Det blev 0-0 och delad pott i en tuff och tight bortamatch mot Halmstad.

Det var en till stora delar oförändrad DIF-elva som klev ut på Örjans Vall. Jacob Widell Zetterström fick fortsatt förtroende mellan stolparna bakom en välbekant backlinje med Aslak Witry, Hjalmar Ekdal, Jacob Une Larsson och Elliot Käck.

Även på mittfältet var det samma trio som senast med Hampus Finndell, Rasmus Schüller och lagkapten Magnus Eriksson. På topp blev det dock en ny formation där Nicklas Bärkroth gick in centralt samtidigt som Joel Asoro klev ut på vänsterkanten och Edward Chilufya tog hand om högerkanten.

Med skön sommarsolsinramning och gott självförtroende, efter urladdningen i den allsvenska omstarten mot ÖSK, var det ett för dagen rödklätt Djurgården som äntrade Örjans Vall för att ta sig an tabellelvan Halmstad. En långt ifrån enkel uppgift där en solid och välorganiserad HBK-defensiv enligt ett strikt 4-4-2 väntade, dessutom kryddat med en formstark och målfarlig Marcus Antonsson på topp.

Det blev en lite märklig matchinledning med fyra raka HBK-hörnor under de första två minuterna men DIF redde ut samtliga dessa komfortabelt. Därefter kunde Djurgården börja etablera spel på offensiv planhalva och söka vägar genom den tighta hemmadefensiven. I sjätte minuten dyrkade Nicklas Bärkroth upp den blåa muren med en smart passning in i boxen till en fristående Edward Chilufya, men "Chili" fick dessvärre inte träff på bollen.

I övrigt var det skralt med vassa chanser under den första kvarten för DIF. Hemmalaget hade dock ett jätteläge för Sadat Karim som kom helt ren med Jacob Widell Zetterström som i sin tur rusade ut snabbt och stoppade avslutet på ett utmärkt sätt.

Det var också Halmstad som skapade mest framåt samtidigt som Djurgården hade svårt att få ordning på speluppbyggnaden med en hel del felpass och tekniska misstag som gav HBK omställningar. Med halva halvleken spelad var det noll avslut på mål för DIF men i 26:e var i alla fall Edward Chilufya nära att få kontroll på ett fint vänsterinlägg från Elliot Käck, vilket skapade en del oro i Halmstadsförsvaret.

Men överlag kändes det mest oroligt bakåt och både Simon Lundevall och Marcus Antonsson sniffade på mål för HBK med halvtimmen spelad. Med fem minuter kvar kom i alla fall DIF-maskineriet igång under ett par minuter och skapade det tunga offensiva tryck som vi vant oss vid under året.

Det handlade dock om en kort sekvens som inte förändrade det faktum att Djurgården kunde vara tacksamma för att det fortfarande var 0-0 i halvtid mot ett HBK som dunkade in ett antal farliga inlägg under de avslutande minuterna och vann avslutsstatistiken med 5-0.

Ett extra plus ska delas ut för Jacob Une Larssons uppoffrande skottblock på övertid och pausvilan - med möjlighet att snacka ihop sig inför de avslutande 45 minuterna - kom lägligt.

”Det finns lite mer att önska”, kommenterade Kim Bergstrand diplomatiskt för discovery+ om insatsen i den första halvleken och det blev också ett byte inför andra där Haris Radetinac kom in istället för Joel Asoro.

Ökad fart framåt blev det omgående och allra snabbast var Edward Chilufya som flög igenom hemmaförsvaret och chippade bollen i ribban över en utrusande Malkolm Nilsson Säfqvist, Djurgårdens klart bästa chans i matchen.

Nu var det ett välbekant DIF-grepp om matchen och nästa chans kom i 55:e när Haris Radetinac mötte ett vänsterinlägg från Elliot Käck där bollen dock smet en bit utanför målramen. Men helt lugnt bakåt var det inte och Hjalmar Ekdal tvingades till en heroisk brytning med känsliga delar av underkroppen när han gled fram och blockerade ett tungt skott från Karim.

I sekvensen efter var det sedan DIF som ställde om snabbt och skapade ett mycket farligt omställningsläge och matchen hade bättre fart nu. Dramatiken ökade också med straffdiskussioner för hemmalaget och näsblod för Hjalmar Ekdal efter en tuff smäll som slutade med att Jesper Löfgren fick kliva in och ersätta i 67:e minuten.

När spelet sedan kom igång efter ett antal minuter var det fortsatt övertag Djurgården som öste på framåt och återerövrade boll snabbt. Men det fanns bara en kvart plus tillägg att jobba på för att få till ett matchavgörande mål och Djurgården fyllde på med ny energi när Emmanuel Banda kom in istället för Hampus Finndell i den 78:e minuten.

Det blev dock inget massivt DIF-tryck utan mer ett lågintensivt malande i jakt på ytor framåt, men det fanns ändå ett par vassa skott som blockerades. Pigga ben i form av Kalle Holmberg kom in i 86:e minuten men de heta DIF-chanser fortsatte att utebli under full tid och närmast ett ledningsmål kom istället HBK där en flipperstudsande boll i Djurgårdens straffområde höll på att resultera i ett självmål.

De långa spelavbrotten under halvleken gav sju övertidsminuter för att jaga ett vinstmål men det skulle förbli mållöst. Delad pott således vilket kändes hyfsat rättvist sett till en match där lagen hade varsin halvlek.
– Det var mycket bättre i andra halvlek då vi tar konsekvenserna av våra misstag och jobbar tillbaka, i första halvlek så hängde vi bara när vi gör misstag och ingen vill ha bollen. Första delen av andra halvlek är klart godkänd och sedan tappar vi lite tålamod på slutet. Det är lite för mycket tekniska misstag generellt sett, vi vänder bra och sedan tappar vi ut bollen över sidlinjen eller spelar in bollen på fötterna och tappar den, då blir det jobbigt. Så det vi behöver förbättra inför nästa match är den tekniska kvaliteten och värderingen, summerade Kim Bergstrand för discovery+ efter matchen.

Härnäst väntar hemmamatch mot IK Sirius måndag den 21 juli då vi återigen kan se fram emot ett massivt och glädjande hemmastöd på Tele2 Arena.

12 juli, måndag 19:00Örjans Vall