Fina framgångar utomlands för pojkakademin

Under hösten har de yngre akademilagen spelat internationella turneringar med många starka blårandiga prestationer och bärgade medaljer.

I takt med att coronarestriktionerna gradvis lättat runt om i världen har nya möjligheter till turneringar utomlands öppnat upp sig för pojkakademin. En efterlängtad återgång till internationellt utbyte där de yngre akademilagen har varit ute i Europa under hösten för att utvecklas och samla viktiga erfarenheter. Dessutom med en fin framgång i Rotterdam som ger Djurgården en bra position inför framtida spel i Europa, enligt pojkakademichef Christian Krigström Gentile som summerar höstens cuper.
 – Sedan återstarten efter sommarlovet har vi varit iväg utomlands i fyra omgångar. Vi började med tre lag till elitturneringen Crowne Plaza i Köpenhamn för åldrarna 07, 08 och 09. Sedan fortsatte vi till Rotterdam med P2011-1och nu senast till Polen i två olika vändor, först med P2010-1 och nu i helgen med P2009-1. Det är också den sista europeiska turneringen som är planerad för den här säsongen, berättar Christian.

Är det vanligt att ni åker utomlands?
 – Så länge vi kan ha verksamhet utan restriktioner brukar åldrarna 10-14 år komma iväg 2-3 gånger per år, förutsatt att vi hittar bra turneringar. För de äldre åldrarna är det svårare att åka iväg utifrån schemat med seriespel. Men vi försöker att komma iväg för träningsmatcher även med dem, förklarar Christian som betonar att det handlar om en viktig del av utbildningen inom akademin.
 – Att spela turneringar utomlands är en erfarenhet som spelarna behöver utveckla över tid. De tar med erfarenhet år efter år och vänjer sig vid att spela mot ett svårare motstånd av en annan typ än här hemma. Spelet går fortare, matcherna är tuffare, motståndet jämnare och spelarna välutbildade. Akademilagen spelar bra matcher i Sverige också, men hela erfarenheten av att spela internationella toppturneringar och andra typer av matcher ger verkligen spelarna skutt framåt i utvecklingen. 

Hur har det gått i turneringarna?
 – Framför allt vill jag lyfta P2011-1 som i början av september spelade till sig en andraplats mot riktiga kanonlag under sin turnering i Rotterdam. Där fanns lag som AZ Alkmaar, PSV Eindhoven, FC Köpenhamn, Feyenoord, Gent, Royal Antwerp, Club Brugge, Heerenveen och även BP som det andra svenska laget. Finalen mot Royal Antwerp gick till straffar, som DIF tyvärr förlorade och på vägen hade laget spelat och vunnit några riktigt tuffa matcher. Formatet med korta matcher satte sin prägel på spelet och resultatet i den enskilda matchen kanske inte alltid återspeglade matchbilden exakt. Men mängden matcher gjorde att utfallet i turneringen ändå placerade lagen rättvist. 
 – I Crowne Plaza i Köpenhamn spelade inget av lagen till slut om medaljer, men alla lagen hade framgångar i enskilda matcher och för P2007-1 och P2009-1 var det små marginaler som inte tog dem till att spela om topplaceringar. Deltagandet i Crowne Plaza var dock en fantastisk turnering för DIF Akademi, där tre åldersgruppen och många tränare kunde få samma typ av referenser, det lär vi oss mycket på. Resorna till Polen för 2010-1 och 2009-1 har båda varit bra för att samla på sig erfarenhet och tyvärr även några insikter om att vissa turneringar i Europa inte alltid bjuder på de allra bästa förutsättningarna, men väl andra typer av matcher. Båda lagen spelade dock fina och lärorika matcher och 2009-1 slutade trea i sin turnering. 

Vad innebär framgångar i den här typen av turneringar?
 – Det låter kanske märkligt eftersom spelarna är så unga, men att delta och placera sig långt fram i den här typen av turneringar öppnar möjligheter för laget till inbjudningar i andra turneringar nästkommande år, runt om i Europa. Och samtidigt kan nästa åldersgrupp kan räkna med att bli välkomnad tillbaka om åldersgruppen över har gjort bra ifrån sig. Över tid så spelar akademin fler utmanande och utvecklande turneringar varje år. Men framgång resultatmässigt är såklart inte givet, tvärtom är det svårt. Först och främst behöver vi utbilda spelarna så att de har förutsättningar att prestera och spela på en hög nivå för sin ålder och kan samla positiva erfarenheter turnering efter turnering. 

Vilka turneringar eller länder kommer akademilagen åka till under säsongen 2022?
 – Vi hoppas såklart kunna åka tillbaka till Crowne Plaza kommande säsong igen, då med årskullarna 2010, 2009 och 2008. Därtill kommer ett par yngre åldersgrupper att åka till Paris. För P2012-1 siktar vi på att åka till Rotterdam och P2011-1 är planerade att åka på en toppturnering i Italien samt en i Tyskland. Alla inbjudningar har nog inte landat i mejlkorgen än, så vi räknar med några till, och därutöver kanske någon eller några träningsmatcher mot internationellt motstånd. 

Låter som att det finns mycket att se fram emot 2022?
 – Ja, vi hoppas på en kanonsäsong för våra nuvarande spelare och de som väljer Djurgården till nästa säsong, avrundar Christian.

Under de kommande veckorna erbjuder pojkakademin provspel för de som vill spela för DIF Akademi. Klicka här för att göra en intresseanmälan.

 

Senaste nytt
Fler nyheter