Kryss i dramatiskt derby

• 16 maj 2021

Det blev en händelserik och intensiv match mot Hammarby där DIF var i ledningen två gånger om men fick nöja sig med oavgjort efter 2-2 vid full tid.

Det blev en ändring i elvan inför derbyt där Hampus Finndell var tillbaka efter sjukdom och tog plats på mittfältet tillsammans med en likaså friskförklarad Rasmus Schüller och lagkapten Magnus Eriksson.

I övrigt var det en välbekant uppställning med Aleksandr Vasyutin mellan stolparna och Aslak Witry, Jacob Une Larsson, Hjalmar Ekdal och Elliot Käck i backlinjen. Längst fram var det också förnyat förtroende för trion Edward Chilufya, Kalle Holmberg och Nicklas Bärkroth.

Det var som alltid väldigt mycket på spel inför Djurgårdens första allsvenska derby för i år. En oerhört stark blårandig säsongsinledning fanns i ryggen men samtidigt är ju derbyn oftast helt frikopplade från seriespelets logik.

För Djurgårdens del gällde det att bibehålla det vägvinnande och snabba spel som skördat framgångar tidigare under året samtidigt som ett Hammarby med en uppåtgående formkurva och oroväckande snabba omställningar i verktygslådan väntade på andra sidan. ”Vi behöver ha en balans mellan aggressivitet och lugn”, konstaterade Kim Bergstrand inför avspark där Djurgården inledde piggt och i fjärde minuten gick Magnus Eriksson på ett avslut med högern som smet strax utanför.

Med tio minuter spelade var det sedan oroligt åt andra hållet när en boll damp ner framför fötterna på Astrit Selmani  i straffområdet men Jacob Une Larsson hann emellan och bröt. I övrigt var det ganska jämt fördelat i bollinnehavet och attackerna mellan lagen med ganska stora ytor som fanns tillgängliga offensivt åt båda håll.

En sådan yta fick Gustav Ludwigson i 21:a då det osade katt i eget straffområde men DIF-försvaret hann parera i sista stund. Mer oro följde sedan strax efter när Aleksandr Vasyutin fick kliva av efter att sträckt sig vid en utspark och Tommi Vaiho gjorde sig snabbt redo och klev in för att ersätta.

Strax efter var farligt bakåt igen när Astrit Selmani fick fritt fram i djupled men en stark Jacob Une Larsson hann ikapp och vann duellen. Men de här chanserna påvisade symtom på att Djurgårdens spel inte riktigt stämde där Hammarby ofta kunde ofta erövra boll efter en del slarviga passningar och sedan ställa om.

Men även DIF låg på i presspelet och Edward Chilufya erövrade boll och la upp för Rasmus Schüller var skott dock stoppades av Jon Gudni Fjoluson. Annars var det Hammarby som hotade mest i sina kvicka kontringar där de ofta kom i 3-mot-3-lägen eller liknande.

I 38:e fick dock Aslak Witry ett gyllene läge när han kunde ta ner bollen ostört i boxen men sköt utanför med vänstern. Minuten efter fastnade hjärtat i halsgropen när Selmani kom helt fri men Tommi Vaiho parerade avslutet skickligt och storspelande Une Larsson följde upp och rensade undan bollen när den sakta rullade mot mål.

Lika farligt var det dock för Djurgårdens del i 44:e minuten när Nicklas Bärkroth slog ett inlägg som Edward Chilufya mötte på volley med ett avslut som strök bortre stolpen. Chans-bonanzan fortsatte därefter när Gustav Ludwigson hade öppen gata mot mål och sköt precis utanför bortre stolpen.

Men det fanns en spelare som hade siktet inställt under halvleken. Kalle Holmberg spelades fram av Edward Chilufya, tog emot och dunkade in 1-0 med ett välkalibrerat skott i den tredje övertidminuten av halvleken. Galet skönt och strax efter gick halvtidssignalen från Kristoffer Karlsson efter 45 minuter där DIF var i en glädjande ledning trots att man var illa ute under ett flertal gånger under halvleken.
– Vi gör det helt okej ändå, men deras omställningar är farliga. Vi tappar för många enkla bollar och låter Amoo komma rättvänd, men annars en bra match och skönt att få göra mål igen, sa målskytten Kalle Holmberg till dicovery+.

