Joel Asoro klar för Djurgården

Djurgården förstärker med en rejäl transferbomb när 21-årige anfallaren Joel Asoro ansluter från Swansea och skriver på för fyra år.

Med 21 blågula U21-landskamper och klubbadresser som Genoa, Groningen, Swansea och Sunderland behöver kanske inte Joel Asoro någon närmare presentation. En anfallare som trots sin relativt unga ålder redan hunnit med väldigt mycket under sin fotbollsresa som nu kommer att fortsätta i Djurgården.

Ett fyraårigt kontrakt är nyligen påskrivet och Joel återvänder därmed till Sverige för att dra på sig den blårandiga tröjan.
– Det kändes som helt rätt beslut att tacka ja. Jag har haft många vänner som spelat i Djurgården och alltid haft bra koll på Bosse Andersson som känt mig sedan jag var liten. Så det har känts som att jag har en koppling till Djurgården och det har funnits med mig att jag någon gång ska spela här. Jag sa att om jag ska flytta tillbaka till Sverige är Djurgården den förening som ligger närmast hjärtat så det blev ett självklart val, berättar Joel som betonar att det varit viktigt för honom att få en omstart.
– Jag vill kunna känna sig hemma och spela i ett lag som vill bygga upp mig och där jag för egen del kan vara med och bygga upp laget. Jag fick inte den speltid som jag hoppades på i Genoa och det har såklart varit jobbigt. Men jag har fortfarande höga ambitioner med min fotboll, så för mig var det här ett väldigt bra upplägg att få komma hem till Sverige och Djurgården för att starta om.

Som före detta BP-spelare känner Joel flera av spelarna i laget sedan tidigare och har även pratat en del med tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf där han tycker att det varit en bra kommunikation kring hans kommande roll i laget.
– Jag har träffat tränarna och pratat med dem och känner att jag får ett stort förtroende från dem och hela föreningen. Det är en viktig bit för mig och Djurgården blir en långsiktig plan där det är upp till mig att starta om eftersom jag fortfarande har ambitioner att ta mig ut i Europa på sikt.

Joels fotbollsresa fram tills nu har varit intensiv och innehållit ett antal europeiska stationer med spel i England, Wales, Holland och Italien.
– Jag flyttade utomlands till Sunderland när jag var 15 år. En varm och snäll klubb som tog hand om mig väldigt väl och där det gick bra för mig. Jag var där i tre år sedan så flyttade jag till Swansea och var där ett år för att sedan gå på lån till Groningen. Efter det så gick jag på lån till Genoa, kom tillbaka igen och nu så är det Djurgården som gäller, förklarar Joel som poängterar att han upplevt och lärt sig mycket på vägen.
– Jag har samlat på mig mycket erfarenhet och utvecklats mycket som både spelare och människa när jag spelat utomlands. Man lär sig mycket om kulturerna i länderna också så det har varit lärorikt för mig att gå igenom hela den här perioden.

De flesta med kännedom om svensk fotboll har redan god koll på Joels egenskaper som spelare med tanke på hans många matcher i svenska U21-landslaget. Egenskaper som slipats ytterligare under tiden utomlands.
– Jag vill visa att jag är ännu snabbare nu än när jag var yngre och även mitt duellspel har blivit bättre. Sedan har jag en bra spelförståelse och en sak till är att jag har väldigt långa inkast som kan vara användbara, säger Joel som klarar att spela på ett antal olika offensiva positioner men som trivs bäst i mitten.
– Det är som central anfallare jag kan få ut mest, så det är där jag vill spela.

Att han dessutom får tröjnummer 10 i DIF är en tydlig signal som Joel uppskattar.
– Redan där så känner man: Lets go, nu kör vi! Så det är klart att jag blir glad över att få nummer 10 och känner att det är ett stort ansvar som jag gärna tar, berättar Joel som trivs med förväntningar och inte är rädd för att det skulle bli till en press.
– Press vet jag inte om man ska kalla det men jag har höga krav på mig själv. Jag kommer att köra på för fullt och tröjnumret visar att föreningen vill pusha mig till min högsta nivå.

