Mållöst mot Mjällby

• 23 aug 2021

Det blev en chansrik tillställning men inga mål i måndagens hemmamatch där DIF fick nöja sig med ett kryss.

Djurgården mönstrade en startelva där Jacob Widell Zetterström återigen tog plats mellan stolparna bakom en backlinje bestående av Haris Radetinac, Jacob Une Larsson, Hjalmar Ekdal och Elliot Käck.

På mittfältet klev Curtis Edwards in i sällskap med Hampus Finndell och kapten Magnus Eriksson och i anfallet var en nu fullt frisk Edward Chilufya tillbaka på högerkanten med Nicklas Bärkroth på vänsterkanten och Kalle Holmberg på topp centralt.

Efter att ha besegrat Mjällby borta på Strandvallen i förra omgången var det nu dags för del två i det allsvenska dubbelmötet mot MAIF. Den här gången inför en entusiastisk hemmapublik på Tele2 Arena som sjöng igång matchen i ett behagligt svalt sensommarväder.

Energinivån var hög från start även hos blåränderna som öppnade i högt tempo och skakade fram en hyfsat farlig hörna omgående. Graden av farlighet var dock långt ifrån Mjällbys chans strax därefter när Amin Sarr snodde åt sig bollen i Djurgårdens straffområde och rullade bollen förbi Jacob Widell Zetterström. Men på mållinjen slajdade Hjalmar Ekdal fram med en magisk brytning och förhindrade ett tidigt baklängesmål.

I sjunde minuten osade det katt igen och den här gången var det en briljant enhandsräddning från Jacob Widell Zetterström som fredade målet när Joel Nilsson gick på avslut. En lite oväntat orolig matchinledning mot ett energiskt Mjällby som sprang intensivt och pressade högt.

Men även Djurgården skapade framåt och Magnus Eriksson avlossade ett farligt högerskott strax utanför efter fint kombinerande på offensiv planhalva. Tempot var fortsatt högt och det var heta känslor även på planen där Haris Radetinac fick ett gult kort efter en duell. Av hemmapublikens reaktioner att döma hade de uppenbarligen velat se lite fler ostskivor delas ut sett till övriga närkamper på planen.

Men underhållningsvärdet var högt precis som intensiteten och i 25:e minuten var det Djurgårdens tur att få ett gyllene läge när Kalle Holmberg fick skottläge mitt i boxen efter ett högerinspel. Dessvärre hann en MAIF-försvarare få fram ett ben och blockerade skottet.

Med dryga halvtimmen kom ett nytt farligt DIF-avslut efter en högerhörna och bakåt var det nu betydligt lugnare i takt med att gästernas omställningar blev allt färre. Men även blåränderna hade svårt att få till det snabba, vägvinnande anfallsspel som vi vant oss vid under året.

I näst sista matchminuten kom dock ett utsökt omställningsläge för DIF när Jacob Widell Zetterström levererade ett smart utkast till en djupledslöpande Edward Chilufya. Rycket fanns där hos ”Chili” som bröt sig loss mot mål men dessvärre avslutade en bit över.

Ytterligare två DIF-chanser hanns med under de fyra övertidsminuterna. Först för Elliot Käck som tvingade Carl Johan Eriksson till en akrobatisk räddning och på den efterföljande hörnan nickade Hjalmar Ekdal strax utanför. Kort därefter gick Victor Wolfs pipa och även om halvleken förvisso slutade mållös var det energisk och underhållande fotboll som bjöds.

Det blev ett byte inför andra halvlek där Emmanuel Banda ersatte Curtis Edwards och det höga tempot var intakt från första halvlek. Edward Chilufya hade växlat upp nu och stack iväg på nytt i djupled men än en gång räddade Eriksson i gästernas mål.

DIF-trycket var igång nu och anfallsvågorna rullade på i takt med läktarsången. Det var lägen, halvchanser och den klassiska känslan av att ett förlösande ledningsmål var på väg. Mjällby gjorde enstaka mellanspel i offensiven men det var Djurgården som skapade chanserna där Hjalmar Ekdal tvingade Eriksson till en ny vass räddning på en lurig nick.

Med timmen spelad var det spelmässiga greppet kopplat men nu gällde det att omsätta det i mål. Chanserna kom men var inte högkaratiga, samtidigt hotade Mjällby med fasta situationer och ett långt inkast för gästerna i 67:e minuten höll på att sluta med ett självmål. Lyckligtvis hann Widell Zetterström ner och avstyrde med fingertopparna.

Med tjugo minuter kvar fyllde DIF på med ny energi i form av Joel Asoro som kom in istället för Kalle Holmberg, Djurgården var på gång nu och åt sig allt närmare ett ledningsmål. Speciellt när Magnus Eriksson gick på avslut och Carl Johan Eriksson fick ut en hand och såg bollen rensas undan millimeter framför fötterna på framrusande Edward Chilufya.

Med kvarten kvar ökade volymen ytterligare en nivå på läktarna men tiden tickade oroväckande fort. nu. Oro blev det stundtals även bakåt där gästerna fortsatte att hota med sina långa inkast och Jacob Widell Zetterström fick kliva fram med ett par fina ingripanden.

Så kom då till slut chansen som såg ut att bli matchavgörande i 85:e minuten när DIF sågade sig igenom och Emmanuel Banda fik chansen att dra in bollen ett par meter från mål. Men på något sätt fick den storspelande Carl Johan Eriksson upp en näve och hindrade även denna boll från att gå i mål.

Därefter stannade matchen av i ett antal minuter efter en lång palaver på mittplan och endast fyra övertidsminuter kom upp på tavlan från fjärdedomaren när de 90 minuterna hade gått. Tid som rann iväg i rask takt där Mjällby ånyo skapade en farlighet via en fast situation och där spelet svängde hetsigt fram och tillbaka. Men några mål blev det inte den här kvällen trots 12-8 i avslut i Djurgårdens favör.

Därmed är serieledningen återtagen, även om det bara är med en poängs marginal, och nu närmast väntar Sirius på bortaplan innan landslagsuppehållet tar vid efter det.

23 augusti, måndag 19:00Tele2 Arena