Förlust mot Eskilstuna på Tunavallen

• 3 mars 2021

Djurgården fick se sig besegrade med 4-1 i onsdagens träningsmatch mot Eskilstuna United.

Det amerikanska nyförvärvet Kelsey Daugherty tog plats mellan stolparna bakom en backlinjen bestående av Sara Olai, Rachel Bloznalis, Gudrun Arnardottir och Fanny Lång.

På mittfältet återfanns lagkapten Sheila van den Bulk och Lousie Hvarfner med Nellie Lilja som spets och i anfallet klev Hanna Stokki in på topp med Linda Motlhalo och Tilde Lindwall som yttterforwards.

Med nästan tre veckor sedan senaste träningsmatchen fanns det några fler spelare att tillgå i truppen samt ett antal träningspass i benen för att putsa vidare på formen inför den kommande cupstarten mot IK Uppsala den 13 mars. På andra planhalvan väntade ett Eskilstuna som fyllt på med några intressanta namn och som mönstrade en stark startelva inför matchen.

Djurgården inledde piggt och kom i en fin offensiv raid redan i första minuten, men inlägget från Sara Olai nådde inte fram till en framrusande Tilde Lindwall.

Även Eskilstuna var aktiva på kanterna, där ständiga orosmomentet Felicia Rogic var flitigt inblandad. Initialt var det inga lägen som verkligen hotade, även om Kelsey Daugherty fick komma igång med ett par ingripanden i åttonde minuten. Men strax efter var det farligt då en nick från Anna Oscarsson var mycket nära att nå fram till Loreta Kullashi i boxen och känslan var att hemmalaget började få fart på sin offensiv.

Matchens dittills bästa chans skulle dock bli Djurgårdens med kvarten spelad där Linda Motlhalo skapade ett fint två-mot-en-läge. Dessvärre nådde inte Nellie Liljas sista pass fram till Hanna Stokki och chansen rann ut i sanden.

Därefter följde en bra period för Eskilstuna som skapade tryck och i 21:a minuten kom också ett ledningsmål när Felicia Saving spelade fram Loreta Kullashi som otagbart satte 1-0 bakom Daugherty. En tuff smäll för DIF och fyra minuter senare var det dags igen för Kullashi som kunde stöta in 2-0 för hemmalaget på ett högerinlägg.

Eskilstuna har kopplat greppet om matchen nu och DIF hade svårt att spela sig ur hemmalagets press och bygga upp anfall. Eskilstuna fortsatte å sin sida att trycka på framåt, väldigt ofta via deras högerkant där de hittade stora ytor att operera på.

Men ett gyllene DIF-läge skulle komma i 36.e minuten när ett fint kombinerande ledde fram till ett inlägg från Nellie Lilja som landade hos en fristående Tilde Lindwall på bortre stolpen. Dessvärre gick Tildes vänsteravslut decimetern över ribban och Djurgården fick jaga vidare.

Utdelningen skulle istället komma för Eskilstuna kort därpå när Vaila Barsley skarvnickade en hörna vid första stolpen in i mål och en redan tuff uppförsbacke var plötsligt snäppet brantare.

Det fanns ändå en del positiva tendenser för Djurgården under de avslutande minuterna. Men inget som förändrade resultattavlan och 3-0 kvarstod när domare Sara Persson blåste till halvtidspaus.

Det blev inga byten inför andra och inte heller någon direkt förändring i matchbilden. Loreta Kullashi var ett fortsatt hot där Kelsey Daugherty fick inleda med en räddning på hemmaforwardens avslut och strax efter drog Anna Oscarsson bollen i ribban.

Men Djurgården hade också bud på mål när Hanna Stokki kastade sig fram på en boll i boxen där Eskilstunas målvakt Emma Holmgren parerade och Sara Olai halkade sedan till när hon skulle trycka in returen.

DIF hade en hel del defensiva bolltapp som höll på att bli kostsamma. Men trots två försök hamnade Fanny Andersson inte i målprotokollet där hennes andra avslut parerades med en akrobatisk enhandsräddning från Daugherty.

En av många fina räddningar från DIF-keepern och framåt följde en del nya positiva tendenser med nästan-lägen, men inga som mynnade ut i några riktigt farliga chanser. Hemmalaget var å sin sida fortsatt pigga framåt och höll Kelsey Daugherty flitigt sysselsatt.

Med timmen spelad var det fortsatt oförändrat resultat där Linda Motlhalo var mycket nära att bryta sig igenom till ett friläge. Ett fint anfall som gav ny energi och strax efter skulle en efterlängtad reducering komma. Tilde Lindwall fick bollen på vänsterkanten, utmanade sin försvarare och drog iväg en drömträff i bortre krysset.

Ett mycket vackert mål och ytterligare energi för DIF som tryckte på under ett par minuter där vi även kunde glädjas åt att se Portia Boakye vara tillbaka i spel igen när hon byttes in i den 65:e minuten. Men glädjen blev kortvarig när det blev tredje gången gillt för Fanny Andersson som skottade in 4-1 för hemmalaget.

Tremålsunderläge ånyo och bara att gnugga vidare och Louise Hvarfner testade Holmgren med ett curlat skott när Djurgården jagade ny reducering. Ett visst DIF-tryck uppstod och det var nära ett självmål när Nellie Liljas inlägg styrde mot mål men Holmgren hann ner och räddade.

Med tio minuter kvar kom sedan Nea Flyborg in istället för Sheila van den Bulk och Djurgården fortsatte att ligga på framåt och satte Eskilstuna-defensiven i arbete. En hel del positiva tendenser framåt syntes men avsluten som kom plockades av Emma Holmgren och några fler bollar i nät blev det inte åt något håll.

Efter en övertidsminut gick sedan slutsignalen och en rättvis seger för hemmalaget var ett faktum. För Djurgårdens del fanns det en del bitar att ta med sig från matchen samtidigt som annat måste gnuggas vidare under kommande träningar.

Nästa test blir på lördag då IK Uppsala väntar i ett genrep inför cupstarten där lagen sedan möter varandra i första omgången av gruppspelet.

3 mars, onsdag 17:00Tunavallen