Offensiv urladdning inför hemmapubliken

• 19 juli 2021

Djurgården bjöd på stor fotbollsunderhållning och körde över Sirius med 5-1 på Tele2 Arena.

Det blev en förändring i DIF-defensiven där Hjalmar Ekdals näsfraktur innebar att han inte fanns med i truppen och in i startelvan klev Jesper Löfgren som bildade mittbackspar tillsammans med Jacob Une Larsson. På ytterbacksplatserna var det oförändrat med Aslak Witry och Elliot Käck på varsin kant och Jacob Widell Zetterström gjorde sin fjärde raka match från start mellan stolparna.

Mittfältstrion var även den oförändrad där Hampus Finndell, Rasmus Schüller och kapten Magnus Eriksson återfanns bakom en anfallslinje med Kalle Holmberg tillbaka på topp, flankerad av Edward Chilufya och Haris Radetinac på höger- respektive vänsterkanten.

Uppladdningen inför matchen var långt ifrån optimal med ett upptäckt fall av covid-19 i truppen vilket innebar att truppen kunde tas ut först tre timmar innan match efter PCR-testning av samtliga spelare och ledare. Men inramningen på Tele2 Arena var desto härligare med perfekt tempererad sommarvärme och över 7000 supportrar tillbaka igen på läktarna som sjöng igång matchen.

På andra halvan väntade ett Sirius på elfte plats i tabellen med vassa offensiva vapen i form av Yukiya Sugita och Christian Kouakou, men samtidigt med en defensiv som släppt in 18 mål på de tio inledande matcherna. För Djurgårdens del fanns en tydlig revanschlusta efter insatsen mot Halmstad där tränare Kim Bergstrand efterlyste en förbättrad prestation från sitt manskap inför matchen - och han skulle bli ordentligt bönhörd.

Det blev ett rejält tryck direkt från start, både på läktaren och på planen, där DIF malde på framåt och återerövrade boll snabbt. Det var klassisk blårandig anstormning på Tele2 Arena med intensivt presspel och Sirius-defensiven fick jobba hårt när farliga Djurgårds-inlägg regnade in med jämna mellanrum.

Allra närmast ett mål var Haris Radetinac med en nick på Aslak Witrys inlägg i tolfte minuten men Sirius keeper Hannes Sveijer räddade skickligt. Strax efter var det nära igen för Haris efter en ny framspelning i djupled av Witry och det kändes onekligen som att ett mål låg i luften.

Det skulle också komma i 21:a minuten när Magnus Eriksson servade en frispark i riktning mot Jacob Une Larsson som behärskat nickade in bollen i mål till ett massivt måljubel.

Ett synnerligen välförtjänt ledningsmål och det fanns betydligt mer på lager. Fem minuter senare sprintade Edward Chilufya loss i djupled och la upp bollen för Hampus Finndell som dundrade in 2-0 i nättaket till nytt extatiskt jubel.

Måljublet hann knappt klinga av innan det ringde igen. Den här gången var det Magnus Eriksson som lossade vänsterbössan med ett lurigt studsande skott som letade sig förbi Sveijer.

3-0 på 30 minuter och att tala om DIF i förarsätet kändes närmast som ett understatement. De flesta hade nog även räknat hem fyran när Edward Chilufya fiskade upp en frisparksretur men dessvärre fick inte ”Chili” in bollen mellan stolparna denna gång, men han skulle få revansch.

Även Kalle Holmberg var nära fyran efter ytterligare en vunnen andraboll efter frispark men skottet gick decimetern över. Sirius var ett lag i spillror nu och DIF dundrade vidare med mängder av skapade chanser där 4-0 till slut kom i 39:e minuten. Elliot Käck ruschade fram på vänsterkanten och rullade fram Edward Chilufya som prickade in bollen trots snäv vinkel.

De sista fem minuterna innebar fortsatt belägring av Sirius straffområde och när domare Fredrik Klitte blåste av halvleken blev det en möjlighet för både motståndarna och publiken att andas ut efter en galet underhållande urladdning.

Med en fyramålsledning i ryggen var det en oförändrad elva som klev ut för 45 nya minuter. För Sirius del blev det ett trippelbyte för att försöka förändra matchbilden men det började i samma stil där femman inte var långt borta för Kalle Holmberg i 46:e minuten. Strax efter strök Haris Radetinac krysset med ett curlande skott, men efter det bedarrade DIF-anstormningen något och Sirius ökade sitt bollinnehav och etablerade mer spel offensivt.

Publiken slog dock inte av på takten och ”Full fart framåt” ljöd på läktaren i hopp om fler DIF-mål. Edward Chilufya var också nära att bryta igenom med timmen spelad efter en utsökt djupledsboll från Jacob Widell Zetterström som visade fina fötter, men ”Chili” stoppades dessvärre upp i sista stund.

Strax efter var det dags för ett blårandigt trippelbyte där Jesper Nyholm gjorde en glädjande allsvensk comeback när han kom in samtidigt som Emir Kujovic och Nicklas Bärkroth. Djurgården tog gradvis tillbaka initiativet i matchen och började rulla runt och vända spel.

I 70:e minuten var det sedan dags för Emmanuel Banda att klivas in när han ersatte Rasmus Schüller och han hann bara vara på planen i någon minut när Christian Koaukou spräckte Djurgårdens nolla genom att stöta in ett reduceringsmål.

Första insläppta allsvenska målet för Jacob Widell Zetterström efter tre raka nollor men ordningen skulle snabbt återställas. Emmanuel Banda har börjat skaffa sig en trevlig vana att göra mål när han byts in och den här gången skarvnickade han in Magnus Erikssons inlägg till 5-1 för DIF.

Sirius svarade med en farlig chans där Karl Larsson sköt i burgaveln och tempot var bra i matchen även om det i praktiken redan var avgjort. Nya pigga DIF-ben kom därefter in i form av Joel Asoro samtidigt som Edward Chilufya klev av till välförtjänta ovationer från läktarhåll.

DIF var dock inte mätta på mål och trummade på metodiskt för att utöka och det skapades en del riktigt heta chanser där både Elliot Käck och Emir Kujovic var mycket nära att trycka in bollen. Fler mål blev det dock inte men det gjorde inte alltför mycket denna fantastiska sommarkväll där det bjöds på både en resultatmässig femetta, tre poäng och sprudlande fotboll från Djurgårdens sida inför en tillika fantastisk hemmapublik.

Närmast väntar ett bortamöte på söndag mot Kalmar FF på Guldfågeln Arena där nya avgörande poäng i toppstriden står på spel.

19 juli, måndag 19:00Tele2 Arena