Offensiv urladdning mot Akropolis

• 30 jan 2021

Djurgården inledde säsongen med 5-0 mot Akropolis där Hampus Finndell blev tvåmålsskytt medan Leo Cornic, Mattias Mitku och Nicklas Bärkroth stod för övriga fullträffar.

Det var en decimerad trupp, där åtta spelare saknandes på grund av skavanker och känningar, som klev ut på ett rejält vinterkyligt Grimsta.

Samtliga friska spelare skulle få minst 45 minuters spel enligt matchplanen och i första halvlekens startelva återfanns Tommi Vaiho i mål framför en backlinje bestående av Leo Cornic, Jacob Une Larsson, Isak Hien och Axel Wallenborg. På mittfältet spelade Curtis Edwards, Hampus Finndell och Emmanuel Banda medan Dzenis Kozica tog plats på topp flankerad av yttrarna Edward Chilufya och Nicklas Bärkroth.

I andra halvlekens elva klev Jacob Widell Zetterström in i målet samtidigt som Linus Tagesson tog plats i backlinjen medan Jacob Une Larsson, Melker Jonsson och Leo Cornic fortsatte även i andra halvlek. På mittfältet kom en ny duo in i form av Magnus Eriksson och Rasmus Schüller samtidigt som Hampus Finndell var kvar medan Mattias Mitku och Haris Radetinac klev in som yttrar.

Med tanke på att det var årets första match och ett antal nya spelare i truppen var förväntningarna kanske lite lågt ställda inför avspark i den bistra vinterkylan på Grimsta med tvåsiffrigt antal minusgrader. Det blev också en viss startsträcka för DIF där Akropolis var mest på hugget inledningsvis och skapade ett visst tryck, dock utan att riktigt hota framåt.

Första heta chansen stod emellertid Djurgården för med en fint uppbyggt anfall där Emmanuel Bandas vänsterinlägg var decimetern ifrån att nå fram till en framrusande Edward Chilufya i boxen. Även spelmässigt tog DIF över taktpinnen och utdelning skulle komma i den 13:e minuten när Curtis Edwards slog en listig boll fram till Nicklas Bärkroth som rullade in 1-0 mellan benen på Akropolis-keepern Simon Andersson.

Matchen puttrade vidare med en del misstag och bolltapp från båda lagen, så som det stundtals brukar kunna bli under tidiga försäsongsmatcher. Det blev ingen riktig rytm i spelet och målchanserna uteblev, även om DIF fick ett utmärkt omställningsläge i 26:e där Bärkroths sista passning till en fristående Chilufya bröts i sista skedet.

Strax efter testade Curtis Edwards med en sträckt vrist på väg mot krysset där Simon Andersson tvingades till en akrobatisk räddning. I 32:a minuten var det sedan Tommi Vaihos tur att stå för en grym räddning när fd DIF-spelaren Mattias Bouvin fick ett friläge efter ett blårandigt bolltapp i uppspelsfasen.

Kort därpå blev det tyvärr ett byte för Isak Hien som fick kliva av med ett lindat lår och Melker Jonsson gick in i mittförsvaret. En tråkig debut för Isak men Djurgården fortsatte att trycka på framåt och Emmanuel Banda var hyfsat nära med frispark från nära håll som smet strax över.

Även Akropolis skapade en del halvchanser men bortsett från det tidigare nämnda friläget var det inte alltför hotfullt bakåt och Djurgården kunde gå till halvtidsvila med ledning 1-0.
– Det var som bra var viljan, både när vi går i press och försöker göra saker med bollen. Sedan har vi en del exempel på presspel att ta med oss, dels när vi gör det rätt och även när vi inte går hela vägen. Vi skulle även vilja se en bättre  speluppbyggnad i andra halvlek där det blir lite för korta anfall, sa Thomas Lagerlöf till discovery+ i pausen.

Inför andra halvlek genomfördes sju planerade byten och en till stor del ny elva tog plats på planen. Det blev farligt omgående när nyligen inbytte Jacob Widell Zetterström fick briljera med en viktig fotparad på ett friläge för Akropolis. Men även DIF hade bud på mål när Leo Cornic slog ett inspel som Mattias Mitku mötte vid bortre stolpen men avslutet letade sig inte in i mål.

Även pigge Magnus Eriksson höll sig framme med en nick en bit över på Kozicas inlägg och ett DIF-mål låg i luften. Det skulle också komma efter ett mönsteranfall med fem snabba passningar som sågade upp Akropolis där Magnus Eriksson till slut frispelade Leo Cornic i djupled. Det norska nyförvärvet var lika kylig som utomhustemperaturen när han sedan elegant placerade in bollen i mål till 2-0.

Ett mycket vackert mål och Djurgården trummade vidare framåt där Magnus Eriksson och Hampus Finndell gick på avslut som blockerades av Akropolis-försvaret. Men Hampus Finndell skulle få sitt mål och det var mycket elegant. Magnus Eriksson spelade in bollen från vänsterkanten och Hampus mötte upp direkt i boxen och vinklade in bollen i mål, helt otagbart för Simon Andersson.

Tremålsledning för DIF som nu hade ett kompakt grepp om matchen och bjöd på finlir där Radetinac trixade fram bollen på liten yta till Kozica som sköt strax över. I 73:e minuten var sedan Leo Cornic nära att kröna en imponerande debut med ett andra mål när han mötte ett inspel, men även detta avslut smet strax över.

Ett fjärde mål var onekligen på gång men Simon Andersson stod för två svettiga räddningar på avslut från Kozica och Radetinac. Med kvarten kvar fick sedan Cornic och Kozica vila medan unga PA19-talangerna Jonathan Westerberg och Kofi Fosuhene Asare båda gjorde A-lagsdebut med kvarten kvar.

Magnus Eriksson var sedan mycket nära ett mål på en fin framspelning av Mattias Mitku men 4-0 skulle istället komma i 83:e, fast med ombytta roller. Mange stod för sin tredje assist för dagen när han hittade Mitku i boxen som behärskat placerade in sitt första A-lagsmål.

Även Kofi Fosuhene Asare nosade på ett första A-lagsmål två gånger om men det var Hampus Finndell som skulle dunka in femman efter en smart öppnandeframspelning från Mitku.

DIF-övertaget var stundtals brutalt i andra halvleken och siffrorna kunde varit i stort sett de dubbla när slutsignalen gick med lite mer effektivitet, där även Simon Andersson ska ha cred för ett skickligt målvaktsspel. Men 5-0 räckte långt, en minst sagt odiskutabel seger med väldigt många fina tendenser, speciellt i andra halvlek, enligt lagkapten Jacob Une Larsson.
– Det var väl lite trevande i första halvlek men i andra bjöds det på en del finlir. Vi kunde stå ganska högt i backlinjen och hade det rätt lugnt bakåt, man vill ju inte springa för mycket i första matchen för året. Vi pratade om presspelet i halvtidspausen och jag tycker att vi kunde stänga dem bättre i andra halvlek. Det var även kul att se att det var så många unga som tog för sig. Roligt för Leo Cornic och Mattias Mitku att göra mål och det var jättekul att se den ungdomliga frejdigheten hos så många, summerade ”Jake”.

Nästa helg är det dags för två nya träningsmatcher då BP väntar på lördag, en match som DIFTV sänder gratis för alla våra säsongare. Därefter följer ny match på söndag mot Vasalund på Tele2 Arena som visas på discovery+, skaffar du årspaketet till förmånliga priset 199 kr/mån istället för ordinarie priset 299 kr/mån via denna länk får Djurgården Fotboll en rejäl kickback.

30 januari, lördag 15:00Grimsta IP