Seger mot Indien på Stadion

• 23 okt 2021

Fanny Lång skruvade in en hörna direkt i mål och såg därmed till att DIF vann med 1-0 mot det indiska landslaget efter en stabil laginsats.

Med sex spelare iväg på landslagsuppdrag blev det en hel del förändringar i startelvan jämfört med senast mot Kristianstad. På målvaktssidan var det dock oförändrat med Kelsey Daugherty mellan stolparna bakom en trebackslinje bestående av Ellen Andersson, Sheila van den Bulk och Fanny Lång. På kanterna återfanns Sara Olai och Hanna Ekengren som wingbacks.

På mittfältet tog Elizabeth Addo plats i den defensiva rollen centralt bakom Tilde Lindwall och den formstarka FA19-spelaren Agnes Hedman som därmed gjorde A-lagsdebut. Längst fram bildade Alexandra Takounda och Hayley Dowd anfallspar.

I en skön höstsol klev Djurgården ut för att ta sig an det indiska damlandslaget som är mitt inne i sin pågående uppladdning för de Asiatiska Mästerskapen. Som tidigare nämnts var det en till stora delar nykomponerad startelva som klev ut på Stadiongräset med möjlighet att visa framfötterna och göra avtryck.

Men det var Indien som var hetast från start och inledde med en våldsam offensiv under de inledande minuterna. Men efter den initiala indiska anstormningen åt sig Djurgården in i matchen igen och började skapa en hel del lägen, även om anfallen inte nådde hela vägen fram på den sista tredjedelen.

Men i den 25:e minuten var det nära mycket ett ledningsmål. Alexandra Takounda drog på ett skott som den indiska keepern räddade och på returen höll sig Hayleyt Dowd framme men prickade stolpen.

Djurgården fortsatte att mala på och skapade en del farliga hörnor där Indiens strikta zonförsvar gav blåradniga lägen. Men Indien var också stundtals vassa i sin offensiv med snabba omställningar, där de hade mycket folk med sig framåt.

Det var dock DIF som skulle spräcka nollan och det skedde i näst sista matchminuten. Fanny Långs känsliga vänsterfot skulle visa sig bli nyckeln när hon skruvade in en hörna rakt i mål. Väldigt elegant och strax efter gick signalen för halvtid där Djurgården kunde gå till pausvila i ledning.

I andra halvlek fick Cornelia Kuoppala göra ett efterlängtat inhopp mellan stolparna när hon ersatte Kelsey Daugherty. Djurgården var i bekväm ledning och hade bra kontroll över matchen. Spelsystem satt bra och DIF rullade boll samtidigt som man kanske kunde ana ett viss fysiskt tapp hos Indien som inte sprang lika intensivt som i första.

Men speciellt mycket heta blårandiga chanser skapades inte även om det fanns en hel del fina kombinationer och nästan-lägen. Hanna Ekengren, som var väldigt offensiv i sin roll som wingback, var den som kom närmast med ett par hyfsat farliga chanser. DIF skapade även många hörnor men några fler konstmål från Fanny Lång blev det inte, även om hennes servar ofta oroade framför motståndarmålet.

Matchbilden påverkades ju också av att det blev många byten under andra halvleken där det förtjänar att omnämnas att mot slutet av matchen fanns det hela sex spelare från DIF FA19 på planen, varav fem stycken födda 2004. Ett fint kvitto på återväxten inom föreningen.

Minuterna tickade dock på i behaglig takt och till slut gick slutsignalen vilket innebar vinst och en välkommen nolla bakåt, vilket är lite extra kul för unga målvaktstalangen Cornelia Kuoppala. Totalt sett en bra boost inför en minst sagt tuff avslutning av OBOS Damallsvenskan då BK Häcken och nyblivna mästarna FC Rosengård väntar i de två sista omgångarna.

23 oktober, lördag 15:00Stockholms Stadion