Målkalas mot Umeå i cupen

• 28 feb 2021

Djurgården öste på framåt och vann med hela 7-0 på Tele2 Arena där Edward Chilufya stod för ett hattrick.

Det blev en DIF-debut för ryske nyförvärvet Aleksandr Vasyutin som tog plats mellan stolparna med en backlinje bestående av Aslak Witry, Jacob Une Larsson, Hjalmar Ekdal och Elliot Käck framför sig.

På mittfältet kamperade Curtis Edwards, Hampus Finndell och Magnus Eriksson medan Kalle Holmberg återfanns på topp med yttrarna Edward Chilufya och Albion Ademi på höger- respektive vänsterkanten.

Matchflytten från ett snöigt och kylslaget Umeå till en vältempererade Tele2 Arena innebar ännu en hemmamatch för Djurgården som stod för en bra inledning. DIF tryckte gasen i botten från början med en påtaglig skottvillighet där dock avsluten oftast fastnade på gästande försvarare.  I 7:e minuten hettade det till desto mer när Umeås keeper Albin Svensson stod för en fin räddning på en riktig projektil från Albion Ademi.

Umeå var i praktiken inte uppe på offensiv planhalva under de första tio minuterna vilket säger en del om matchbilden. DIF å sin sida rullade vidare med kvickt passningsspel och fortsatte att leta efter vägar igenom den så här långt täta Umeå-defensiven och i 18:e var det ruggigt nära när Albion Ademis inlägg blev decimetern för högt för Kalle Holmberg som kom på bortre stolpen och inte riktigt nådde upp för att kunna få bollen under ribban.

Men i 24:e skulle en minst sagt logisk ledning komma när Aslak Witry fick en fin genomskärare av Curtis Edwards och gick på avslut i en ganska svår vinkel. Skottet var dock perfekt avvägt och borrade sig in i bortre hörnet via stolpen.

Därmed var dödläget brutet och ett Umeå i underläge tvingades plötsligt upp i banan. Djurgården hade dock fått vittring på målet nu och efter en fin aktion på högerkanten slog Edward Chilufya ett inlägg som Curtis Edwards mötte upp på volley. Träffen var utmärkt och 2-0 var ett faktum när bollen seglade in bakom en chanslös Albin Svensson.

Svensson fick dock visa sina färdigheter i målet strax efter när han parerade ett nytt tungt skott från Albion Ademi, men i 31:a minuten fick Svensson vittja nätet på nytt. En hörna landade framför Jacob Une Larsson vars första avslut blockerades men returen kunde DIF-kaptenen sedan raka in i mål.
– Det var väl inte något av mina snyggare mål men jag var rätt man på rätt plats och det var kul att få sätta dit den, sa Jacob till C More om målet..

3-0 och en mycket betryggande ledning, speciellt med tanke på att Aleksandr Vasyutins debut innehöll väldigt sparsamt med bollkontakt, även om Viktor Kamf hade ett hyfsat nickläge i 38:e minuten. Chanser för att utöka DIF-ledningen fanns det desto fler av där både Edwards, Witry och framför allt Ademi var nära flera gånger om.

När sedan domare Tess Olofsson blåste av halvleken var det dock fortfarande 3-0 på resultattavlan efter en stabil och väl genomförd halvlek.
– Det var positivt. Vi rullar på bra, den enda fällan vi kan gå i är om vi går ner i tempo och bara spelar runt dem. Vi måste fortsätta på samma sätt, dels i djupled och dels våga slå de här bollarna där vi riskerar lite mer. Det blir helt avgörande för våra målchanser, summerade Jacob Une Larsson i pausen.

Det blev två byten inför andra halvleken där Melker Jonsson och nyblivna pappan Haris Radetinac kom in istället för Hjalmar Ekdal och Elliot Käck. Haris var som vanligt på hugget och annonserade sin närvaro omgående med att spela fram Magnus Eriksson vars skott räddades av Svensson.

Fyran hängde i luften direkt och Kalle Holmberg var nära när han bröt igenom på en djupledsboll, men skottet gick över. Albin Svensson visade sedan fortsatt prov på övertygande målvaktsspel när han räddade ett nytt avslut från den mycket skottvillige Albion Ademi som var sugen på ett mål.

I anfallet efter fick även Vasyutin komma i arbete men riktigt hotfullt bakåt blev det inte. Istället skulle 4-0 komma efter ett vackert anfall där Ademi la fram bollen för en djupledslöpande Curtis Edwards som producerade sin andra assist för kvällen med en fin cutback till Edward Chilufya i boxen. Avslutet var säkert där ”Chili” behärskat bredsidade in bollen.

Ett mål som dödade matchen totalt och DIF fyllde på med pigga ben strax efter i form av Nicklas Bärkroth som kom in istället för Albion Ademi. Men det var fler mål på väg och minuten efter kapitaliserade Kalle Holmberg på ett misstag i gästernas försvar, serverade Edward Chilufya som var lika säker denna gång och rullade in sitt andra mål för kvällen.

Fler byten följde i 66:e minuten där Emir Kujovic och Elias Andersson klev in istället för Kalle Holmberg och Hampus Finndell. Spänningshalten i matchen var vid det här laget närmast utraderad men det var ändå trivsamt att se Djurgården rulla boll och skapa nya chanser.

Witry var framme och nosade på ytterligare en fullträff och det gjorde även Victor Kamf med en nick på hörna. Umeås bästa chans så långt men bollen landade säkert i Vasyutins nypor.

Sista ordet - eller snarare orden - skulle dock bli Djurgårdens när Nicklas Bärkroth rusade sig fri i djupled och spelade fram Emir Kujiovic som närmast repriserade Chilufyas tidigare avslut med en behärskad höger bredsida i mål. Sjuan låg på lut när Elias Andersson prickade stolpens utsida med ett vackert vänsterskott men det var Chili som skulle runda av målskyttet med ett hattrick när han nickade in returen på sitt eget skott.

Det var även oerhört nära ett fjärde mål för Chili på övertid men vinst med sju måls marginal räckte onekligen gott.
– Vi jobbade hårt, sprang mycket i djupled och spelade ganska snabb fotboll, så det är vi väldigt nöjda med, sa Kim Bergstrand till C More efter matchen där DIF-tränaren gladdes åt den offensiva utdelningen.
– Mot Brage hittade vi målet en gång men deras målvakt de flesta gångerna, men vi hade enormt med avslut den matchen. Fast idag blev det proppen ur och det var skönt. Skapar men mycket så gör man ju mål förr eller senare. Vi gör det bra, spelar hela tiden bollen snabbt, springer mycket i djupled och har återerövring som ger nytt anfall vilket gör att de intorkar stå emot.

Därmed har DIF har skaffat ett ypperligt läge för avancemang i cupen och nu återstår den sista gruppspelsmatchen på lördag då Kalmar, som vann sin match mot Brage med 1-0, gästar den blårandiga hemmaborgen.

{^widget|(name)DIFPlay|(VideoPage)9f3adaa5-a9e0-4ffc-924b-8fa8713de164|(image_guid)bd0a9abf-bf30-4f5b-b1c1-ed1f7196ff2d|(widget_displayname)DIF+Play^}

28 februari, söndag 17:00Tele2 Arena