Rosengård numret större på Malmö IP

• 9 maj 2021

Rosengård vann klart över Djurgården på Malmö IP. Söndagens allsvenska match slutade 3-0 till hemmalaget efter en mållös andra halvlek.

Förutom långtidsskadade Malin Diaz, Maria Hovmark, Tilde Lindwall och Rachel Bloznalis var samtliga spelare tillgängliga utom lagkaptenen Sheila van den Bulk som saknades på grund av sjukdom.

DIF-tränaren Pierre Fondin mönstrade i stort sett samma startelva som i derbyt, men i Sheila van den Bulks frånvaro fick Portia Boakye ta ett kliv in i mittförsvaret medan Fannie Lång tog plats i startelvan som vänsterback.

Nyförvärvet Elizabeth Addo fick 20 minuter mot AIK, men var nu redo för mer efter en välbehövlig träningsvecka med laget och byttes in till den andra halvleken.

Besvikelsen över den tunga derbyförlusten behövde omvandlas till positiv energi om Djurgården skulle ha en chans i en av årets svåraste matcher. Dessutom gällde det att få stopp på Olivia Schough, i fjol lagkapten i blårandigt, som gjort tre mål på lika många matcher i årets allsvenska. Dessvärre blev det tidigt tydligt att det fanns fler spelare att se upp med.

Hemmalaget satte omgående det för dagen rödklädda Djurgården under hård press och radade upp hörnor under matchens inledning, Redan i den åttonde minuten lyckades Sanne Troelsgaard överlista Kelsey Daugherty i DIF-målet efter en av hörnorna. Men den starten stod det klart att det skulle blir en riktigt jobbig söndagseftermiddag i Skåne.

Det hann bara gå fyra minuter innan det var dags igen. En Jelena Cankovic på lysande spelhumör visade att hon är en frisparksskytt av rang när hon prickade in 2-0 via ribban och Daughertys fingertoppar.

Djurgården såg skakat ut men jobbade hårt för att stopp på Rosengårds målproduktion. Den såg ut att stanna vid två mål i den första halvleken, men ett par minuter innan halvtidsvilan tilldömdes hemmalaget en straffspark. Även denna gång klev Jelena Cankovic fram och såg till att bli tvåmålsskytt innan halvtidsvilan.

Rosengård var närmare en större halvtidsledning än vad Djurgården var en reducering. Olivia Schough var aktiv och spelade fram sina nya lagkamrater till flera fina lägen. Något eget asvlut på mål mäktade inte stockholmarna med under matchens första 45 minuter.

Pierre Fondin gjorde två byten i halvtid och fick också till en uppryckning i spelet. Framför allt vågade flera DIF-spelare hålla i bollen lite längre. Ändå hängde ett fjärde hemmamål i luften och det såg ut att komma efter en knapp timmes spel. En tilltrasslad situation i Djurgårdens straffområde slutade med att Sanne Troelsgaard skickade bollen över mållinjen med en utsida, men domaren Pernilla Larsson hade upptäckt ojust spel och blåste frispark för Djurgården.

Tio minuter senare fick Kelsey Daugherty det hett om öronen igen. Isländskan Perla Viggosdottir vann en nickduell i Djurgårdens straffområde men bollen träffade stolpen.

DIF stack emellan med en hyfsad chans sedan Linda Motlhalo jobbat fram bollen till Elizabeth Addo men bollen studsade ifrån ghanesiskan. Istället var det återigen ytterst nära ett fjärde mål för Rosengård men Ria Öling sköt utanför i fritt läge.

Djurgården får ta med sig den andra, mållösa halvleken och ladda om inför nästa omgång. Då väntar återigen namnkunnigt motstånd i form av BK Häcken. Matchen spelas på Stockholms Stadion på måndag den 17 maj 18.30.

9 maj, söndag 16:00Malmö IP