Gruppsegern säkrad efter 4-1 mot Kalmar

• 6 mars 2021

Trots en decimerad trupp leverade Djurgården i sista gruppspelsmatchen där tvåmålsskyttarna Kalle Holmberg och Edward Chilufya visade vägen.

Det blev tvära kast i uttagningen av elvan inför matchen där Magnus Eriksson, Jacob Une Larsson, Aslak Witry och Emmanuel Banda utgick ur truppen med anledning av fredagens bekräftelse av coronasmitta i laget. Utöver det fick dessutom Haris Radetinac kliva av efter uppvärmningen så det var en ordentligt reducerad DIF-trupp med bara 16 spelare på plats.

På målvaktssidan var det dock oförändrat där Aleksandr Vasyutin vaktade buren bakom en backlinje bestående av Leo Cornic, Melker Jonsson, Hjalmar Ekdal och Elliot Käck.

På mittfältet återfanns trion Curtis Edwards, Hampus Finndell och Elias Andersson och framför dem mönstrades anfallstrojkan Edward Chilufya, Kalle Holmberg och Albion Ademi.

Matchförberedelserna påverkades givetvis av coronaläget i truppen men förutsättningarna var samtidigt mycket goda för avancemang till kvartsfinal med tanke på Djurgårdens målskillnad med åtta plusmål. Förlust med tre bollar bakåt skulle ha räckt men Kim & Tolle hade varit mycket tydliga med att det var tre poäng och offensiv som gällde med förhoppning om fördel av hemmaplan i en eventuell kvartsfinal.

Något som DIF-spelarna verkade ha tagit fasta på. Redan i första minuten kom en snabb bollerövring på offensiv planhalva där Kalle Holmberg hittade Edward Chilufya som löpte sig fri mitt emellan Kalmars mittbackar. Avslutet från Chili var oklanderligt och DIF hade fått en drömstart.

Minuten efter var det mycket nära ett andra mål när Albion Ademi sköt en frispark i stolpen och strax därpå var Chilufya på väg igenom på nytt på sin kant, men denna gång gick skottet utanför högra stolpen.

Omdömet chockstart kändes minst sagt passande fast även Kalmar kom så småningom igång och Carl Gustavsson såg till att Aleksandr Vasyutin fick sträcka ut ordentligt när han parerade dennes avslut. Men det var bara ett temporärt avbrott i DIF-dominansen. I nionde minuten bröt sig Leo Cornic fram på högerkanten och slog ett välavvägt inlägg som Kalle Holmberg behärskat nickade in till 2-0.

Det var energi, spelglädje och fortsatt full fart framåt för DIF. I 18:e minuten var det sedan dags för trean när glödhete Chilufya fick en boll i djupled och sprintade sig fram för att sedan rulla in 3-0 bakom Lucas Hägg-Johansson.

Att säga att matchen var dödad var kanske rent tekniskt missvisande. Men det faktum att Kalmar vid det här laget behövde göra minst åtta mål för att nå avancemang påverkade givetvis gästernas entusiasm – även om Filip Sachpekidis satte Vasyutin i arbete med ett hyfsat skott i 27:e minuten och Melker Jonsson därefter styrde undan ett inspel från vänster som rullade decimetern utanför det egna målet.

Precis innan dess hade dock fyran legat på lut när Albion Ademi högg på en målvaktsretur där bollen dessvärre smet över ribban. Men Kalmar var piggare nu och Aleksandr Vasyutin fick visa sina kvaliteter han avstyrde ett friläge för Johan Arvidsson.

För Edwards Chilufyas del var han givtevis sugen på ett nytt hattrick i cupen och han var inte långt ifrån när han löpte sig fri mot mål efter en utmärkt djupledsboll av Elliot Käck. Den här gången gick dock bollen på fel sida av stolpen och Chili fick jaga vidare efter sitt tredje mål.

Det var en fortsatt chansrikt och svängig match hela vägen och i 41:a minuten skulle Kalmar sätta en reducering. Carl Gustafsson fick en cut back från vänster som han rullade in och därmed var Djurgårdens första insläppta mål i cupen ett faktum. Det kunde ha blivit ett till när Douglas Bergqvist sköt över i ett utmärkt läge på övertid men 3-1 stod sig och DIF kunde gå till halvtidsvila med tvåmålsledning.
– En jättebra halvlek, lite sämre mot slutet, men vi börjar jättebra. Vi vinner boll, äger boll högt och gör mål på våra chanser. Det gäller att göra jobbet och fortsätta så. Vi slappnar av lite i slutet och gör enkla misstag men annars ser det bra ut, summerade Kalle Holmberg för C More i pausen.

Det blev ett byte inför andra halvlek när Nicklas Bärkroth klev in istället för Albion Ademi. Kalmar hade emellertid inte kastat in handduken och Vasyutin fick inleda halvleken med en svettig dubbelräddning när KFF tryckte på.

Kalmar var fortsatt pigga framåt men även Nicklas Bärkroth var på hugget och drog iväg ett tungt skott i 53:e minuten som flög precis utanför stolpen. Intensiteten hade nu bedarrade något och chanserna var färre även om Isak Magnusson var hyfsat nära en reducering för gästerna med ett skott 56:e minuten.

För Djurgården fanns inget egentligt behov av att driva upp tempot och resultatet bevakades samtidigt som Linus Tagesson kom in istället för Leo Cornic med timmen spelad. Men Kalle Holmberg hade inga planer på att sluta jaga i offensiven och när Sebastian Ring slog en snål hemåtpass högg ”Kula” som en kobra och lättade in 4-1.

Nu jagade både Holmberg och Chilufya hattrick och de två var ytterst nära när de nästan kolliderade på ett inspel som rensades undan i sista stund. Kalle Holmbergs möjligheter till hattrick försvann dock i och med ett byte med kvarten kvar då det var dags för en spännande debut. Joel Asoro klev in för sina första minuter i den blårandiga tröjan och han fick sällskap av Mattias Mitku som kom in strax efter istället för Elias Andersson.

Någon större dramatik återstod inte i matchen som var säkrad vid det här laget och DIF städade av de sista tio minuterna enligt plan. Seger med 4-1 ger maximala nio poäng och sammanlagd målskillnad på 12-1. Något som talar tydligt för en seedad lottning med hemmaplan i den kommande kvartsfinalen.
– En stabil match och jag tycker att vi gör fyra fina mål. Vi jobbar bra i vårt presspel som vi fokuserat på under de senaste veckorna. Sedan har vi en stark trupp i år och även om det är många spelare borta så är det många som visar god form och tar chansen här idag, sa Elias Andersson till C More efteråt.

6 mars, lördag 17:00Tele2 Arena