Hjalmar Ekdal klar för DIF

Djurgården stärker upp defensiven med den 22-årige försvararen som skriver på för fyra år.

Ytterligare en förstärkning av den blårandiga backlinjen är på plats när Hjalmar Ekdal nu ansluter. En försvarare som imponerat i IK Sirius under fjolåret och som gör sig redo för att dra på sig den blårandiga tröjan under de kommande fyra åren.

En efterlängtad påskrift för Hjalmar där det varit en hel del rykten som surrat under en tid innan övergången till slut blev klar.
– Jag var inte direkt orolig men det har ändå dragit ut lite på tiden. Så det är skönt att det är i mål och jag ser väldigt mycket fram emot att komma igång, säger Hjalmar som kände att Djurgården var det rätta steget för honom. 
– Det är en blandning av att Djurgården var entusiastiska och sugna på mig samtidigt som jag inte riktigt såg en framtid i Hammarby. Det bidrog till att jag sökte mig bort och Djurgården har visat att de tror på mig och att jag kommer passa bra in både i laget och spelet. 

Närmast kommer Hjalmar från en stark säsong i Sirius där han spelade 26 allsvenska matcher och skaffade sig mycket nyttig erfarenhet.
 – Det var mitt första år i Allsvenskan där jag fick spela kontinuerligt och det har gått bra. Jag tycker att jag anpassade mig rätt snabbt till spelet och nivån. Det visade sig genom att jag fick spela mycket och fick förtroende från Henrik Rydström. Jag passade bra in i Sirius sätt att spela fotboll och grabbarna välkomnade mig bra in i laget. Så jag är väldigt glad att jag fick den chansen och jag tror att jag bevisade för mig själv, och en del andra, att jag klarar av att spela på allsvensk nivå.

Insatser som även gett genklang i landslagssammanhang där Hjalmar gjorde debut i det svenska U21-landslaget i höstas och därmed följer samma blågula bana som hans äldre bror Albin, (för närvarande i Sampdoria), inledde för ett antal år sedan. 
– Det har gett mig ytterligare självförtroende och är ett kvitto på att jag håller en hög kvalitet.

Ser man till Hjalmars styrkor på planen är han ofta omnämnd som en mittback med god spelförståelse. Något som han själv kan instämma i.
– Jag skulle säga att jag är en spelskicklig mittback som är bolltrygg, läser spelet smart och även är rätt bra i huvudspelet, förklarar Hjalmar som gärna bidrar i offensiven under speluppbygganden.
– Jag gillar att vara bollförande, styra spelet och kontrollera bollen. Det är nog rätt jämnt mellan mina offensiva och defensiva styrkor, men jag sticker kanske ut mer som en offensiv mittback. 

Egenskaper som vi lär få se mer av framöver och Hjalmar känner att han kommer att passa väl in i Djurgårdens sätt att spela.
– Jag tror att det kommer att passa mig bra. Jag pratade en del med Thomas Lagerlöf och han uttryckte att jag skulle passa bra in och det tror jag också. Det har känts så när vi har mött Djurgården med Sirius och när jag sett DIF spela, att mina egenskaper kommer att passa bra.

Att Hjalmar är Stockholmare sedan barnsben ger dessutom ett extra plus i valet av DIF.
– För mig är den sociala biten utanför fotbollen viktig och det är skönt att ha familj och vänner här hemma i Stockholm. Så det är en enorm trygghet, berättar Hjalmar som har god koll på sin nya förening där många kompisar spelar och har spelat.
– Tyvärr är det några av dem som har lämnat som till exempel Jesper Karlström, Jonathan Augustinsson och även Felix Beijmo, som är en av mina närmsta vänner, och genom dem har jag bara hört gott om Djurgården. Men Elias Andersson spelade jag ju med i Sirius och det finns en del andra som jag känner bra, så det är skönt.

Lagkompisar han kommer att träffa när laget samlas igen den 11 januari för att kicka igång den stundande säsongen och Hjalmar har målsättningen klar inför 2021.
– Att komma in i Djurgården så fort som det går där jag förhoppningsvis kan spela så mycket som möjligt och hjälpa laget. Formen är bra och jag har tränat på mycket under ledigheten som de flesta självklart gör. Men det är alltid en startsträcka på försäsongen så det gäller att ligga i direkt när vi kör igång, summerar han.

Bosse om Hjalmar

Därmed har sportchef Bosse Andersson rekryterat en fjärde försvarare till sitt kommande lagbygge med en stark defensiv som börjar ta en intressant form inför säsongsstarten.
– Hjalmar är en spännande och modern mittbackstalang som har haft en fin utveckling i Frej och Sirius. Han är spelskicklig, passningssäker och täcker in det mesta i sitt mittbacksspel. En spelare som har väldigt goda framtidsutsikter och det ska bli intressant att följa honom under de kommande åren hos oss, berättar Bosse.
 

Fakta Hjalmar Ekdal

Position: Försvarare
Längd: 188 cm
Född: 21 oktober 1998
Tröjnummer: 3
Tidigare klubbar: IK Sirius, IK Frej, Hammarby, Assyriska FF, UNC Wilmington Seahawks, BP 
Landskamper: Sverige U21(1), U19 (2)

Senaste nytt
Fler nyheter