Förlust på Stora Valla

• U21
  • 13 sep 2021

Trots ledning efter två tidiga mål från Kofi Asare blev det Degerfors som plockade tre poäng och vann måndagens U21-match med 5-3.

Det var en klassisk mix av A- och U-lagsspelare i startelvan med David Celic som målvakt bakom en backlinje bestående av Leo Cornic, Melker Jonsson, Jonathan Westerberg och Axel Wallenborg.

På mittfältet kamperade unge talangen Elias Barsoum tillsammans med rutinerade Curtis Edwards och Emmanuel Banda och på topp återfanns formstarke Kofi Asare med Albion Ademi och Mattias Mitku på varsin kant.

Det bjöds på trivsamt sval hösttemperatur på Stora Valla när Djurgården tog sig an ett hemmalag - med mycket gott om A-lagsrepresentation - i jakt på en seger. Blåränderna inledde piggt i vad som skulle bli en synnerligen händelserik halvlek men tvingades tyvärr till ett tidigt byte när Mattias Mitku fick kliva av redan i sjunde minuten och PA19-anfallaren Fredrik Skilberg klev in och ersatte.

Med dryga kvarten spelad blev det dock positiva tongångar igen när målmaskinen Kofi Asare slog till och gav Djurgården ledningen efter ett fint inspel från kanten av Leo Cornic. Men Kofi var inte nöjd och sex minuter senare satte han sitt andra mål för dagen, den här gången var det en djupledsboll från Curtis Edwards som gav yta framåt och Kofi var kylig i friläget.

En drömstart och många chanser uppstod när Djurgården kunde kapitalisera på vissa bolltapp i hemmalaget. Men blåränderna åkte även på en del bolltapp själva och ett skickligt Degerfors började ta över, skapade tryck och reducerade sedan i den 27:e minuten. Kort därpå kom även en kvittering från hemmalaget och det var utjämnat till 2-2.

Albion Ademi skulle dock bjuda på en snabb replik ett par minuter senare när han fick en framspelning av Fredrik Skilberg och bredsidade in 3-2 bakom Jeffery Gal i hemmakassen. Men det var inte slut på målproduktionen än i den intensiva halvleken och Degerfors fick sista ordet innan halvtidsvilan tack vare en kvittering från Abdelrahman Saidi till 3-3 i slutminuterna.

Den andra halvleken såg ut att fortsätta med samma rikliga målfabrikation där Degerfors omgående tog ledningen med 4-3 genom Christoffer Viktorsson i den 46:e minuten. Men därefter blev det betydligt vilsammare i målrapporteringen när Degerfors stängde till mer effektivt bakåt med sin fembackslinje i andra halvlek.

U21-tränare Hugo Berggren satte in pigga ben med knappt timmen spelad där Elias Barsoum och Axel Wallenberg gick ut och Mateo Fernandois Wallin samt Jakob Andersson kom in. Men det var fortsatt svårt att såga sig igenom hemmaförsvaret, även om Kofi Fosuhene Asare hade bud på en straff när han blev omkullsprungen i straffområdet.

Med kvarten kvar blev det även inhopp för Swaibou Conta och Jonathan Karlsson när Djurgården jagade en kvittering men istället var det Degerfors som seglade ifrån till 5-3 i 85:e minuten. Därmed kändes matchen i praktiken avgjord, även om det gavs en riktig vass möjlighet till reducering i andra övertidsminuten.

Slutresultatet till trots var ändå tränare Hugo Berggren nöjd med vissa delar i spelet och uppskattade att få matcha mot ett så pass tufft motstånd.
– Degerfors kom med ett väldigt bra och namnkunnigt lag, vilket är väldigt kul för oss att få mäta oss på den höga nivån som krävs. Vi inleder väldigt lovande med bra anfallsspel och variation, får bollar in bakom i djupled på framför allt Albion och Kofi och det resulterar i 2-0. Tyvärr så lyckas vi inte riktigt sitta ihop efter det utan laget blir ganska långt. Degerfors har lite för bra spelare som kan göra skillnad vilket gör att de tar över matchen, både spel- och målmässigt. Men samtidigt är det en bra läropeng för oss att det gäller att hålla laget kompakt med struktur och organisation för att kunna konkurrera under 90 minuter. Ser man till individuella prestationer tycker jag att Leo Cornic förtjänar att lyftas fram. Han gör en superinsats både defensivt och offensivt i sitt positionsspel och visar vilka otroliga kliv han har tagit de senaste veckorna, sammanfattar Hugo.

13 september, måndag 14:00Stora Valla