Det blev dubbla byten i halvtid där Jacob Une Larsson dessvärre tvingades kliva av efter känningar under första 45 och Jesper Löfgren ersatte. Även Nicklas Bärkroth gick ut och Haris Radetinac ersatte på kanten när DIF gick ut för att försvara - och förhoppningsvis utöka - ledningen.

Men det gick inte som det var tänkt utan istället kom 1-1 redan i 48:e minuten när Gustav Ludwigson stötte in ett inspel från höger. Ett tungt bakslag men det var mycket nära en DIF-replik i anfallet efter när Radetinac satte ett smart inspel in i boxen som väggades fram till Kalle Holmberg. Avslutet stoppades dock skickligt av David Oustedt.

Det var en synnerligen actionpackad match och den fortsatte i samma anda när Ludwigson var mycket nära ett andra mål med en nick från nära håll. Även DIF malde på framåt och det kändes som att det låg ett mål i luften, som också skulle bli blårandigt. Det inleddes med att Oustedt räddade ett lurigt avslut från aktive Radetinac men den efterföljande hörnan skulle däremot resultera.

Visserligen rensades den undan av det grönvita försvaret men andrabollen tog Hampus Finndell hand om på bästa sätt. Hampus slog till med ett klassavslut när han med en saxspark borrade in bollen i mål via stolpen och DIF var åter i ledningen.

Ett mål som gav energi och Djurgården kunde stabilisera läget med etablerade anfall och bollinnehav. Samtidigt jagade Hammarby kvittering och försvarsspelet fick en naturlig prioritering där DIF stängde igen effektivt så långt.

Med dryga kvarten kvar kom sedan en fin chans för Aslak Witry som gick på avslut utanför straffområdet men skottet rullade metern utanför. Hammarby skruvade sedan upp forceringen och trycket blev stundtals hårt. Tyvärr för hårt när Astrit Selmani fick läge i straffområdet och kunde trycka in 2-2.

Riktigt tungt och nu gällde det att skifta om till jakt på ny ledning och pigga ben i form av Joel Asoro kom in istället för Edward Chilufya. Asoro gjorde avtryck direkt när han snurrade sig fram på vänsterkanten och slog in bollen där Kalle Holmberg var steget före Davis Oustedt i straffområdet men fick frisparken emot sig.

Med DIF-ögon sett hade nog många hoppats på ett annat domslut - men sådana diskussioner fanns ju även fog för åt andra hållet beträffande en uppmärksammad offside-avblåsning för Hammarby i första halvlek.

Resten av matchen inklusive de tre övertidsminuterna rullade sedan vidare med hög anspänning och lägen åt båda hållen. Men några fler mål blev det inte och resultattavlan visade 2-2 när slutsignalen gick efter ett dramatiskt och underhållande derby.
– Insatsen var väl lite sådär. Första halvlek är det lite för höga axlar, vi är för ivriga även om vi spelar ur deras press ganska bra. Men det ger ingenting för vi är inte tillräckligt coola. Vi har dålig kontroll på när det ska gå fort och när det ska gå långsamt. Andra halvleken är mycket bättre tycker jag där vi har ganska bra koll på Hammarby under stora delar av den. Men vi skulle gjort något mer av ledningen. Jag tycker att vi har ganska många målchanser som vi inte tar vara på, sa tränare Kim Bergstrand till discovery+ och konstaterade även att det var stundtals lite trötta ben efter tät matchning.
– Vi har svårt att hålla uppe intensiteten och jag tycker att det blev lite slarvigt i perioder. Vi ger bort bollar och är för ivriga men det är mänskligt, det är derby och alla vill vinna.

Närmast gäller det att ladda om i jakt på tre poäng mot IFK Göteborg för att hålla serieledningen intakt inför EM-uppehållet.

16 maj, söndag 17:30Tele2 Arena