Så arbetar Djurgårdens pojkakademi med spelarna

Djurgården bedriver ute på Hjorthagens IP och Kaknäs högoktanig träning för spelare i pojkakademin.

Från tio års ålder kan spelare söka sig till Djurgårdens akademi. Ett forum där det tränas oftare och med stort fokus, engagemang, ambition och nivå. Miljön är tilltalande för de cirka 180 barn och ungdomar som tar sig till Ropsten eller Kaknästornet varje vecka vid ett flertal tillfällen för högklassig fotbollsutbildning.
- En bra grund är viktigt. Vi erbjuder mycket träning, regelbunden och genomtänkt sådan. Vi har väl förberedda tränare som drivs av att bygga relation till spelarna för att nå prestation och resultat. Vi har tagit fasta på denna fakta. Vi erbjuder fyra tillfällen i veckan, för de äldsta ibland ytterligare träningstillfällen, för de som önskar och vill satsa på detta, berättar Christian Krigström Gentile, ansvarig för Djurgårdens pojkakademi.

- Är det någon klubb som ska erbjuda många träningsmöjligheter är det Djurgården, fyller Mats Jansson i, ansvarig för Djurgården Ungdom.

Djurgården sätter ett starkt värde i relationen till spelarna.
- Vi visar att akademiträning inte behöver vara träning som blir för belastande fysiskt eller mentalt för spelarna. Undersökningar visar att akademispelare mår generellt sett bättre an andra ungdomar i samma ålder, säger Mats Jansson.

Utbildning beroende på ålder

Såväl Christian som Mats känner en stolthet över helheten i den utbildning som spelarna får i akademin. Det finns en balans mellan träning och matcher, och den utbildning man som spelare behöver beroende på vilken ålder man befinner sig i.
- Vi har en nivå på arbetet utifrån resurser och kompetens i de äldre åldrarna, som motsvarar division 1 och vissa fall även Superettan, säger Krigström Gentile.

Men bråttom har inte duon. Det är viktigt att saker görs bra över tid.
- Man skulle kunna göra en spetsig resa, men risken är större att det då också kan falla snabbt. Det gäller att hamna på en hög och jämn nivå, hållbar över tid. Det tar tid, säger Christian.

Djurgårdens P17-lag samlas inför avspark. Foto: Nobbes Djurgårdsbilder

Numera mäts det mesta som spelarna aktiveras i – fysiska tester, tillväxtkurva och fotbollstatistik. Värdefull information som kommer till användning genom utbildningen.
- Vi har blivit bättre på att mäta. Vi gör fler tester på spelarna nuförtiden. Vi kommer om några år ha mycket att data att utgå ifrån vilket bidrar till kvalitetssäkring – att bli bättre eller att repetera samma, berättar Krigström Gentile.

Konstgräset - en framgångsfaktor

Djurgården hade härom året 28 spelare med bakgrund i akademin som numera spelare i Allsvenskan, Superettan eller utomlands. Inträdet av konstgräsets vara på Stockholms fotbollsplaner är en framgångsfaktor av många.
- Det är en enorm skillnad senaste 10-15 åren. Spontanfotbollen har ökat, säger Mats Jansson.

Djurgården Fotboll erbjuder fotboll på konstgräs, och fullstor plan, året runt tack vare Johan Björkmans hall som varje höst reses upp på Hjorthagens IP med hjälp av hundratals volontärer.
- Där är vi skyddade från väder och vind. Vi kan garantera en bra miljö inomhus under nästan halva året. Det går nästan inte att mäta hur viktig den är för oss, säger Krigström Gentile.

Senaste nytt
Fler nyheter