Inga poäng mot Kristianstad

• Damer
  • 16 okt 2021

Djurgårdens förlustfria svit på Stadion från i våras bröts under lördagen när ett starkt KDFF vann med 4-1.

Det blev ett par förändringar i startelvan som tog sig an Kristianstad. I målet var det dock oförändrat där Kelsey Daugherty tog plats men i försvaret klev Sara Olai in i trebackslinjen tillsammans med Sheila van den Bulk och Portia Boakye medan Julia Walentowicz och Fanny Lång spelade wingbacks.

På mittfältet återfanns den välbekanta trion Elizabeth Addo, Nellie Lilja och Linda Motlhalo och på topp gjorde Tilde Lindwall sin första match från start sedan återkomsten från skadan med Hayley Dowd som anfallspartner.

Årets näst sista hemmamatch gick av stapeln på ett höstsoligt Stockholms Stadion där ett Djurgården med allsvenska kontraktet säkrat och Champions League-platserna på långt avstånd fokuserade på att plocka poäng för att landa på bästa möjliga tabellplacering. På motståndarsidan väntade ett formstarkt Kristianstad som gått starkt under hösten med en bevisligen formtoppad Sveindis Jane Jonsdottir längst fram.

Djurgården startade piggt och första avslutet avlossades redan i andra minuten när Linda Motlhalo fick utrymme strax utanför straffområdet. Bollen greppades dock säkert av Melina Loeck i gästernas kasse. Kristianstad svarade med en farlig nick på hörna från Anna Welin och fortsatte att hota via fasta situationer, där de långa inkasten från Jonsdottir var ett påtagligt vapen för gästerna.

Men det var ett distansskott som skulle ge Kristianstad ledningen i nionde minuten när Anna Welin drog till med vänstern där Kelsey Daugherty inte lyckades parera skottet. Uppförsbacke direkt och DIF fick börja jaga kvittering.

Det var nära utjämning i den 17:e minuten när Elizabeth Addo drog iväg en riktig kanon från distans som dock räddades akrobatiskt av Loeck. DIF var inne i en bra period nu och skapade tryck framåt men utan att få till riktigt heta chanser. Speluppbyggnaden fungerade bra och gav en hel del framstötar på kanterna, samtidigt var gästernas defensiv solid och fysiskt svårforcerad på sista tredjedelen.

Men en individuell prestation från Linda Motlhalo bröt mönstret när hon drev fram, väggade och fick till ett hyfsat farligt skott som Loeck parerade. I övrigt var det fortsatt chansfattig  och den blårandiga defensiven var så långt tät även den, men det såg lite oroligt ut i 36:e när Therese Åsland fick fritt skottläge i boxen, avslutet blockerades dock.

Chansen gav energi till gästerna och Kelsey Daugherty stod för en vass räddning kort därefter på ett rungande vänsterskott som var på väg mot krysset. Men i 43:e minuten kunde inte Daugherty stoppa bollen när Sveindis Jane Jonsdottir fick fritt fält i djupled och kunde rulla in Kristianstads andra mål för dagen.

I sista minuten var det sedan nära ytterligare ett mål bakåt men Daugherty sträckte ut och tippade Evelina Summmanens skott över ribban, Strax efter blåstes halvleken av och DIF fick gå till pausvila med tvåmålsunderläge och en tuff uppgift att vända på steken i andra.

Inga förändringar i uppställningen inför andra halvlek och Jonsdottir fortsatte att oroa i djupled när hon rann igenom och chippade över en utrusande Daugherty, men Fanny Lång fanns på plats bakom och rensade undan.

I 51:a minuten osade det katt igen när Summanen var nära att stöta in bollen men Daugherty kom ut och störde i sista sekunden. Kristianstad vann mycket boll nu och tryckte på för utökning medan Djurgården hade svårt att få fart på attackerna framåt.

Men i den 55:e minuten tog sig Fanny Lång fram effektivt på vänsterkanten och slog en cutback till Hayley Dowd som dessvärre inte fick avslutet på mål. Träffade mål gjorde dock Evelina Summanen strax efter när hon drog iväg ett smart lobbskott från nästan halva planen då hon såg att Kelsey Daugherty var långt ute.

Onekligen ett uppseendeväckande mål och den redan branta uppförsbacken blev därmed ännu mer svårforcerad med tremålsunderläge. En reducering var dock inte långt borta när Tilde Lindwall stod för en fin framspelning i djupled till en fri Hayley Dowd, men den amerikanska anfallarens skott gick över målramen även denna gång.

Lindwall stod för en stark bollerövring strax efter vilket gav Dowd ett nytt läge, men den här gången stoppades skottet av Loeck. Men på den efterföljande hörnan från Fanny Lång kom i alla fall en efterlängtad reducering när Sara Olai höll sig framme och nickade in bollen.

Ett skönt mål som gav energi och dessutom kom nya pigga ben in i samband med hörnan då Hanna Ekengren och Daniela Zamora ersatte Julia Walentowicz och Elizabeth Addo. Med knappa 20 minuter kvar fanns det fortfarande hopp och efter en snabb omställning kom ett läge för Tilde Lindwall som dock sköt rakt i skopan på Loeck.

I 77.e var det sedan dags för Alexandra Takounda att ersätta Hayley Dowd och hon fick omgående bevittna en stolpträff på en farlig frispark från Summanens känsliga fot. Blåränderna jobbade dock oförtrutet vidare och jagade ytterligare mål där Tilde Lindwall var på väg igenom men stoppades av en glidtackling i straffområdet.

Inget mål denna gång men Magnus Pålsson fortsatte att fylla på med nya krafter då Nea Flyborg fick göra ett nytt allsvenskt inhopp. Strax efter var sedan Tilde Lindwall nära närkänning igen, efter ett lurigt inspel från Zamora, men skottet från snäv vinkel tog i burgaveln.

Istället kunde Jutta Rantala definitivt döda matchen när hon satte 4-1 i 87:e minuten och det var game over för DIF, även om Alexandra Takounda nosade på en reducering med att par fina chanser. I den tredje övertidsminuten prickade dessutom Tilde Lindwall stolpen men det här var inte Djurgårdens dag där Kristianstad dessutom bjöd på starkt motstånd.

Första förlusten på Stadion sedan 17 maj, då BK Häcken vann, var därmed ett faktum. Det är också Djurgårdens kommande motståndare i den näst sista omgången efter ett två veckor långt landslagsuppehåll.

16 oktober, lördag 15:00Stockholms Stadion