Rosengård bjöd på tufft motstånd

Djurgården fick kämpa hårt i defensiven mot ett skickligt FC Rosengård som vann med 2-0 på Stadion.

Laget

Det var en oförändrad startelva som klev ut i årets sista seriematch med Kelsey Daugherty mellan stolparna och en backlinje bestående av Sheila van den Bulk, Kamilla Karlsen och Fanny Lång.

På mittfältet tog Julia Walentowicz och Sara Olai rollen som yttrar/wingbacks med Nellie Lija och Elizabeth Addo centralt och i anfallet frontade Hayley Dowd på topp med Tilde Lindwall och Linda Motlhalo bakom på varsin kant.

Första halvlek

En behaglig höstsol lyste över publiken på Stockholms Stadion inför årets sista match i OBOS Damallsvenskan där säsongens svåraste motståndare väntade. FC Rosengård må redan vara klara som seriesegrare men motivationen var uppenbarligen intakt och dessutom med två före detta DIF-spelare i startelvan i form av Olivia Schough och Gudrun Arnardottir som båda var tillbaka på sin gamla hemmaplan.

Inte helt oväntat blev det en matchbild där Rosengård hade stort bollinnehav medan Djurgården sjönk lite lägre och försvarade genom att krympa ytor. I femte minuten kom sedan ett lurigt högerinspel från Mimmi Larsson som skapade lite oro och strax efter parerade Kelsey Daugherty ett tungt distansskott.

En oroande indikation på Rosengårds offensiva kapacitet och det skulle också komma ett ledningsmål för gästerna i den 13:e minuten. En snabb frisparksvariant gav Olivia Schough skottläge i boxen där hon kunde sätta 1-0 med vänstern.

Givetvis en kärv matchöppning mot ett lag av Rosengårds kaliber och för Djurgårdens del var det bara att kavla upp och försöka hitta vägar igenom gästernas kompakta defensiv. Bakåt var det dock hyfsat lugnt under en period, även om Mia Persson hotade med ett riktigt farligt skott från distans.

DIF stack därefter emellan med ett snabbt anfall där Sara Olai var mycket nära att nå först på ett farligt inspel från vänster. Men sedan var det dags för ny anstormning från gästerna  där Daugherty fick kliva fram med två riktigt vassa räddningar när Rosengård kombinerade sig fram.

I 28:e minuten gick det dessvärre inte att hålla emot längre när gästerna skickligt spelade sig igenom och Mimmi Larsson kunde sedan avsluta i öppet mål.

Rosengård visade mästarklass helt enkelt och de hade ingen avsikt att slå av på takten. Kelsey Daugherty fick fortsätta jobba hårt i kassen och övriga DIF-defensiven slet och krigade hårt för att hålla undan. Men då och då lyckades Djurgården spela sig igenom gästernas intensiva presspel och i 37:e minuten byggde Djurgården upp ett fint anfall där Fanny Lång gick på avslut, dock rakt på FCR-keepern Angel Musaka.

I 41:a minuten var det sedan ruggigt nära ett tredje mål när Jelena Cankovic fick öppet läge i boxen men Daugherty hann ut och kunde avstyra avslutet. De avslutande minuterna bjöd inte på några fler målchanser och därmed kunde Djurgården få lite välbehövlig pausvila efter en tuff första halvlek mot ett väldigt starkt motstånd.

Andra halvlek

Det blev ett byte i paus där Daniela Zamora ersatte Elizabeth Addo. DIF fick dock kriga vidare bakåt eftersom Rosengård fortsatte ösa på framåt i samma anda som tidigare. Olivia Schough testade Kelsey Daugherty med ett tungt skott och Djurgårdens amerikanska keeper följde sedan upp med en modig utrusning minuten efter när hon snodde bollen framför fötterna på en framstormande Schough.

Djurgården fick stundtals möjligheter till omställningar men den sista leveransen satt inte riktigt där den skulle och det var fortsatt noll avslut från DIF med timmen spelad. Rosengård hade desto fler chanser och det bombades på med skott från skåningarna och Fanny Lång rensade en boll på mållinjen.

En ribbträff från Sanne Troelsgaard följde men Djurgården skulle till slut få ett riktigt fint reduceringsläge när Hayley Dowd nickade vidare en djupledsboll till en fri Daniela Zamora som tyvärr inte fick träff på bollen.

Strax efter var det nära igen för Troelsgaard som sköt decimetern utanför men DIF var piggare framåt nu och en hörna från Fanny Lång med efterföljande nick från Zamora skapade rejäl oreda och var nära att resultera.

Med kvarten kvar kom ett nytt byte för DIF när Hanna Ekengren kom in istället för Tilde Lindwall. Djurgården pressade högre upp i banan nu och störde Rosengårds uppspel vilket innebar ett välkommet lugn bakåt, med undantag för ett par halvchanser.

I 83:e var det dags för nya pigga ben när Nicole Ruiz.Granados klev in istället för Linda Motlhalo. Tyvärr blev det även ytterligare ett byte strax efter när Fanny Lång fick kliva ut efter en otäck smäll och Alexandra Takounda ersatte.

Efter ett längre uppehåll puttrade matchen vidare, men några fler mål eller riktiga farligheter blev det inte. Efter tre övertidsminuter satte sedan Sara Persson pipan i munnen och blåste av. En tvåmålsförlust som ändå DIF kan känna sig hyfsat nöjda med sett till avslutsstatistiken och matchbilden där Rosengård visade vilka kvaliteter laget besitter.

Ett annat litet glädjeämne var att Linköping slog AIK med 2-0 vilket innebar att Djurgården håller sin niondeplats och nu får samla ihop styrkorna och påbörja förberedelserna inför nästa säsong. Ett tack till publiken som höll igång trots höstkylan på Stadion är också på sin plats och nu riktar vi som sagt blickarna framåt.

Senaste nytt
Fler nyheter