Ghanansk landslagsspelare klar för DIF Dam

Målfarliga mittfältaren/anfallaren Elizabeth Addo ansluter till Djurgården inför starten på Damallsvenskan.

I transferfönstrets skälvande slutminuter blev den sista vårvärvningen klar för DIF Dam. Den 27-åriga ghananska landslagsspelaren Elizabeth Addo – som kan användas både som mittfältare och forward – ansluter till DIF från North Carolina Courage inför den allsvenska starten och hon ser fram emot att återvända till Sverige.
– Det känns väldigt bra att få komma till Djurgården. Det är inte första gången jag kommer till Sverige eftersom jag spelat för Kvarnsveden förut och det är kul att få komma tillbaka. Sverige är ett fint land med trevliga människor så jag är glad att få komma hit igen och få spela för Djurgården. Jag är redo för att jobba hårt och bidra till att vi når så högt som möjligt i tabellen, berättar Elizabeth som spelat mot DIF tidigare.
– Jag vet att Djurgården är ett bra lag och när jag spelade i Kvarnsveden möttes vi och då var det tufft motstånd. Annars har jag inte hunnit läsa på så mycket om föreningen än men jag brukar lära mig snabbt.

En sak vet hon i alla fall med säkerhet och det är att det blir ett kärt återseende av landslagskompisen Portia Boakye.
– Portia är ju min lagkamrat i det ghananska landslaget och det kommer att bli kul att få spela tillsammans med henne. Vi har spelat många landskamper ihop och känner varandra väldigt bra.

I övrigt har hon god koll på Sverige sedan sin tid i Kvarnsveden 2016-2017 och Elizabeth har höga tankar om nivån på den svenska fotbollen.
– Damallsvenskan är en av de bästa ligorna i världen och jag har lärt mig mycket om svensk fotboll under min tid här. Det är en tuff liga och man måste prestera på hög nivå i matcherna, förklarar Elizabeth som har samlat på sig mängder av rutin genom åren via spel i Nigeria, Serbien, Ungern, Australien, Kina, Cypern och nu senast i North Carolina Courage i USA.
– Den erfarenheten som jag har samlat på mig betyder mycket för mig. Jag har spelat i många olika lag runt om i världen och lärt mig mycket som fotbollsspelare. Men även som människa genom att lära känna många olika kulturer, så det har varit mycket lärorikt för mig.

Hon ansluter till Djurgården med planen att användas som mittfältare men Elizabeth är en mångsidig spelare och kan användas över stora delar av planen.
– Jag kan hantera många olika positioner och spelar där tränaren tycker att jag ska vara. Det kan vara som kreativ kraft i offensiven, centralt eller på kanten som ytter, eller så droppar jag ner på det defensiva mittfältet och hjälper till där. Om det är i en roll som 6,7,8,9 eller 10:a spelar inte så stor roll, jag trivs överallt på planen.

Förutom rutinen från spel i en mängd olika ligor finns även 25 A-landskamper (10 mål) på hennes cv. Hon var bland annat med och vann brons med Ghana i Africa Cup of Nations 2016 där hon också blev tredje bästa målskytt i turneringen. Dessutom med kaptensbindel på armen, så ledaregenskaper finns det gott om hos Elizabeth.
– Jag är ju kapten i landslaget och trivs bra med det, men det handlar inte om att bara jag ska leda laget. Alla är kaptener och ledare på sitt sätt och som ett lag måste alla höras på planen och kommunicera med varandra. På så sätt uppmuntrar vi varandra och blir bättre ihop.

Något vi hoppas få se mycket av i Djurgården, men först måste logistiken lösas från USA till Sverige med allt vad det innebär i dagsläget.
– Med tanke på covidsituationen kan det ju bli fördröjningar innan jag kan vara på plats. Men jag hoppas så klart att det går så fort som möjligt och vi siktar på att jag landar nästa vecka. Jag ser verkligen fram emot att få komma igång, avslutar Elizabeth.

Jean Balawo om Elizabeth Addo

I och med värvningen av Elizabeth Addo, vars kontrakt gäller under 2021, får sportchef Jean Balawo in en sista viktig komponent i maskineriet som kan användas i stort sett överallt på planen. Men den initiala tanken är att Elizabeth går in och förstärker på mittfältet.
– Det här blir den sista pusselbiten för oss. Vi visste ganska tidigt att vi skulle behöva ett extra alternativ på mittfältet. Nu kompletterar vi med Elizabeth Addo som kommer att bidra med extremt mycket ledarskap, bollskicklighet och drivkraft. En spelare som är duktig både bakåt och framåt, i vissa klubbar har hon använts som forward men i Djurgården kommer hon främst att användas på alla de tre centrala positionerna på mittfältet, det vill säga som 6:a,8:a eller 10:a. Senast hon var i Sverige var hon en av de spelare som producerade flest assist och jag hoppas att hon kan fortsätta med det även i Djurgården.
 

Fakta Elizabeth Addo

Position: Mittfältare/anfallare
Född: 1 september 1993
Längd: 1,82 m
Tidigare klubbar: Athleta Ladies FC, Rivers Angels FC, ZFK Spartak Subotica Ferencvaros, Kvarnsvedens IK,  Western Sydney (lån), Jiangsu Suning, Apollon Ladies, North Carolina Courage.
Landskamper: 25 A-landskamper för Ghana (tio gjorda mål), plus 38 U-landskamper.

Senaste nytt
Fler nyheter