Grymt skön premiärseger mot KIF Örebro

• Damer
  • 17 apr 2021

Ett drömmål från Sara Olai och en straffräddning från Kelsey Daugherty kombinerat med en uppoffrande laginsats såg till att Djurgården vann premiären med 1-0 på Stadion.

Den damallsvenska premiärelvan såg ut på följande sätt: Kelsey Daugherty tog plats mellan stolparna bakom en backlinje där lagkapten Sheila van den Bulk bildade mittbackspar med Gudrun Arnardottir, samtidigt som Portia Boakye och Sara Olai återfanns som ytterbackar.

På mittfältet gjorde Louise Hvarfner comeback efter huvudskadan med Nellie Lilja bredvid sig och Linda Motlhalo som offensiv spets. I anfallet tog Hayley Dowd plats på topp tillsammans med Daniela Zamora, som gjorde sin första DIF-match från start i en roll som vänsterytter, och Hanna Ekengren som tog hand om högerkanten.

Det var strålande förutsättningar med solig vårvärme, klorofyllgrönt Stadion-gräs och i alla fall åtta blårandiga supportrar på plats - alltid en början på ett publikinsläpp som förhoppningsvis kan utökas framöver.

Som alltid vid premiärer fanns det en stor nyfikenhet på vad årets upplaga av DIF skulle kunna åstadkomma och intressanta indikationer skulle ges, dock med vetskap om att uppladdningen blivit lite ryckig med oturliga skador och spelare på landslagsuppdrag.

Även Örebro hade haft en lite bökig försäsong och matchinledningen blev, inte helt ologiskt, ganska trevande med lite övertag i bollinnehav för gästerna. Men i nionde minuten började Djurgården kombinera i ett fint anfall som avslutades av Hayley Dowd, vars skott dock smet en bit över.

Örebro svarade upp direkt efter med en chans där Nathalie Hoff Persson sköt metern utanför efter en soloraid. Men det var Djurgården som skulle koppla greppet. Efter ett fin förarbete från Hayley Dowd spelades bollen in i boxen där Hanna Ekengren fanns på plats och stötte den bak till offensiva ytterbacken Sara Olai. Träffen var klockren och bollen seglade in i krysset, helt otagbart för Tove Enblom i gästernas mål.

En drömstart för DIF men även ett mål som fick fart på Örebro som omgående skapade några halvchanser och också hade en boll i mål, från välbekanta Jenna Hellstrom, som dömdes bort för offside. Lite slarv i uppspelsfasen bjöd sedan Hellstrom på ett nytt läge kort därefter där hennes skott gick strax över.

Djurgården hade å sin sida en del fina anfall och kombinationer men de ledde inte fram till riktigt vassa chanser. Fast i 36:e minuten hettade det till rejält när Daniela Zamora knäade bollen stenhårt i ribban efter en hörna och Örebro kom undan med blotta förskräckelsen.

De sista tio minuterna var det bättre tryck framåt för blåränderna som ofta jobbade sig fram via kanterna och hotade med inspel i boxen. I sista matchminuten fick DIF dessutom ett utsökt frisparksläge metern utanför straffområdet men Sara Olais skott blockerades av muren. Precis efteråt gick sedan halvtidsvisslan och Djurgården kunde gå in för halvtidspaus i ledning.

Det var en oförändrad elva som klev ut och precis som i första halvlek blev det en lite ostrukturerad inledning med visst övertag för gästerna. Dock utan att oroa på sista tredjedelen och första chansen var istället Djurgårdens när Zamora ruschade mot en djupledsboll från Sara Olai, dessvärre utan att hinna hela vägen fram.

DIF flyttade upp spelet nu under en period och med timmen spelad kändes det stabilt med god kontroll på matchen. Riktigt nära ett andra mål var det också när Hayley Dowd slet sig loss i djupled och gick på ett avslut med vänstern som gick i burgaveln.

Men även Örebro skulle hota när Nathalie Hoff Persson sköt decimetern över från nära håll efter ett högerinlägg. Tempot var dock hyfsat nedskruvat nu i matchen och Djurgården ville gärna se tiden ticka iväg.

I 71:a minuten såg dock den planen ut att gå om intet när Örebro fick straffspark. Men Kelsey Daugherty ville annat och parerade akrobatiskt Karin Lundins straff till stort jubel på Stadion.

Men det gick inte att andas ut med tanke på att Sara Olai åkte på rött kort i samband med straffsituationen. Kvarten återstod och Fanny Lång klev in och tog plats i backlinjen medan Linda Motlhalo klev ut.

Det var intensivt och lite småhetsigt på planen när matchen gick in i slutfasen och Örebro satsade allt på en forcering. DIF stärkte upp defensiven ånyo när Ellen Andersson klev in istället för Hanna Ekengren och målet var tydligt - att stänga igen bakåt.

Minuterna segade sig fram men DIF höll fortet starkt med sin fembackslinje. Trycket var stundtals kompakt men DIF stred heroiskt och rensade bollar frenetiskt. I 89:e fick sedan Alexandra Takounda debutera samtidigt som matchen gick in på fyra tilläggsminuter. I 92:e blev det riktigt otäckt bakåt när Carly Wickenheiser fick ett gyllene läge att gå på avslut men skottet gick lyckligtvis långt över.

Strax efter blåste Lovisa Johansson av matchen och därmed fick Djurgården en kanonstart på säsongen och tog dessutom första segern mot KIF Örebro sedan 2012. En redan härlig dag blev ännu lite härligare och nu laddas batterierna om inför nästa helg. Då väntar bortamöte mot Kristianstads DFF lördag den 24 april då vi hoppas på nya poäng.

17 april, lördag 15:00Stockholms Stadion