Magnus Pålsson ny tränare för damerna

”Jag hoppas på att kunna bidra med både resultat och utveckling.”

Det sker förändringar på ledarsidan i DIF Dam där vi nu kan välkomna Magnus Pålsson som ny huvudtränare. Magnus tar vid efter att Pierre Fondin nyligen lämnat och det är ett spännande namn med intressanta egenskaper som ansluter, kontraktet sträcker sig året ut med tillhörande option på förlängning.

Entusiasmen inför uppdraget är påtaglig hos 29-årige Magnus som trots sin relativt unga ålder sitter inne på bred erfarenhet och kompetens som han förvärvat under sina tio år som ledare för ett antal herr- och pojklag inom IFK Lidingö och Helsingborgs IF. 

Nu väntar ett nytt steg in i en ny miljö för Magnus som ser fram emot att snabbt komma ur startblocken och börja jobba med laget inför helgens match mot Växjö.
– Det här känns jättebra och väldigt roligt att få chansen att testa sig själv och se hur det går på en lite högre nivå. Tidigare har jag varit mest på pojk- och herrsidan innan så det blir väldigt spännande på många sätt, berättar Magnus som närmast kommer från Helsingborgs U19-lag och tidigare verkat en längre period som ledare i IFK Lidingö.
– Jag började som tränare för ungefär tio år sedan när jag även spelade fotboll själv. Därefter flyttade jag upp till Stockholm för att plugga organisation och ledarskap på Bosön och samtidigt fick jag anställning i IFK Lidingö som tränare på deltid. Sedan övergick det till en heltidsanställning i IFK Lidingö där jag hade alla möjliga uppdrag och jobbade med U17, U19 och A-laget under några år. De sista två åren i Lidingö var jag i A-laget och U19 som både assisterande och huvudtränare och efter det så flyttade jag till Skåne och började i Helsingborgs P19 som assisterande tränare till Alvaro Santos. 
– Det är en kort summering av vad jag har gjort och utbildningsmässigt har jag gått A-utbildningen i Svenska Fotbollsförbundets regi. Utöver det har det varit lite sido-gig i Skånes Fotbollsförbund i början av min tränarkarriär och jag har även varit i Nike Academy. Under mina år i Lidingö jobbade jag med fotboll nästan dygnet runt så även om jag på papperet är ganska ung så har jag ändå praktiserat länge som fotbollstränare sett till antalet timmar.

Under dessa år har en tydlig fotbollsfilosofi formats hos Magnus som han nu tar med sig in i Djurgården.
– Jag förespråkar en fotboll som är kontrollerad men där syftet hela tiden är att ta sig till så många målchanser som möjligt. Jag jobbar gärna med ett högt försvarsspel där man kan vinna tillbaka bollen snabbt. I övrigt behöver det inte vara något överdrivet bollinnehav utan ”possession” ska man ha för att ta sig fram till målchanser. Fokus ligger på att skapa övertag för att på så sätt kunna slå ut motståndarna och ta sig förbi. Jag skulle se det som att jag har en tydlig struktur i vad jag vill göra i alla skeden och sedan får man anpassa det efter det spelarmaterial som finns. Det är viktigt att få ut maximalt av det spelarna är bra på. Så ser den fotboll jag vill spela ut i grova drag.

Vad som dock är nytt för Magnus är att det här blir hans första tränaruppdrag inom damfotbollen.
– Det känns jättespännande. Men jag ser det mer som att jag ska träna fotbollsspelare och sedan handlar det om olika individer som är unika på sitt sätt. Det kanske finns någon generell skillnad som stämmer men överlag tror jag att mitt ledarskap och mitt sätt att vara tränare passar lika bra för damer och flickor som för herrar och pojkar. Jag ser det bara som en utmaning med ett nytt lag som jag ska ta mig an, säger Magnus som gläds åt det växande intresset för damfotbollen
– De skillnader som har varit börjar bli mindre när allt fler klubbar satsar pengar, inte minst utomlands. Förhoppningsvis leder det till att det kommer mer pengar till Sverige som gör att fler kan bli utövare på professionell nivå. Det tar ju tid att jämna ut skillnader för att öka intresset, ordna bättre TV-avtal och få fler folk att gå på damfotboll. Men det är ju en positiv trend för damfotbollen som vi ser nu och vi får hoppas att det fortsätter i den riktningen.

En annan intressant faktor som tillkommer är Magnus mångåriga erfarenhet som akademitränare vilket kan komma väl till pass när det gäller att slussa upp unga talanger i A-laget.
– Det tror jag absolut. Laget i sig är ju relativt ungt med ganska många unga spelare i truppen. Jag hoppas ju på att kunna bidra med både resultat och utveckling, att se varje träning som en möjlighet att bli bättre oavsett vilken ålder man är i. När det sedan kommer till att slussa upp spelare har jag gjort det mycket förut, dels när jag var med i herrsektionen i IFK Lidingö men även när jag jobbat inom ungdomsfotbollen. Sedan är det så ungdomar ofta svänger lite mer i sina prestationer så det gäller att inte att ha för bråttom och samtidigt våga ge dem chansen.

Men närmast viktar det lite mer åt resultat när det gäller att förbereda Djurgården inför lördagens match mot Växjö som blir synnerligen avgörande för utvecklingen kring det nedre strecket. 
– Jag har hunnit se många matcher med laget under en kort period och jag tycker att det finns mycket som ser bra ut. Man kan göra små korrigeringar i en del saker som jag tror skulle leda till att man får ett bättre utfall rent resultatmässigt, framför allt för att skapa fler målchanser, förklarar Magnus som har rätt bra kännedom om Djurgården rent generellt.
– Jag har ganska bra koll eftersom jag har bott i Stockholm i åtta år. Sedan har jag i princip följt all typ av fotboll inklusive Djurgården, så det är en förening som jag kan ganska bra.  

Det är snabba ryck som gäller för att komma igång och Magnus genomför sin första träning med laget under tisdagen med kommande skarpt läge på lördag på Stadion.
– Jag gjorde min sista träning med Helsingborg och åkte sedan till Stockholm under måndagkvällen. Jag tar med lite grejer nu i början och så tar jag resten sedan. Planen närmast är att förbereda oss inför Växjö-matchen som är mycket viktig för oss. Det blir fokus på de saker som jag tror kan åstadkomma förändring snabbt, försöka att göra det omgående och samtidigt addera saker som jag tror passar mot Växjö. Förhoppningsvis leder det till att vi kan vinna matchen, betonar Magnus som inspireras av att bli en del av Djurgårdsfamiljen.
– Det är jäkligt kull att få jobba i en så stor förening som Djurgården. Jag vet ju att det är den mest framgångsrika föreningen sett till antalet SM-guld totalt när det gäller samtliga idrotter Det finns en vinnarkultur i Djurgården och det tycker jag är väldigt spännande.
 

Jean Balawo om Magnus Pålsson

Det har varit intensiva dygn för sportchef Jean Balawo med en rockad på tränarsidan där Magnus Pålsson nu inlett arbetet med att leda laget inför höstsäsongen.
– Otroligt spännande med Magnus som tränare för vårt damlag. Han är känd för sitt ledarskap, sin struktur när det gäller att bygga lag och hans sätt att spela en fotboll som är energifylld och lätt att identifiera. Med den här förändringen är ambitionen att vi ska ta nästa steg mot de målsättningar som vi har. Han är igång redan nu och det ska bli mycket spännande att följa utvecklingen, sammanfattar Jean.

Senaste nytt
Fler nyheter