Förlust mot Kalmar på Kristineberg

• 19 juni 2021

Det blev 3-2 till KFF efter 3 x 45 minuters spel i en träningsmatch som började intensivt och underhållande men som mattades av gradvis i den gassande solen.

Med tanke på matchlängden 3 x 45 minuter var det dubbla elvor som gällde inför matchen, dessutom med byte av både uppställning och formation från 4-3-3 till 3-5-2 efter halva matchen.

Startelvan bestod av Jacob Widell Zetterström mellan stolparna bakom en backlinje bestående av Leo Cornic, Jesper Löfgren, Hjalmar Ekdal och Elliot Käck. Framför dem fanns mittfältstrion Elias Andersson, Hampus Finndell och kapten Magnus Eriksson. Längst fram klev Joel Asoro upp på topp med Haris Radetinac som högerytter och Albion Ademi som vänsterytter.

Nästa elva som tog vid efter halva matchen innehöll Tommi Vaiho i kassen bakom trebackslinjen Jacob Une Larsson, Jesper Löfgren och Melker Jonsson. Rollerna som wingbacks i 3-5-2-uppställning gavs till Aslak Witry och Nicklas Bärkroth medan Curtis Edwards, Hampus Finndell och Elias Andersson återfanns på mittfältet. Längst fram tog anfallsduon Emir Kujovic och Kalle Holmberg plats på topp.

I sista perioden kom en glädjande comeback för Jesper Nyholm som klev in i försvaret tillsammans med Isak Hien. På mittfältet tog Mattias Mitku en plats till vänster och en bit in i perioden kom även en A-lagsdebut för jamaicanska anfallaren Peter McGregor.

De 300 biljetterna som släpptes till matchen gick åt som smör i det gassande solsken som lyste upp Kristinebergs IP. En skön och ljudlig inramning och en föraning om en förhoppningsvis snar återgång till den klassiska atmosfären med publik på arenorna.

På andra planhalvan väntade ett Kalmar som inlett starkt i Allsvenskan och som också tänkte ”fördela speltiden lika mellan hela truppen”, enligt deras assisterande tränare Stefan Larsson. För Djurgårdens del gällde det att trimma in laget inför en stundande allsvensk start den 5 juli och redan i första minuten höll sig Jesper Löfgren framme med en hyfsat farlig nick på en inläggsfrispark.

Men även Kalmar var heta framåt och ständiga orosmomentet Oliver Berg fick ett superläge i boxen i fjärde minuten efter en cutback från vänster, men uppoffrande spel i DIF-defensiven räddade upp situationen. Strax efter var samme Berg ytterst nära igen med en nick som smet halvmetern utanför och gästerna visade att det blårandiga försvaret behövde vara rejält på tårna.

Djurgården fick inte riktigt fart på spelet initialt men ett ledningsmål skulle ändå komma när Haris Radetinac fick en gratischans i 12:e matchminuten. Efter en slarvig pass i KFF-försvaret högg Haris som en kobra och avslutet med vänstern rullades säkert in bakom Lucas Hägg-Johansson.

Kalmar forsatte å sin sida att ösa på framåt och Filip Sachpekidis tvingade Jacob Widell Zetterström till en fin räddning strax efter. Tempot var högt i matchen trots 28 graders sommarvärme och Djurgården vann mycket boll i presspelet och skapade en del nästan-lägen när Kalmar ville rulla i backlinjen. Några av bollvinsterna kom från Joel Asoro som visade pigga ben och han vann även en frispark i mycket fint läge för DIF i 22:a minuten.
Tyvärr blev den resultatlös men DIF var inne i ett bra period nu fram till vätskepausen. När spelet sedan blåstes igång igen skulle det dock bli tredje gången gillt för Oliver Berg som hittade en fri yta  djupled och kunde rulla in 1-1.

Men DIF-repliken skulle komma omgående och det var oerhört vackert. En perfekt cross från Hampus Finndell togs emot i boxen med fin touch av en framrusande Leo Cornic som sedan dunkade in bollen i bortre krysset.

2-1 till DIF och glädje på läktarna men KFF hade inte slagit av på takten och en kvittering skulle också komma i 38:e minuten när Oliver Berg löpte sig fri i djupled och kunde chippa bollen över en utrusande Widell Zetterström. Strax efter var det dessvärre färdigspelat för Albion Ademi som fick kliva av och Nicklas Bärkroth ersatte.

Det kunde ha blivit ett underläge kort därefter men ett avslut på väg mot mål nickades undan av Hjalmar Ekdal. Nästa chans kom sedan för Magnus Eriksson som drog iväg ett fräsande vänsterskott strax efter och Joel Asoro bröt sig loss i djupled kort därpå, men Hägg-Johansson hann ut, skar av vinkeln och räddade.

Det var en väldigt chansrik och underhållande match och på övertid var sedan Oliver Berg igenom fri mot mål men Jacob Widell Zetterström stod för en grym räddning när han gled ut och plockade bollen framför fötterna på Kalmar-anfallaren. Även välbekante Jonathan Ring tvingade Widell Zetterström till en ny räddning innan periodvilan och några fler mål blev det inte i en halvlek som kunde blivit betydligt  mer målrik.
– Det var länge sedan vi spelade match, förbannat kul men ofantligt varmt. Men det är kul att vara på planen även om det finns många saker vi kan göra bättre. Vi är någonstans ganska långt ifrån i försvarsspelet som blir svårt i värmen, vi gör vissa saker bra men det är klart att vi kan snäppa upp det ytterligare, summerade kapten Magnus Eriksson om de första 45.