Vad som sedan sker får framtiden utvisa men Joel siktar högt och hoppas kunna bidra till nya framgångar för DIF.
– Jag hoppas på att kunna åstadkomma någonting bra och man vill alltid vara med och skriva klubbhistoria. Sedan handlar det självklart om att ha kul på vägen dit och fortsätta bygga upp mig själv som spelare. Man vill ju att det ska vara som en stor familj och den känslan har jag fått av Djurgården, summerar han.

Bosse om Joel

För sportchef Bosse Anderssons del smäller han som sagt av en riktigt skön transferbomb och han är mycket glad och nöjd med att tillfoga en spelare av Joels kaliber i truppen.
– Det är klart att vi är stolta över att kunna göra en sådan här lösning. Nu får vi in en av Sveriges skickligaste och mest talangfulla spelare de senaste åren i svensk fotboll som har haft det lite tuffare på sistone där Joel väljer att komma till Djurgården för att få en omstart. Vi vill göra det långsiktigt och har kommit överens med Swansea om en permanent övergång där Joel har skrivit på ett fyraårigt avtal med Djurgården. Det är vi oerhört glada och tacksamma för, säger Bosse som har följt Joel under hans snabba utveckling från ungdomsspelare i BP till spel i de europeiska ligorna. 
– Vi vet ju att Joel var ung och talangfull när han lämnade Sverige och har kunnat följa honom i U21-landslaget med sin snabbhet, kraftfullhet och spelskicklighet. Han spelade ju i Sunderland i Premier League och sedan hade han en bra period i Groningen och hade inte coronapandemin kommit så hade han nog kunnat vara kvar där. Det är ju en konstig tid i fotbollsvärlden just nu och det kanske bidrog till att alla bitar föll på plats med den här övergången, en bra tajming helt enkelt. Sedan har det gått väldigt fort den här sista veckan men det har också berott på att Joel hade som mål att komma till Djurgården och Stockholm. När vi sedan hade diskussioner med Swansea så pratade vi om olika lösningar, typ kortare eller längre lån, Vi ville dock först och främst hitta en långsiktig lösning och i slutet av veckan så diskuterades endast en transfer mellan klubbarna.

Bosse får in en forward som kommer att bli ett mycket intressant tillskott i den blårandiga offensiven. Men han betonar samtidigt vikten av att erbjuda en lugn och trygg miljö för Joel att starta om i.
– Joel har en snabbhet, kraftfulhet och spelskicklighet samt ett målsinne som få fotbollspelare har och är dessutom kreativ på planen. Han har speciella egenskaper och är väldigt spelskicklig, samtidigt ska man ha klart för sig att han har haft en tuff tid. Men det här känns som ett projekt med helt rätt tajming och det kommer att bli spännande för Djurgården på sikt. När vi fört diskussioner med Joel blir man ju stimulerad av att det ger oss möjlighet till sportslig framgång och samtidigt finns en tanke på att det på sikt ska bära av ut i fotbollsvärlden igen för Joel. Han har höga ambitioner och siktar på att gå vidare framöver och vi ska ge honom en bra miljö där han ska känna lugn och ro. Vår plan är att Joel börjar träna med laget tisdagen den 16 februari och därefter har vi planerat att ha en öppen träning med laget torsdagen den 18 februari, sammanfattar Bosse. 

Fakta Joel Asoro

Position: Anfallare
Tröjnummer: 10
Född: 27 april 1999
Tidigare klubbar: Genoa, FC Groningen, Swansea City, Sunderland, BP, IFK Haninge,
Landskamper: Sverige U21 (17 st), U17 (17 st) U16 (10 st)

Senaste nytt
Fler nyheter