Hjalmar Ekdal målskytt igen i 1-1-matchen mot Malmö FF

• 18 sep 2021

Mycket kamp, många dueller, en bra fotbollsmatch och två mål präglade toppmatchen i Allsvenskan som slutade 1-1 under lördagseftermiddagen.

Malmö Stadion var spelplatsen för lördagens match mot Malmö FF med start klockan 15. Ett Malmö som spelade 0-3 mot Juventus i Champions League i veckan och där spekulationerna inför matchen var åt vilket håll det påverkat Skånelaget i form av ork och fräschet på spelarna.

I och med rådande restriktioner fanns ingen möjlighet för Djurgårdare att köpa biljetter till matchen, så hemmastödet skulle vara enhälligt och något för våra spelare att hantera.

Djurgården startelva var den samma som i senaste matchen hemma mot Hammarby med Widell Zetterström i mål, en backlinje från vänster med Elliot Käck, Hjalmar Ekdal, Jacob Une Larsson, och Jesper Nyholm. På mittfältet startade Hampus Finndell, Rasmus Schüller, och lagkapten Mange Eriksson, och i anfallet flankerades Joel Asoro av Edward Chilufya och Haris Radetinac.

Elliot och Hampus stod på två varningar vardera och vid varning i matchen missar de onsdagens match hemma mot Degerfors.

Malmö inledde med att spela långt upp mot den notoriske målskytten Antonio Colak och hade en del boll de inledande minuterna. Matchens första målchans var emellertid Djurgårdens och kom i den femte minuten när Haris Radetinac klev in från sin vänsterkant och avslutade mot bortre gaveln där bollen gick förbi Johan Dahlin i målet men dessvärre träffade utsidan av stolpen.

Malmö fortsatte att ha merparten av bollinnehavet men skapade inga målchanser, fram till den 15:e minuten när Jesper Nyholm hade bollen i eget straffområde men inte hade koll på spelaren bakom ryggen som klev in framför och en olycklig tramp på hälsenan resulterade i straff för hemmalaget.

Antonio Colak stegade upp och satte bollen högt till vänster och vi hade hamnat i underläge i matchen utan att ha släppt till en målchans innan dess. Snöpligt men mycket kvar att spela av matchen!

Reaktion omedelbart när vi gick offensivt för en kvittering och bet oss fast långt ner på Malmös planhalva via en hörna och ett inkast nere vid hörnflaggan. Haris Radetinac spelade fram till Joel Asoro vid straffpunkten men han fick inte ordning på bollen i en annars gyllene position för ett avslut. Vi bet oss dock kvar offensivt med en frispark som Magne Eriksson skickade in i straffområdet men utan att resultera i något.

Malmö gillade inte hur Djurgården hade reagerat på målet och ett par tuffa dueller på kort tid renderade i ny frispark och gult kort till Anders Christiansen.

Strax därefter gick Malmö på offensiven och fick en frispark på mitten av vår planhalva som rensades undan av Jesper Nyholm.

Haris Radetinac var på spelhumör och huserade såväl ute på kanten som centralt i plan stundvis. Vid en duell strax utanför Malmös straffområde blev det irriterat mellan honom och Anders Christiansen men domare Mohammed Al Hakim lät spelarna reda ut det sinsemellan och lät spelet fortgå utan åtgärd. Det var emellanåt ett tufft duellspel på planen där båda lagen stod upp i kampen och hårt men sällan fult så här långt.

I takt med att vi gick framåt lite mer med en halvtimme spelad fick Malmö ett par omställningar och Jesper Nyholm stod för en fin aktion när han slängde sig och petade bort ett tidig inlägg från höger som annars hade satt Antonio Colak i ett väldigt farligt läge, och hörnan som följde blev resultatlös.

Vår kanske bästa chans kom efter 39 spelade minuter när Edward Chilufya stack på en snabb omställning och tog sig förbi sin back och kom till avslut. Dahlin i målet lyckades dock stöta bollen åt sidan och ut till en hörna, men där fanns en fin chans till kvittering och vi hade kommit till avslut på flera olika sätt så här långt i matchen och verkligen funnit sätt att ta oss förbi och igenom Malmös försvar.

Minuten senare var det istället Malmö som hade en bra chans att utöka sin ledning när de kom runt på sin offensiva vänsterkant och slog ett inlägg till bortre stolpen där nämnde Colak nickade från någon meters avstånd men flygandes i luften kom Widell Zetterström som stod för matchens svettigaste räddning! Returen tog Hjalmar Ekdal hand om och nickade bort bollen utom fara.

