Erik Berg tackar för sig

”Det känns otroligt vemodigt”, berättar Erik som efter en lång och tuff kamp mot skador nu tvingas avsluta en framgångsrik fotbollskarriär.

Efter en utdragen, enveten och hård kamp mot envis knäproblematik under en mycket lång rehabperiod har Erik Berg nu landat i ett beslut. Fotbollsskorna läggs på hyllan och Erik tackar därmed för sig i Djurgården, vilket också innebär att en framgångsrik fotbollskarriär avslutas vid 32 års ålder.
– Det här känns otroligt vemodigt. Det har tagit lång tid att komma fram till beslutet men det är dags att tacka för sig. Jag lägger upp mina skor på den beryktade hyllan, berättar Erik som kämpat på med rehab under en väldigt lång tid för att försöka komma tillbaka. 
– Det har varit ganska tungt. Jag har gett allt, det sista jag hade både mentalt och fysiskt. Men jag får inte ordning på det där knäet och då känns det inte rättvist varken mot mig själv eller föreningen att jag fortsätter. Så det är dags att tacka för sig nu.

Avskedet gäller som sagt inte bara spel i Djurgården utan fotbollen överlag.
– Jag kommer inte att spela någon fotboll alls. Det känns tyvärr som att mitt knä inte klarar det längre. Så jag får väl se till att hitta något annat att göra, förklarar Erik vars problem har växlat mellan både höger- och vänsterknä.
– Nu senast har det varit vänsterknäet som har varit det stora problemet. Högerknäet var ju inte bra för ett par år sedan men det har vi fått fin ordning på här i Djurgården. Det är jag väldigt glad över för det kommer ett liv efter fotbollen då man vill kunna röra på sig.

Att beslutet varit komplicerat är förståeligt och det har tagit sin tid att landa i det, enligt Erik
– Det har varit samtal med familj, vänner och lagkamrater och många andra. Jag har gått igenom alla möjliga scenarion egentligen, men det landade nästan hela tiden i att det bästa för mig och för alla runt mig är att jag slutar spela fotboll.

Att dessutom ha fått träna rehab själv under en stor del av de senaste åren är givetvis en faktor som har påverkat.
– Mentalt är det ju väldigt jobbigt, man är helt själv även om jag haft ett medicinskt team runt mig. Men man vill ju ha lagkamraterna vid sin sida hela tiden och så blir det ju inte om man är på en liten väg vid sidan av laget. Det är otroligt tråkigt när det enda man vill är att vara ute på planen och spela fotboll. Så det är tufft mentalt men jag känner mig ändå redo nu att tacka för mig.

Slutet på en guldkantad karriär 

Sedan starten i Falkenberg har Erik spelat i GAIS, Malmö FF, Gent och FC Köpenhamn innan han kom till Djurgården. En mängd guld har bärgats under resans gång och 12 svenska A-landskamper blev det också med gott om höjdpunkter på vägen. 
– Det har blivit många härliga minnen. Framför allt är jag väldigt stolt och tacksam att jag har fått hålla på med fotboll professionellt så länge. Det har varit en fantastisk tid med häftiga upplevelser där spel i EM, SM-guld och danska guld har betytt väldigt mycket för mig. Det blev en del titlar och det kommer jag att se tillbaka på med stor värme längre fram, summerar Erik som är glad och tacksam över att han fått vara en del av Djurgården, även om sejouren inte riktigt blev som han tänkt sig.
– Det har varit lite upp och ner. Jag har haft många fina tillfällen och samtidigt många jobbiga tillfällen, mycket har präglats av mitt knä egentligen. Det kom ganska tidigt och har varit fram och tillbaka under en lång tid. Det är ju inte särskilt kul när man kommer till en klubb och bara vill gå ut och prestera, att man då har en kropp som inte håller med om det. Men bland många fina stunder kommer jag alltid att minnas derbyt mot Hammarby där jag fick göra tre assist, det har jag nog aldrig gjort i en match tidigare. Ser man sedan till tiden i Djurgården sammantaget är jag väldigt glad, stolt och tacksam över att jag fått spela här.Nu väntar ett liv utan fotboll som ska fyllas med annat innehåll för Eriks del. Vad och hur det blir är ännu lite skissartat.
– Närmast ska jag umgås mycket med mina barn och min fru, det ser jag väldigt mycket fram emot. Sedan har jag lite projekt på gång som kommer att innefatta lite fotboll, så helt borta från fotbollen kommer jag inte att vara. 

I samband med att en fotbollskarriär summeras finns det oftast en lång tacklista bestående av människor som betytt lite extra. Så är fallet även för Erik som dock tycker att det blir knepigt att nämna den stora mängden personer som förtjänar cred.
– Det finns så himla många människor som jag skulle vilja tacka att det nästan känns fel att nämna någon. Men ska jag lyfta fram någon blir det framför allt min pappa som varit min tränare underungdomsåren och präglat mig. Han har lärt mig mycket om fotbollen och om livet i stort. Sedan finns alla spelare, ledare och folk runtomkring klubbarna, det är helt enormt vilken tacksamhet jag kan känna nu när jag blickar tillbaka. Det är häftigt att så många har hjälpt mig på vägen och gjort allt för att jag ska kunna lyckas. Det är stort och känslosamt när man tänker på det, summerar Erik som dock inte tar farväl av Tele2 Arena.
– Jag kommer ju fortsätta att följa Djurgården. Jag ser fram emot att kunna gå på fotboll med mina barn framöver och när jag bor i Stockholm så finns det ju bara ett ställe att gå till. 
 

Bosse Andersson om Eriks avsked

För sportchef Bosse Anderssons del är beslutet naturligtvis ett tungt och sorgligt avbräck men han har full förståelse för att Erik tar det här steget.
– Erik har ju varit väldigt otursförföljd, han har haft två jobbiga år kan man ju tydligt konstatera. Vi hade en diskussion i vintras och vi var beredda att ge det en chans. Sedan har vi under de sista veckorna insett att det här inte kommer att gå vägen, så i dialog med Erik väljer vi att avsluta kontraktet i förtid. 
– Det är klart att det är tråkigt och vi vet ju vilken kapacitet som fotbollsspelare Erik har när han är frisk. På så sätt känns det synd att vi inte kunnat ta del av hans skicklighet till fullo under hans tid hos oss. Men så här kan det bli ibland i livet och Erik har gjort ett fantastiskt intryck både som spelare och person. Med det i åtanke känns det väldigt tråkigt att han tvingas lägga ner fotbollen så pass tidigt. Han förtjänar ett stort tack för hans tid hos oss i Djurgården och att vi fick vara en del av hans sista fotbollsår. Vi önskar honom all lycka till i det han tar sig för härnäst, säger Bosse.

Senaste nytt
Fler nyheter