Nikola Djurdjic.

För Djurgårdens del var det fortsatta problem att koppla greppet om matchen med halvtimmen spelad och gästerna kunde störa ett ganska orörligt Djurgården. Men i 34:e minuten hettade det till när en smart utspark från JWZ nådde en fristående Edward Chilufya vars inspel rensades undan precis framför en ruschande Bärkroth.

En energigivande injektion och strax efter kom ett nytt fint vänsterinlägg från Elliot Käck som Hampus Finndell drog strax över på volley. Ett mål låg på lut och det skulle komma genom poängkungen Magnus Eriksson. Ett smart kombinerande avslutades med att Bärkroth teeade upp DIF-kaptenen som skoningslöst dunkade in 2-0 bakom Alfie Whiteman.

Jublet steg på Tele2 Arena och det tidigare efterlysta greppet var nu definitivt kopplat. Blåränderna fortsatte att mala på med hårt tryck fram tills halvtidsvisslan gick men utan ytterligare nätkänning, även om det skapades en hel del halvchanser.

Det var en oförändrad elva som klev ut för att säkra poängen och det var massivt blårandigt tryck direkt. Efter några minuters belägring av gästernas straffområde var det sedan mycket nära ett tredje mål när ”Chili” drog iväg en högerkanon som strök stolpen.

Men det gick inte att räkna bort ett bollskickligt Degerfors där Jacob Widell Zetterström tvingades till en akrobatisk räddning på ett lurigt skott av Nikola Djurdjic. Men Djurdjic skulle få en ny möjlighet strax efter och den här gången kunde inte JWZ förhindra ett reduceringsmål.

En ovälkommen nerv letade sig in i matchen men det var ändå blåränderna som hade initiativet framåt i jakt på utökning. En smart skarv i 58:e gav Magnus Eriksson yta men skottet smet strax utanför, därefter sjönk dock tempot under en period och det blev chansfattigt.

Pigga ben i form av Joel Asoro kom in i 66:e minuten men det kändes på nytt långt ifrån säkert med ett Degerfors som anföll med mycket folk. Dessvärre kom också en kvittering med tjugo minuter kvar när Djurdjic ånyo fick utrymme och kunde göra 2-2.

En riktig käftsmäll men inhoppande Joel Asoro löste upp nervknutarna strax efter med ett fint inspel till Haris Radetinac som försatte Tele2 Arena i en kollektiv extas när han dundrade in 3-2.

Med kvarten kvar blev det dags för nästa byte när Edward Chilufya klev av och Jesper Löfgren klev in för att säkra upp med en fembackslinje. Det gick dock inte att pusta ut på något sätt och i 80:e var Viktor Edvardsen ytterst nära att rulla in kvitteringen.

Några minuter av vild panik i försvaret följde därpå med ett bombardemang mot Djurgårds-målet men stormen reddes ut. Minuterna tickade vidare mot full tid och blåränderna sjönk lågt och försvarade. Fyra minuters stopptid kom upp på skylten men inte alltför mycket av stopptiden hann gå innan Adam Carlén fick rött kort efter en duell med Leo Cornic.

En andningspaus och Degerfors forcering bedarrade av naturliga skäl, även om det var onödigt spännande hela vägen in till slutsignalen. Därmed var tre grymt sköna poäng bärgade som tar Djurgården tillbaka upp i serieledning, dock med en match mer spelad än en viss rivaliserande toppkonkurrent.

Nu väntar några dagars förberedelser innan det är dags igen då en bortamatch mot Östersunds FK väntar på söndag.

22 september, onsdag 19:00Tele2 Arena