Ny förlust i Stockholm Challenge

• Damer
  • 14 feb 2021

Djurgårdens damer lyckades inte knipa tredjeplatsen i Volkswagen Stockholms Challenge. Förra helgens förlust efter straffsparkar mot BP följdes av 0-1 (0-0) mot AIK på söndagen.

Tränaren Pierre Fondin hade fler tillgängliga spelare än till BP-matchen men tunga namn som Portia Boakye, Malin Diaz och Maria Hovmark saknades fortfarande. Dessutom var anfallaren Hayley Dowd satt ur spel på grund av en känning i låret. Elvira Björklund var tillbaka och ersatte Kelsie Daugherty i målet efter 45 minuter. Lagkaptenen Sheila van den Bulk återfanns i startelvan men bedömdes inte redo för 90 minuter och byttes ut i halvtid  Flera spelare från FA19-laget fick speltid och skaffade sig nyttig erfarenhet.

Att den första halvleken slutade mållös var inte särskilt överraskande med tanke på hur spelet såg ut. Djurgården hade en högre press än AIK men lyckades inte få till några längre anfall. Kvaliteten i passningsspelet och bollmottagningar var för låg för att det skulle bli något högre tempo i attackerna. I stället handlade det mycket om duellspel på mittplan med avbrott för korta men ganska trubbiga anfallsförsök åt båda hållen. Till skillnad från motståndarlaget lyckades Blåränderna få iväg ett par skott på mål, men 17-årige Serina Backmark i AIK-målet sattes inte på några större prov.

– Vi är inte tillräckligt spetsiga. Vi behöver jobba på samspelet på den sista tredjedelen och få till bättre kombinationer för att kunna ta oss fram, säger Djurgårdens tränare Pierre Fondin.

Farligast var det under matchens inledning när en frispark från Fanny Lång sånär nåddes av Sheila van den Bulk inne i straffområdet, men Backmark kunde rädda. Några minuter senare var det Hanna Ekengren som nästan nådde fram på ett inspel från Tilde Lindwall, men bollen hamnade någon meter för långt fram.

Med kvarten spelad hotade Hanna Ekengren åter i AIK:s straffområde. Den här gången var det Linda Motlhalo som stod för förarbetet. Den unge DIF-forwarden hade ett bra läge centralt men fick inte till avslutet.

Djurgården försökte öka tempot efter pausvilan men hade fortsatt svårt att skapa målchanser. Anfallen avslutades oftast med långskott från lite för långt håll för att vålla Serina Backmark några problem. AIK-målvakten hade en ganska behaglig eftermiddag på Tele2 Arena även om hon tvingades sträcka ut vid ett nytt och bättre skottförsök av Hanna Ekengren.

DIF-målvakten Elvira Björklund fick det hetare om öronen än både Backmark och Kelsie Daugherty som hon ersatte, åtminstone i den 55:e minuten. AIK:s Rosa Kafaji kunde få till ett avslut som Björklund inte lyckades hålla, och returen stöttes i mål av Honoka Hayashi. Med tanke på det grus som fanns i Djurgårdens anfallsmaskineri talade tyvärr mycket för att det skulle kunna bli ett segermål, trots att det återstod mycket av matchen.

De blårandiga fortsatte att föra spelet med ett ännu större bollinnehav men skapade inte fler målchanser för det. De bästa lägena skapades på Fanny Långs vänsterhörnor men ett för dagen helvitt AIK kunde blockera Djurgårdens försök till avslut. När Tilde Lindwall jobbade fram ett omställningsläge för Hanna Ekengren var hon på tok för ensam för att skapa något.

Ekengrens namne Hanna Stokki fick en gratischans efter en timmes spel när AIK-försvaret bjöd på bollen i straffområdet. Den egna DIF-produkten slog till direkt men bollen gick utanför den bortre stolpen.

Pierre Fondin gjorde flera byten för att få in energi i DIF-elvan men även om spelare som Nea Flyborg tog för sig på mittfältet förändrades inte matchbilden.

– De unga spelarna som kom in gjorde det jättebra, men det är stor skillnad på FA19 och damallsvenskan och man kan inte begära mer. Särskilt inte när själva grunden i spelet inte fungerar. Tyvärr har vi tongivande spelare som inte kan göra mer än 45 minuter, säger Pierre Fondin.

Den väntade forceringen för en kvittering uteblev helt när nycklarna i anfallsspelet saknades. Den allsvenska nykomlingen AIK behövde inte förhäva sig i anfallsförsöken men kunde mycket väl ha utökat ledningen i minut 83. Jenny Danielssons inlägg nådde Clara Härdling i straffområdet, men Elvira Björklund kunde rädda.

I och med söndagens förlust slutar Djurgården sist av fyra lag i Volkswagen Stockholms Challenge. Det finns en del att jobba på men det återstår en månad innan tävlingssäsongen drar igång med cupspel mot Uppsala.

– Vi ska arbeta hårt för att vara väl förberedda tills dess. Då vill vi göra ett bättre resultat, säger Pierre Fondin.

14 februari, söndag 13:00Tele2 Arena