Mållöst mot Växjö

• 20 juni 2021

Djurgården fick med sig en poäng hem till Stockholm efter 0-0 i den gassande sommarhettan på Visma Arena.

Det var oförändrat i de bakre leden där Kelsey Daugherty vaktade målet bakom samma fembackslinje som senast mot Eskilstuna, det vill säga en central defensiv med kapten Sheila van den Bulk, Gudrun Arnardottir och Portia Boakye samt Sara Olai och Fanny Lång som wingbacks.

Längre upp i banan klev Linda Motlhalo in på mittfältet tillsammans med Nellie Lilja och Elizabeth Addo medan Daniela Zamora och Hanna Ekengren bildade anfallspar på topp.

Värt att notera är att både Louise Hvarfner och Hayley Dowd tvingades lämna återbud till matchen.

Avspark mitt på dagen i en närmast tropisk sommarvärme blev givetvis en faktor som påverkade förutsättningarna när mycket viktiga poäng stod på spel på Visma Arena. För Djurgårdens del fanns fyra poängs marginal ner till Växjö på sista plats i tabellen och målsättningen var givetvis att försöka öka det gapet med hjälp av en seger.

Men det var Växjö som började piggast med ett antal offensiva framstötar under de första minuterna. Den inledande hemmatrycket bedarrade dock efter ett tag och i sjätte minuten kom första DIF-anfallet där Daniel Zamora var ytterst nära att få en tå på ett svepande vänsterinlägg.

En chans som blev startpunkten på en bättre period av Djurgården med ökat bollinnehav. Några heta målchanser uppstod dock inte och matchen puttrade på med ganska trevande anfallsförsök från båda lagen, där skärpan ofta saknades på sista tredjedelen.

Men i 21:a kom ett bra DIF-läge för Daniela Zamora, efter fint förarbete från Hanna Ekengren, men Katlynn Fraine i hemmamålet plockade chilenskans avslut relativt komfortabelt. Med halvtimmen spelad kom ett nytt nästan-läge efter att Elizabeth Addo drivit fram bollen in i boxen, men Hanna Ekengren tappade balansen i skottögonblicket.

Den 32-gradiga hettan hade uppenbarligen en viss påverkan på både tempot och aktionerna på planen. Men Daniela Zamora var fortsatt pigg, dribblade sig fram och drog iväg ett distansskott som smet metern över. En mycket chansfattig halvlek tickade sedan vidare mot sitt slut men bakåt såg det väldigt stabilt ut, med undantag för en lite oroande nick från Madeline Gotta i slutskedet.

När Sandra Österberg sedan blåste av för halvtidspaus efter tre övertidsminuter kändes ändå 0-0 som ett logiskt resultat och DIF-spelarna kunde gå in för att fylla på vätskedepåerna och ladda om inför andra.

Det var en oförändrad DIF-elva som klev ut i jakt på ett ledningsmål. Elizabeth Addo inledde med att testa Katlynn Fraine med ett distansskott men Växjö-keepern tippade bollen över ribban. I övrigt var matchbilden sig lik med ett visst spelmässigt övertag för DIF som inte riktigt kunde omsättas i chanser.

För Växjös del bjöds de på ett gratisläge i 56:e där Amanda Johnsson Haar fick gå på skott men Kelsey Daugherty redde upp sin egen felpass med en säker räddning. Räddade gjorde även Fraine när Fanny Lång slog en frispark i bra läge strax efter och känslan var att matchen började växla upp i intensitet.

Men någon blixtrande tillställning blev det ändå inte där den tidigare nämnda hettan säkert hade ett finger med i spelet. Nya pigga ben kom i alla fall in i 67:e minuten när Julia Walentowicz kom in och ersatte Hanna Ekengren.

En halv halvlek fanns kvar att jaga ett segermål på och Nellie Lilja var framme med ett tungt skott som blockerades av hemmaförsvaret. Men även Växjö gick för det och Madeline Gotta hotade med ett hårt skott även hon, men uppoffrande försvarsspel från Fanny Lång avstyrde läget.

Minuten efter osade det katt igen när Växjö hade två farliga hörnor på raken men Kelsey Daugherty parerade skickligt två gånger om. Det var mer tryck från hemmalaget nu och matchens poängmässiga betydelse började göra sig påmind med knappa kvarten kvar.

I 79:e minuten kom nästa byte då Hanna Stokki ersatte Elizabeth Addo och i takt med att slutminuterna tickade iväg fanns det samtidigt en poäng att bevaka för att på så sätt hålla avståndet intakt till Växjö nedanför i tabellen. Hemmalaget försökte men forceringen fick ingen större tyngd och DIF höll fortet stabilt under de avslutande övertidsminuterna och hade dessutom en ypperlig möjlighet att avgöra i slutet när Julia Walentowicz hittade Hanna Stokki på bortre med ett inlägg, men nicken gick tyvärr strax utanför.

Därmed blev det mållöst och en poäng med hem till Stockholm som kan bli betydelsefull framöver för att hålla ett behörigt avstånd till nedflyttningsstrecket. Härnäst väntar nu bortamatch mot Vittsjö den 25 juni då vi hoppas på nya poäng.

20 juni, söndag 13:00Visma Arena