Halvleken slutade 0-1 efter straffen som var lika oturlig som odiskutabel. Men spelmässigt var halvleken jämn och det fanns gott hopp om en kvittering under de kommande 45 minuterna.

Andra halvlek inleddes med fortsatt tuffa dueller och stor vilja från båda lagen. Vi fortsatte att skapa chanser framåt och det känns som att det sista målet i den här matchen ännu inte har gjorts.

Vi hade fortsatt flera nycklar att luckra upp hemmaförsvaret med och skapade en del chanser utan att komma till de riktigt 100%-iga chanserna. Snabbheten i form av främst den offensiva trion gav Malmö-försvaret problem och Chili var sånär flera gånger att få fri yta med bollen.

Tidigt byte i DIF när Nicklas Bärkroth ersatte Joel Asoro i den 56:e minuten.

Bästa läget under den första kvarten av halvleken hade Hampus Finndell men hans skott räddades av Malmö-målvakten och returen togs undan av försvarare.

Jesper Nyholm vinkade på behandling och kunde inte spela vidare matchen i den 64:e minuten och tränarteamet bytte ut både honom och Hampus Finndell i och med det och in kom istället Leo Cornic och Emmanuel Banda. Det är Leos blott andra allsvenska framträdande efter att han gjorde debut mot Degerfors på bortaplan tidigare i våras.

Matchen fortsatte att vara jämn spelmässigt och känslan var att det var få mål i matchen sett till målchanser så här långt, vi tog möjligen över lite mer efter de tre bytena och Leo Cornic fick ett jätteläge efter bara någon minut på planen när han följde med upp i en blixtsnabb omställning och avslutade en svepande pass från Mange Eriksson, men även här var Malmö-försvarare i vägen när de slängde sig in i skottbanan. Chili hade ett fint läge i en snabb löpning mot mål men han fick bollen lite för långt ifrån sig i sista-touchen och Johan Dahlin kunde störta ut och avvärja.

Mindre än kvarten kvar på klockan nu och Djurgården-anfallen kom mestadels på högerkanten där Chili fortsatte att springa outtröttligt och fixade en hörna i den 79:e minuten.

Mange Eriksson slog hörnan som hamnade hos Elliot Käck på bortre ytan utanför straffområdet som måttade bollen tillbaka mot den sida där hörnan kom ifrån och där hade Hjalmar Ekdal dröjt sig kvar. Tur var väl det för med en behärskad bredsida satte han dit 1-1 i den 80:e minuten och det kändes fullt rättvist!

Ett par minuter senare kom Chili loss på sin kant igen och drog på ett avslut som nog var dagens hårdaste där den träffade i ribban vid första krysset! Ytterst nära några fantastiska minuter på Malmö Stadion, men fortsatt 1-1 när matchklockan närmade sig 85 och Haris Radetinac byttes ut mot Jesper Löfgren.

Ytterligare någon minut senare blev det lite flipperspel och en smart screening från Antonio Colak gav honom fritt utrymme i straffområdet från några få meter men Widell Zetterström stod för ytterligare en otrolig räddning och styrde ut bollen till hörna och manade på laget att släppa situationen med Colak och hitta fokuset på matchen igen.

Tre minuter kvar av ordinarie matchtid nu.

Malmö inledde en offensiv för att gå för tre poäng och komma ikapp i tabellen men det var svårt att ta sig fram mot vårt kompakta försvar där alltså Jesper Löfgren förstärkt ytterligare sedan några minuter. Widell Zetterström varnades för att ha tagit lite för lång tid på sig vid en inspark.

Tilläggstid 4 minuter. Fortsatt mycket kamp och dueller på planen. Nicklas Bärkroth slet förtjänstfullt och uppehöll Malmö-försvaret, precis som Chili som tvingade hemmalaget att dra på sig frisparkar i vårt omställningsspel och därmed kom deras riktiga slutforcering av sig.

Matchen slutade 1-1 efter en fin fotbollsmatch mellan två lag som levde upp till förväntningarna på två topplag i Allsvenskan. Hjalmar Ekdal blev målskytt för andra matchen i rad, Jacob Widell Zetterström gjorde återigen en fin match mellan stolparna, och vi håller oss kvar i den absoluta toppen av tabellen.

Intervjuer med spelare och tränare efter matchen hittar du här.

Nästa match är mot Degerfors på hemmaplan redan på onsdag. På måndag den 20 september klockan 10:00 släpper vi de biljetter som finns kvar till allmän försäljning. Information och länk till det biljettsläppet kommer här på DIF.se under måndag morgon.

18 september, lördag 15:00Eleda Stadion