Andra perioden 46-90

Det var oförändrat manskap i båda lagen precis som det var förutbestämt och nya målchanser kom också omgående. Nils Fröling tvingade Jacob Widell Zetterström till en vass enhandsräddning med ett lurigt skott och den efterföljande hörnan blev också farlig med flipperstudsande i straffområdet.

För Djurgårdens del var chanserna färre även om det fanns positiva intentioner framåt. Rent generellt var det glesare med heta chanser nu för båda lagen men varsitt fint omställningsläge med timmen spelad kunde mycket väl ha resulterat. Men ett mål skulle ändå komma för gästerna i 62:a minuten när Nils Fröling sprang igenom i djupet och vinklade in 3-2 för Kalmar.

Olyckligt och mer otur skulle det bli för Hjalmar Ekdal som krockade med en medspelare och fick kliva av lite tidigare än det förutbestämda bytet, där Jacob Une Larsson kom in och ersatte. I 70:e minuten kom sedan det planerade bytet där större delen av elvan byttes ut med undantag för Bärkroth och Une Larsson som ju redan kommit in och Jesper Löfgren, Elias Andersson samt Hampus Finndell som spelade vidare.

Nu var det 3-5-2 som gällde mot ett Kalmar som också bytte en stor del av laget. Det blev lite startsträcka för att få igång tempot i spelet men gradvis fick Djurgården igång lite bollrullande, dock utan att skapa några heta chanser. Det blev en ganska avvaktande fotboll vilket värmen säkert bidrog till.

Något som säkert även påverkade Elias Andersson som klev av med krampkänning i takt med att två minuters övertid annonserades och Mattias Mitku kom därmed in lite tidigare än planerat. Men så mycket mer matchavgörande händelser fanns inte att rapportera och Djurgården gick till pausvila i underläge. En välkommen paus, enligt Hampus Finndell.
– Jag är väldigt trött, jag har inte spelat match på några veckor och det är väldigt varmt därute. Så det känns i benen och Kalmar gör det bra. De för bollen och kombinerar och vi får jaga en del, men det är som sagt länge sedan vi spelade och det viktigaste för oss är ju att få känna på matchtempo.

Tredje perioden 91-135

Det blev en glädjande comeback för Jesper Nyholm som kom in i defensiven tillsammans med Isak Hien i den tredje perioden, samtidigt som Melker Jonsson klev upp på mittfältet. Inledningen blev lite trevande vilket säkert påverkades av lite nya roller i 3-5-2-uppställningen.

Men det var stundtals ganska tuffa dueller och sådan gav en frispark i 99:e minuten som landade hos Isak Hien som mycket väl kunde fått med sig en straff i en tuff närkamp i straffområdet. Djurgården började också koppla ett visst grepp om matchen nu och sökte efter vägar igenom den rödvita defensiven.

Efter 107 spelade minuter kom sedan en intressant A-lagsdebut för Peter McGregor som visserligen hunnit med tio minuters spel med DIF U21 men som nu fick kliva in i hetluften på riktigt. Riktigt nära en kvittering var det sedan två gånger om ett par minuter senare. Först fick Curtis Edwards en gratischans och sköt strax utanför och i anfallet efter la Melker Jonsson upp för Emir Kujovic som dock sköt över.

Det såg ut att bli den sista insatsen för Melker som fick kliva av efter en smäll som han fick tidigare i matchen. För Djurgårdens del innebar det spel med en man mindre eftersom övriga spelare var klara för dagen men tio minuter senare var järnkaminen Melker redo för spel igen.

I 117:e minuten fick Tommi Vaiho visa klass när han slajdade ut och rensade ett friläge för Kalmar. En av få målchanser för gästerna så här långt under den sista perioden, men strax efter kom en ny där Vaiho fick briljera på nytt med en akrobatisk enhandsräddning på Isak Magnussons skott

Djurgården skapade å sin sida inte alltför mycket framåt och det blev en hel del misstag och missförstånd som störde rytmen. Den gassande värmen hade nog sin del i detta men ett kanonläge skulle ändå komma. Aslak Witry bjöd på dribblingskonster i den högre skolan på högerkanten, Melker Jonsson överlappade och la in i boxen för Peter McGregor som prickade stolpen.

Mycket nära en kvittering och i minut 131 var Emir Kujovic nästan lika nära med ett skott som smet decimetern utanför stolpen efter ett fint inlägg från Witry, Men bollen ville inte in och det gällde även för Isak Magnusson som kom helt fri mot mål på övertid men la bollen utanför, efter fint hemjobb från Jesper Nyholm som störde i skottögonblicket.

Strax efter gick slutsignalen och efter sammanlagt dryga 140 minuters fotboll var det säkerligen många möra ben i denna uppstartsmatch inför den kommande allsvenska premiären.
– Det var skönt att få en genomkörare med 3 x 45 där alla fick spela. En bra start och så har vi Degerfors i nästa. Spelmässigt var det kanske inte så jättebra men vi gör två fina mål, speciellt det andra målet när Leo kommer på en fin löpning. Men sista 70 är det ganska tight och det skapas inte så mycket chanser åt något håll. Men en bra genomkörare som sagt och nu laddar vi med en fin träningsvecka innan midsommar och match igen efter det. Det är härligt att det närmar sig nu, summerade Tommi Vaiho efter matchen.

19 juni, lördag 15:00Kristinebergs IP